cover image
Egyéb

Szolnok: győztes BL-nyitány

2014. november 29. 15:47

A Bajnokok Ligája főtáblájának első fordulójában a Dózsa 13-12-re verte a Primorje Rijeka együttesét.

Nos, elkezdődött.

A Szolnok mutatkozott be elsőként a Bajnokok Ligájában, méghozzá a Primorje Rijeka ellen, Varga Dániel és Varga Dénes korábbi kenyéradójával szemben. A Dózsának egyetlen célja lehetett: megnyerni ezt a találkozót, a három pont ugyanis nagy lökést adhatott a folytatásra. Cseh Sándor azt mondta, a védekezés lesz a legfontosabb az első találkozón. (Előzetesünket itt és itt lehet tanulságképpen visszaolvasni.)

Egyfajta visszavágó volt ez a randevú, elvégre tavaly épp a horvátok ejtették ki a Szolnokot a BL-ből. A mérkőzés előtt gyászszünettel emlékeztek a napokban elhunyt szerb sikerkapitányra, Nenad Manojlovicsra, az olimpiai bajnok Konrád Jánosra és a szövetség korábbi munkatársára, Gombár Ferencre.

Egy Xavi Garcia- és egy Varga Dániel-lövés után Nagy Viktor védett fontosat emberhátrányban a 2. perc elején, ez volt a meccs első említést érdemlő mozzanata. Kis Gábornak is sikerült emberfórt kiharcolnia, amely után Varga Dénes szerezte meg a meccs első gólját (1-0). Jól alakult aztán a magyar csapat védekezése, a 6. percben Varga Dénes kapufájánál lehetett volna learatni ennek gyümölcsét, ha a labda kicsit lentebb halad.

Petar Muslim bezzeg betalált, 1-1 után Cseh Sándor időt kért az első negyed hajrájához érkezve. Megérte, mert Vámos Mártonra játszotta a Szolnok a figurát, bombagóllal vette át ismét a vezetést a Szolnok. Marci aztán még egyszer bevette a 39 éves Vican kapuját, először vezetett két góllal a Dózsa, 3-1. Az utolsó perc közepén bosszantó gólt kapott a magyar csapat, Nagy Viktor bravúrral védte Cosmin Radu emberelőnyös lövését közelről, de a kipattanó Andelo Setkához került, aki a kiállítás lejárta utáni másodpercben messziről betalált (3-2). Még belefért egy emberelőnyös akció a Szolnoknak a negyed végén, de Madaras Norbert lövésébe a blokk beleért.

Egy kivédekezett Rijeka-akcióval indult a második negyed, majd Stefan Mitrovics akkor lőtte be a kapuba a labdát, amikor a Kis Gábor által kiharcolt emberelőny végén kezdett visszaúszni a horvátok játékosa, remek időzítés, 4-2. Nagy Viktor két védése következett, előbb Setka lövését közelről ütötte ki, majd Xavi Garcia kissé csenevész távoli próbálkozását. 

Fotó: MTI

Fotó: MTI

4:30-cal a nagyszünet előtt Madaras kiállítása után időt kértek a horvátok, de nem tudtak mit kezdeni a mieink védekezésvel. A Szolnok viszont tudott, Milan Alekszics a bal oldalról "emberrel együtt" lőtt nagy gólt, 5-2 volt az állás három és fél perccel a vége előtt. Sőt, Madaras lőtt el egy szabaddobást kisvártatva, 4 (!) góllal húzott el a Szolnok. Ráadásul Nagy Viktor is jelezte, a meccs hőse címre ő is pályázik: Sukno közeli lövését balettmozdulattal tolta ki. Petar Muslim távoli próbálkozása végül utat nyert a kapuban, két perc volt ekkor hátra a második negyedből (6-3). 

Továbbra is jól védekezett a Szolnok, Varga Dániel kiállítása után is sikerült labdát csenni. A végén volt egy kis szerencséje is a hazaiaknak, a kapufán csattant a próbálkozás, a félidőben 6-3 volt az állás.

A második félidő elején kétkezes blokk kísérletéért kapott 5 méterest a Rijeka, Sandro Sukno lőtte be, majd kétszer is elvették a szolnokiaktól a játékvezetők a labdát. A horvát klasszis aztán messziről irdatlan góllal jelentkezett, fájó, hogy 6-2 után 6-5 lett az állás. Persze, a nézők izgalmas csatát vártak, az is lett. Alekszics lőtte el messziről, majd Petar Muslim is, csakhogy ő a hálót is megrezdítette, 6-6. Alig több mint 2 perc alatt 3 gólt kapott a Szolnok.

Varga Dénes egy emberelőnyt a kapufára lőtt a bal szélről, és Kis Gábor kiállítása után egy Xavi Garcia-góllal át is vette a vezetést a Rijeka a 4. perchez érvre. 0-5-ös széria volt ez a Szolnok részéről. Kiváló lehetőség nyílt az egyenlítésre a következő támadásnál, ugyanis kettős emberelőnybe került a Szolnok: Varga Dániel ki is használta a helyzetet (7-7). Másfél perccel később ugyancsak kettős fórba kerültünk, Zivko Gocics lőtt a kapuba (8-7), majd Antonio Petrovicot piros lappal "jutalmazták" a játékvezetők.

Meglehetősen kapkodósra sikeredett a negyed utolsó szakasza, de ez nem meglepő a mérkőzés eredményények alakulását látva. Sukno betalált 48 másodperccel a vége előtt, mindenki azt reklamálta a Vízilabda Arénában (a horvát kispadot és a négy rijeka drukkert kivéve), hogy időn túl esett a gól, a játékvezetők nem változtattak a döntésükön - 8-8. Még belefért egy szolnoki akció a negyedben, Madaras Norbert klasszis mozdulattal lőtt a kapuba, 9-8-ra alakítva ezzel az állást. 

A zárónegyed Kis Gábor góljával rajtolt, kétgólos előny vezette fel a folytatást. Aztán a 2. percben Varga Dániel lőtt a kapuba Tóth Márton kiharcolt fórja végén (előtte Varga Dénes lőtt, de a kipattanó után tovább kellett passzolnia a bátynak), 3 gól volt a differencia, érett a győzelem, de az 5 és fél perc még nagyon sok volt ekkor. Hogy nem dőlhettünk hátra, azt Sandro Sukno erősítette meg, negyedik góljával lett 11-9 az állás.

Sajnos, a negyedik perc elején 11-10-re zárkózott Muslim révén a Rijeka, de jött Varga Dániel klasszisa, szinte úszva a vízben lőtt Vican kapujába, 12-10 állt az eredményjelzőn, 3:49-cel a találkozó vége előtt. Egy időkérés után először kapta meg a labdát emberelőnyben a horvátok kapufás embere, Buric, ezzel lett 12-11. Két perccel a vége előtt emberelőnyben egyenlíthetett volna a Primorje, de Varga Dániel és Nagy Viktor közös erővel hatástalanított. 

Másfél perccel a vége előtt Alekszics lőtt nagyon okosan messziről a kapuba emberelőnyben (előtte jó ütemben jött Kis Gábor megjátszása és a síp), 13-11. Egy kivédekezett horvát akció kellett még a győzelemhez. Ez elsőre nem jött össze, Xavi Garcia azonnal belőtte, egy perc volt hátra (13-12).

32 másodperccel a vége előtt Varga Dániel lőtt, okosan, maradt a Szolnoknál a labda, "csak" végig kellett játszani a támadóidőt. A horvátok még megkapták pár másodperccel a vége előtt, Vican előrevágta a labdát, amit Kis Gábor megszerzett.

Nyert a Szolnok, nagy meccs volt, ez a nemzetközi szint!

Cseh Sándor vezetőedző nyilatkozata a mérkőzés után:

"Furcsa meccs volt, mert periódusokban, 2-3-4 gólról hirtelen ránk jött a Rijeka. Aztán nagyot küzdöttünk, és így sikerült nyerni. Igazából teljesítettük, amit kértem, még akkor is, ha kaptunk 12 gólt. Olyan támadók mellett, mint amilyenek náluk vagy nálunk vannak, elég nehéz kevés gólt kapni. Izgalmas, színvonalas meccs volt. Most nem tudom megmondani, miért kaptunk 2-3 perc alatt 4 gólt, lehet, hogy nincs is igazán komoly oka. Látszott a Rijekán, hogy nagyon motiváltak voltak. Annak örülök, hogy miután átvették a vezetést, nem estünk össze, hanem újra fordítottunk, és onnan már nem is engedtük ki a kezünkből a győzelmet. Sokat jelent az első meccs, de nem kell túlmisztifikálni a győzelmet, most egy nagyon nagy presztízsmeccset hoztunk. Az, hogy Európa élvonalába tartozunk, azt be kell bizonyítani, nem egyszer, többször. Ez volt az első lépés." 

Varga Dániel értékelése a mérkőzés után:

"Az volt a legfontosabb, hogy nyerjünk. Azt nem tagadom, hogy nem egy átlagos meccs volt ez számomra, és testvérem számára sem, de ennek csak pozitív oldalát látom, plusz motivációt jelentett. Segített, hogy ismerem őket, volt olyan, amikor megbeszéltek valamit, és én meg tudtam érteni. Tudtam, hogy vannak sémák, amikhez akkor nyúlnak, ha nem játszanak jól, abban a helyzetekben tudtam, mi következik. Az rossz hír, hogy tudunk még 4-5 perces black outokat csinálni, de az nagyon jó hír, hogy három és fél negyedet nagyon jól játszunk, és az is, hogy ha jön egy hullámvölgy, akkor nem maradunk benne. Elviseltem volna, hogy úgy folytatjuk a második félidőt, ahol abbahagytuk az elsőt. A legfontosabb persze az volt, hogy nyerjünk, és ez sokat jelent most nekünk, lelkileg is. Terveink vannak, nemcsak tovább szeretnénk jutni, hanem csoportelsők szeretnénk lenni. Ilyen értelemben ez egy kötelező, de nagyon nehéz győzelem volt."


Eredmény - Bajnokok Ligája, B csoport, 1. forduló:

Szolnoki Dózsa-Közgép - Primorje Rijeka (horvát) 13-12 (3-2, 3-1, 3-5, 4-4)
Szolnok, 600 néző, vezette:
Gomez (olasz), Voevodin (orosz)

Szolnok: Nagy Viktor - Madaras 2, Jansik, Varga Dániel 3, Mitrovics 1, Varga Dénes 1, Kis G. 1. Csere: Vámos 2, Gocics 1, Mezei, Tóth M., Alekszics 2. Vezetőedző: Cseh Sándor

Rijeka: Vican - Buric, Sukno 4 (1), Elez, Setka 1, Xavi Garcia 2, Radu. Csere: Muslim 4, Petrovic, Buljubasic, Buric 1, Krapic. Vezetőedző: Ivan Asic

Gól/emberelőny
Gól/kettős emberelőny: -, illetve 1/2
Ötméteresek: -, illetve 1/1
Kipontozódott: Buljubasic (28.)
Kiállítás cserével: Petrovic (22.)

További eredmények:

A csoport:

Brescia-Olympiakosz 9-9 (2-2, 3-0, 2-3, 2-4)
Gólszerzők:
Presciutti 3, Rizzo 2, Bodegas 2, Nora, Pagani, illetve Fountoulis 3, Mallarach 2, Mylonakis, Delakas, Vlachopoulos, Ntoskas

B csoport:

Spandau 04 Berlin-Jug Dubrovnik 8-9 (2-2, 3-3, 3-1, 0-3)
Gólszerzők:
Famera 3, Stamm 2, Csuk, Miers, Restovics, illetve Dobud 3, Obradovic 3, Constantin-Bicari, Boscovic, Younger
 
A Partizan Belgrád-Galatasaray mérkőzést elhalasztották.
Vízilabda hírek
szolnok
Bajnokok Ligája
primorje rijeka