cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Nagyszerű siker a lányoktól Görögország ellen

2014. július 18. 15:08

A női válogatott nagyon fontos meccset vívott a görög csapattal az Európa-bajnokságon, és magabiztosan győzött.


Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

A magyar válogatott szép győzelemmel jelentkezett a hollandok elleni 12-11-es vereség után, amely után nyugodtabban készülhet a britek elleni zárókörre. A mieink győzelmének egyik záloga a remek védekezés volt, amelyet kizárólag erre a mérkőzésre találtak meg, mint a meccs után kiderült, a görögországi felkészülési tornán. 

Bolonyai Flóra 65 százalékos mutatóval zárt a kapuban, támadásban pedig Keszthelyi Rita vezérszerepet játszott, nemcsak két gólja, hanem remek asszisztjai miatt is. A görögök nagy lövői, így Tsoukala, Plevritou és Asimaki csak részben tudtak kibontakozni, ráadásul három alkalommal is a kapufa segített a mieinknek.

A hollandok ellen a szünetben még 4-4-re álló britek ellen akár a csoportgyőzelmet is megszerezheti a Merész-csapat, de hogy ez megtörténhet-e, az a holland-görög meccsen dől el, szintén vasárnap.

Eredmény - női torna, 2. forduló:

Magyarország-Görögország 12-7 (3-0, 3-3, 4-2, 2-2)
Gólszerzők: Antal 3, Kisteleki D., Keszthelyi, Bujka 2-2, Czigány, Takács, Tóth I. 1-1, illetve Tsoukala, Plevritou 2-2, Avramiodu, Roumpesi, Manolioudaki 1-1
 
A csoport állása:
 
1. Hollandia 6 pont
2. Magyarország 3 pont
3. Görögország 3 pont
4. Nagy-Britannia 0 pont
 
4. NEGYED: 
 
Merész András a szünetben azt kérte a lányoktól, mindenképpen akadályozzák meg a lányok, hogy görög akciógól szülessen. Az első akciónál nem született, mert Bolonyai védeni tudott, ismét. A 2. perc elején már igen, Tsoukala talált be Antal és Bolonyai kezei között. Plevritou lopott labdát Takácstól, majd Antalt állították ki. A kapufa mentett a támadásnál, majd a magyar emberelőnyt Antal Dóra váltotta gólra, néggyel mentünk ismét, 5:11-gyel a végső dudaszó előtt.
 
Kimaradt görög előny után újra magyar fór, ráadásul Tsoukala kipontozódott, Merész kapitány időt kért. Mesteri emberelőnyös góllal növeltük 5 gólosra az előnyt, Tóth Ildikó emelkedett középen, türelmes passzolás után. Plevritou szerezte a hetedik görög találatot Szücs kiállítása után. Bujka Barbara második gólja csodálatosra sikeredett, igazi centergól volt, szép befordulással, 12-7! Egy elvesző görög akció után emberelőnybe kerültünk, Keszthelyi lövése azonban nem sikerült. A magyar válogatott ekkor már megtehette, hogy a gólarányra is figyeljen, ami nagyon nem mindegy egy esetleges körbeverés esetén. Kettős emberelőnyt védekeztünk ki ezután!! Jött még egy magyar akció, de az nem sikerült, a vége így is nagyon fontos siker, 5 gólos győzelem!


3. NEGYED:

Keszthelyi hozta el a labdát a második ráúszásnál, de az első magyar akció sikertelen volt. Plevritou ejtése sajnos nem, 6-4. Charalampidi bombájánál Bolonyai avatkozott közbe, ráadásul ezt megismételte 15 másodperccel később is. Kisteleki Hanna adott egy kevésbé jó passzt középre, jöhettek a görögök ismét. Újra Bolonyai hárított aztán, majd Bujka lőtt pazar gólt, de a játékvezetők szerint előtte ellökte magát. 

Egy perccel később már nem volt pardon, Szücs Gabriella adott remek passzt a centerünknek, aki betolta a labdát a kapuba, 7-4! Bolonyai ismét, jelezzük, a meccs ezen szakaszában 9/13-as mutatóval állt, ez 69% - hogy úgy mondjuk, megirigyelte Decker Attila formáját. Megint egy kapufa jött aztán, de jó csapatnak szerencséje van, és ma nagyon jó volt a magyar válogatott. 2:28-cal a negyed vége előtt emberelőnyben kért időt Merész András. Keszthelyi adta Illés Annának, aki nagy gólt lőtt, 8-4 a mieinknek! Fontos labdaszerzés jött ezután Keszthelyitől, támadhattunk az 5 gólos előnyért, de ez nem jött össze. Egy Bolonyai-védés után megvolt az esély ismét, de Bujka megúszása után Kovdou nagy bravúrral hárított. 48 másodperc volt a harmadik negyedből hátra, amikor a görög kapitány időt kért. Gyorsan lerendezték aztán, Roumpesi védhetetlen gólt ragasztott a bal felsőbe. Kisteleki Dóra mesteri ejtéssel növelte újra négygólosra az előnyt, nagyon fontos gól volt, lélektanilag is. 

2. NEGYED:

Kisteleki Dóra elhozta a második ráúszást is, és ezúttal is Bujka Barbara sikertelen lövését jegyezhettük fel. Majd egy görög gólt, Manolioudaki akciógólját, 3-1. Tóth Ildikó vesztett labdát, majd Tsoukala lőtt nagy gólt Bolonyai kezei között. Takács Orsi ordította el magát, volt oka rá, mert akciógóllal hívta fel magára a figyelmet, 4-1, a második percben. Szücs kiállítása után az oldalhálóban landolt a görög próbálkozás, így jöhettünk előre ismét. Csabai Dóra kiállítása után Bolonyai védett, majd jött egy magyar fór, és miután az lejárt, Bujka harcolt ki még egyet. Ezután kikérte idejét a kapitány. Szücs lőtte el, a blokkban elakadt a labda, hogy aztán Bujka Barbarát küldjék ki, 3:34-gyel a negyed vége előtt. Időkérés után jöhetett a görög emberelőnyös akció.
 
Roumpesi lőtt kapura, Bolonyai lehalászta, majd kontrát ítéltek a magyar csapatnak. Plevritou vette észre, hogy megvan a rés a védekezésünkön és Bolonyai is elmozdult balra, így ki is lőtte a jobb sarkot, 4-3. Kisteleki Dóra klasszisa eredményezte az 5. gólt, ehhez persze kellett Takács odagyötört passza, Dóra pedig végül ejtett a kapuba, 5-3! Egy hátrányos védekezés során Manolioudaki lövését védte Bolonyai, majd emberelőnyből Antal Dóra lőtt remek távoli gólt Kovdou kapujába, visszaállt a háromgólos különbség. Mákunk volt a görög emberelőnynél, kapufa lett, mint ahogyan Kisteleki Dóra lövése is a végén, az utolsó másodpercben. Félidőben hárommal vezettünk.

1. NEGYED: 

Megvolt az összeborulás, a hajrá magyarok, jöhet a meccs! Bolonyai - Antal, Csabai, Szücs, Kisteleki Hanna, Keszthelyi, Bujka volt a magyar kezdőcsapat. Rita elhozta a labdát, az első támadást a magyar csapat vezethette. Bujka Barbara kapta középen, befordult és a kapufára lőtt. Kisteleki Hanna kiállítása után nagyon tisztán lőhetett a görög center, de Bolonyai Flóra védeni tudott. Manolioudaki lövésénél is résen volt, majd a második perc végén Keszthelyi Rita lőtt a blokkba.

Csabai lőtte a kapufára az újabb magyar előnyt, nagy kár volt érte, nagyon kellett volna a magyar gól, megnyugtatásképp. Aztán jött is, Keszthelyi Rita révén, ezzel az akciógóllal vezettünk, 1-0! Az 5. perc elején remek magyar blokk következett, majd Tóth Ildikó ellen fújtak középen. Tsoukala vágta a kapufára a labdát, majd Takácsot állították ki, a blokk mentett a támadás elején, a végén pedig labdát szereztünk! Keszthelyi Rita második akciógólja újabb megnyugvást jelentett így a meccs elején, 2:04 volt ekkor hátra!
 
Egy elhaló görög támadás után Szücs adott nagy passzt Antalnak, de vissza kellett nyúlnia érte, így nem lehetett befejezni az akciót. Azt végül Czigány Dóra próbálta meg, de Kovdou kapus védeni tudott. Szenzációs góllal növeltük 3 gólosra az előnyt: Keszthelyi Dóra feladta, Antal Dóra behúzta, 3-0! 43 másodperccel a negyed vége előtt a görög kapitány kért időt. Hiába, mert Illés Anna remek labdaszerzéssel hiúsította meg a görög akciót, amely után Merész András kért időt. Nem sikerült az utolsó akció, 3-0 a mieinknek!

Bevezető:

Az utóbbi idők mumusa ellen kellene győznie a magyar válogatottnak, hogy ne legyen baj a folytatásban. Merész András csapata az Európa-bajnokság első csoportkörében 12-11-es vereséget szenvedett Hollandiától úgy, hogy még 8-6-ra is vezetett.

Három negyedben is az utolsó másodpercben született a hollandok gólja, ami bénítólag hathatott a lányokra.

Azonban sem ők, sem a kapitány nem gondolja azt, hogy tragédia történt volna. Az Eb-n még van idő javítani, előbb a görögök ellen lesz erre lehetőség. A görög csapat kétszer is győzött a mieink ellen a Világliga-selejtezőben, éppen ezért nem sikerült kijutni a kínai szuperdöntőre. Asimaki, Tsoukala és Plevritou sokszor megemberelte magát ellenünk, rájuk külön is fel kell készülni, és vélhetően ez meg is történt az elmúlt időszakban.

Bujka Barbara kulcsszereplő lehet a meccsen, ő ugyanis az előző szezont az Olympiakosz színeiben töltötte.

A mai mérkőzéseken:

Franciaország-Spanyolország 4-18 (1-4, 0-6, 1-5, 2-3) 
Nagy-Britannia-Hollandia 5-11 (1-2, 2-2, 1-3, 1-4) 
Oroszország-Olaszország 10-13 (2-3, 1-3, 4-5, 3-2)

Az eddigi találkozókon:

Nagy-Britannia-Görögország 7-9 (1-2, 3-2, 2-2, 1-3)
Olaszország-Franciaország 14-4 (3-1, 4-1, 1-0, 6-2)
Oroszország-Spanyolország 10-9 (2-2, 1-3, 3-2, 3-2)
Magyarország-Hollandia 11-12 (3-3, 3-3, 3-4, 2-3)

A waterpolo.hu oldalon, valamint az ecwaterpolo2014.com oldalon minden mérkőzés statisztikáját élőben lehet követni.

A Magyar Televízió közvetíti a magyar válogatottak mérkőzéseit.
Vízilabda hírek
Női válogatott
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság