cover image
Egyéb

Szivós Márton szívműtéten esett át

2014. április 5. 7:37

Világbajnokunkat megműtötték péntek este, amikor a Vasas-Szeged mérkőzés után kezdődő infarktus miatt kórházba került, állapota stabil. A legfrissebb hírek szerint a nagy bajt sikerült megelőzni, és látjuk még Marcit a vízben. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

A péntek este Budapesten lejátszott Lactiv-Vasas - Diapolo-Szeged bajnoki mérkőzés negyedik negyedében Szivós Márton hirtelen mellkasi fájdalmat érzett. Rövid időre ki is jött a vízből Marci, pár perc után visszatért a medencébe.

A mérkőzés után is fennálló, szűnni nem akaró tünetei miatt a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájára szállították, ahol az orvosok kezdődő infarktust diagnosztizáltak, majd azonnali sikeres szívkatéteres műtétet hajtottak végre a 32 éves vízilabdázón - közölte a Szegedi Vízilabda Egylet az MTI-vel szombatra virradó éjszaka.

Világbajnok pólósunk stabil állapotban van, jelenleg az intenzív osztályon fekszik. Klubja és természetesen mi is mielőbbi gyógyulást kívánunk neki!!
 
Szombat délelőtt aztán már megnyugtatóbb hírek érkeztek Marciról. Kemény Dénes, a szövetség elnöke:
 
„Sajnos, rossz alvó vagyok, éjszaka a lehalkított telefonon olvastam Papesz riasztó üzenetét. Azonnal válaszoltam, és nem sokkal később hívott újra, amikor kijött az intenzívről. Miután beszéltünk, azt követően megnyugtatott. Abban bízom, hogy az orvosok jóslata megfelel a valóságnak, és Marci hat hét múlva elkezdhet vízilabdázni.

Reggel beszéltem Marci édesapjával, és miután ő fogorvos én állatorvos vagyok, teljesen nem vagyunk tudatlanok a témában. Arra a következtetésre jutottunk, hogy effektív infarktus nem történt, ezt a hírt lényegében cáfolhatjuk. Egy infarktus közeli állapot volt, és sikerült az idővel versenyt futva a katéterrel azt a vérrögöt kiszippantani, ami hogyha teljesen elzárta volna azt a koronária eret, akkor bekövetkezett volna szívizom egy részének a végleges elhalása. Szerencsére ez nem történt meg.”


A történtekhez annyi mindenképpen hozzátartozik, hogy a martfűi edzőtáborozás kapcsán elhangzott, az utóbbi időben több tesztet is végeztek a magyar férfiválogatott tagjain.
Így épp a városmajori klinikán volt futószalagos terheléses vizsgálat, illetve Martfűn igen látványos, kétrészes fürdőruhákat idéző szerelésben csinálták végig az egyik edzést a keret tagjai – köztük Szivós Márton is –, azaz a pulzusukat gyakorlatilag végig követni lehetett.

Az eredményeket szakemberek elemezték, ám ezek alapján mindazt, ami Marcival történt, lehetetlenség előrejelezni – ezek a tesztek ugyanis az ilyen jellegű elváltozásokat nem képesek kiszűrni. Ehhez szív MR-vizsgálat lenne szükséges, ilyesmit azonban csak akut gyanú esetén szoktak alkalmazni, ez azonban a kerettagok egyikénél sem merült fel az adatok alapján.

Benedek Tibor
ugyanakkor már jelezte: azok után, ami Szivós Marcival történt, „vallatóra fogják” az összes kapott eredményt, azaz orvosok végzik el valamennyi teszt újraelemzését, és ha csak egy rezdülésnyi gyanú merülne fel bármelyik kerettaggal kapcsolatban, azonnal mélyreható vizsgálatoknak vetik alá az illetőt.

Vízilabda hírek