cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

A lányok angyalok: hárommal verték az olaszokat

2014. március 18. 21:20

A magyar női vízilabda-válogatott szép sikert aratott a Világliga-selejtezőjében a Nyéki Imre Uszodában.

A Világliga kínai szuperdöntőjére kevés esélye maradt a magyar válogatottnak, hiszen az olaszok kétszer megverték a görögöket, minket is legyőztek két góllal Cataniában az odavágón (7-9), ezzel 9 ponttal megnyerték a csoportot. A két európai hármasból a csoportgyőztesek mellett a jobbik második jut ki a szuperdöntőre, és mivel a másik ágon az oroszok a briteket jobban elintézhetik, vélhetően ők utazhatnak.

Persze, a mieinknek azért vannak céljaik, például az, hogy a nyári budapesti Európa-bajnokságra a lehető legjobb csapattal vágjanak neki. Ehhez pedig sok gyakorlásra és erős ellenfelekre van szükség. Az olaszok erősek, ráadásul Merész András kapitány még a meccs előtt azt mondta, nem mindegy, hogy sikerül a két válogatott utolsó randevúja, hiszen vélhetően legközelebb csak az Európa-bajnokság második szakaszában találkozhatnak.

Szépen teltek a Nyéki Imre Uszoda „padsorai”, Kisteleki Dóra a csapatok bemutatása után kikacsintott családtagjaira, az Év játékosát, Keszthelyi Ritát pedig külön köszöntötték. A XI. kerület polgármestere is szót kért, majd jöhetett a mérkőzés.

Kisteleki Dóri kapufával köszönt be, majd Bujka Barbara elől szerzett labdát Laura Repetto, és ő fejezte be a következő olasz akciót, eredményesen (0-1), elég messziről. Csabai Dóra lövését fogta ezután Giulia Gorlero, aki egyébként a meccs első szakaszában több fontos védést mutatott be, sajnos. Az olaszok „nagyasszonya”, Tania Di Mario emberelőnyből 2-0-ra alakította az állást, de kisvártatva 2-2-t mutatott az eredményjelző, Tóth Ildikó megúszás után, Kisteleki Dóri pedig emberelőnyből talált be, ráadásul pimasz lövéssel.

Fotó: Kovács Anikó

Fotó: Kovács Anikó

Di Mario szinte lemásolta őt a másik oldalon (2-3), majd pechesek is voltunk, miután Merész András időkérését követően Tóth Ildi kezéről lecsúszott a labda. Kasó Orsolya védte az olasz center csavart próbálkozását, Cotti ejtését viszont nem, 4-2-es vendégelőnnyel jöhetett az első szünet.

Gangl Edina váltotta Kasót a folytatásra, így volt ez Cataniában is, akkor 7 gólt kaptunk az első negyedben. Gangl remek védése után Kisteleki Dóri emberelőnyből hozta közelebb a magyar válogatottat, majd kétszer egymás után kivédekeztük az olasz akciót, bravó. Sőt, Kisteleki Dóra ismét betalált, harmadik góljával egyenlítettünk. A nemrég a Rapallóval Olasz Kupát nyerő légiósunk nagyszerűen játszott kedden este.

A negyed közepén Emmolo lőtt messziről a kapuba, majd nem sokkal később úgy kapott Palmieri büntetőt, hogy három magyar vette körül, Di Mario nem hibázott, 4-6. És ekkor következett be a nagy fordulat, de legalábbis egy 3-0-s magyar roham. Előbb Keszthelyi Rita emberelőnyből, majd egy egészen gyors ellenakció végén Kisteleki Dóra talált be, hogy aztán Keszthelyi találatával már 7-6 legyen, ide. Nagyon felpörögtek a lányok, ugyanis innentől hiába egyenlített többször az olasz csapat, már egyszer sem tudott vezetni. A negyed utolsó gólját Bujka Barbara szerezte a jobbszélről, „emberrel együtt”, előnyből (8-7).

Azért elég sokszor átlőtték a falunkat, ezért nem dicséri majd meg a lányokat a kapitány (mint a meccs után kiderült, erre azért felhívta a figyelmet külön Merész András), mindenesetre rendre átvettük a vezetést az olasz egyenlítések után: Takács Orsi 9-9 után majdnem olyan gólt lőtt, mint a világbajnokságon az oroszoknak: valahogy bement! 1:16-tal a harmadik negyed vége előtt támadhattunk a kétgólos előnyért, de nagyon hamar ellőtte Keszthelyi a labdát (nem sokkal később kapufát lőtt), és Di Mario gondoskodott róla, hogy legyen még egy kis izgalom a végére, 10-10-zel zárult a harmadik szakasz.

Bujka Barbara harcolt ki 5 méterest a negyedik negyed legelején, Keszthelyi értékesítette azt, majd ugyanő állította be a 12-10-es részeredményt szép akciógóljával. Di Mario kétszer próbálkozott ezután ejtéssel, de csak az első jött be neki, azért nem minden papsajt…

Kisteleki Dóra 5. góljával 13-11-re vezettünk, ezután 2:37-tel a vége előtt már joggal mondta azt a lányoknak a kapitány: „Nyugi, nyugi!” Megfogadták a játékosok, ráadásul a meccs utolsó percében még lőttek két gólt (Takács akcióból, majd 2 másodperccel a vége előtt Czigány Dóri emberelőnyből), amivel higgadtságukról is elárultak valamit.

S hogy miért volt fontos a 15. gól? Azért, mert idegenben 2 góllal kaptunk ki, idehaza pedig 3-mal nyertünk. És a presztízs, az presztízs.

Folytatás áprilisban a görögök ellen, Székesfehérváron. A másik csoportban az oroszok 7-tel verték a briteket, így jelenleg a gólkólönbségük 54-43...

Eredmény – női Világliga, selejtező, 3. játéknap:
 
Magyarország-Olaszország 15-12 (2-4, 6-3, 2-3, 5-2)
Nyéki-uszoda, 600 néző, Játékvezetők: Ilias Damianakis (görög), Marcela Mauss (német)

Magyarország: Kasó – Kisteleki H., Kisteleki D. 5, Takács 2, Keszthelyi 4 (1), Csabai 1, Bujka 1. Csere: Gangl (kapus), Czigány 1, Szücs, Tóth 1, Menczinger, Sikter. Szövetségi kapitány: Merész András
Olaszország: Gorlero – Repetto 1, Di Mario 5 (1), Bianconi 1, Emmolo 1, Cotti 2, Frassinetti. Csere: Garibotti 1, Queirolo, Motta 1, Aiello, Palmieri. Szövetségi kapitány: Fabio Conti

Gól/emberelőny: 3/6, illetve 2/8
Ötméteresek: 1/1, illetve 1/1 
Kipontozódott: Szücs (27.)

A csoport állása:

1. Olaszország 9 pont
2. Görögország 3 pont
3. Magyarország 3 pont (a gólkülönbség: 33-35)

A másik csoportban:

Oroszország – Nagy-Britannia 20-13 (7-3, 3-5, 8-3, 2-2)

A csoport állása:

1. Spanyolország 9 pont
2. Oroszország 6 pont (gólkülönbség: 54-43)
3. Nagy-Britannia 3 pont
 
watch?v=degod1Wf0YE&feature=youtu.be  
Vízilabda hírek
Női válogatott
Merész András
olaszország