cover image
Egyéb

Eger–Fradi: GÓL-Nagy Miklós

2014. január 10. 20:07

Negyvennyolc órával az Olympiakosz Pireusz legyőzését követően a Fradit szántotta a vízbe a ZF-Eger. Gór-Nagy Miklós szédületes produkciót nyújtott, öt gólt szerzett, amiből négy átlövésből született.

Szinte napra pontosan négy hónappal ezelőtt, szeptember 7-én, az őszi első fordulóban játszották azt a Fradi–Eger mérkőzést, amely idővel az új FINA-szabályok (félre)értelmezésének legriasztóbb példája lett a maga 44 kiállításával. Ahogy mondani szokták, az időközben domesztikálódott bírói felfogásnak hála januárban immáron teljesen normális mederben zajlott a meccs (ha visszagondolunk arra a szeptemberi szombatra, mondhatnánk, itt nagyjából két perc alatt kellett volna hat kiállítást fújni az „akkori ésszel”, szerencsére, ezúttal jó kis vízilabda zajlott a Bitskey-uszodában).

A meccs amúgy érdekesnek ígérkezett, hiszen az egyik oldalon a Gerendás György vezette egriek vonultak hadba, míg a másikon az egykori legendás-Gerendás-féle BVSC kulcsemberei, Varga Zsolt, Péter Imre és Ambrus Tamás által irányított Fradi. Illetve, annyit azért pontosítani kell, hogy ezen a meccsen a szintén az akkori vasutasok között zakatoló Dabrowski Norbert kormányozta a bajnokcsapatot, miután Gerendás György az évzáró, Vasas elleni bajnokin nem tudta tolerálni a hazai tábor minősíthetetlen viselkedését, vehemens reakcióját pedig eltiltással büntette a szövetség.

Gór-Nagy Miki nagy formában van (Fotó: Kovács Anikó/archív)

Gór-Nagy Miki nagy formában van (Fotó: Kovács Anikó/archív)

Gerendás így páholyból – és tényleg: a sajtópáholyból kamerázott – nézhette, amint együttese jóformán öt perc alatt eldönti az összecsapást. Ennyi idő elegendő volt, hogy 5-0-ra elmenjen az Eger, Gór-Nagy Miklós parádés átlövése nyitotta a gólözönt, majd Bátori Bence egy passz után értékesített emberelőnye következett (hiába, a Benedek-iskola...). Eztán egy remek Kovács Gábor-találatot láttunk (lefordulásból), aztán Bundschuh Erik mozgott be szépen, s tette be Salamon Ferenc álompasszát, végül Salamon lőtt szép gólt két lóba után.

No, ekkor kért időt Varga Zsolt, s mivel nem észlelte, hogy a DigiSport botmikrofonja is „képben van” (vagy igen, de ebben a helyzetben nem érdekelte...), és olyan tirádát zúdított nyamvadtan és enerváltan úszkáló játékosaira, hogy az uszoda előtti közvetítőkocsiban olvadni kezdtek a biztosítékok... Maradjunk annyiban, hogy „karika-18-as” minősítésű mondatfüzér következett, nagyjából 70 százaléknyiban kisípolandó szöveggel, ami arra vonatkozott, hogy játékosai nem védekeznek normálisan, nem ugranak rá az ellenfélre; ugyanezt, némiképp kevesebb f-fel megkapták az ausztrál légiósok is.

Ez segített némiképp, az egri menetelés ugyanis megakadt. Részben a hirtelen érkező kontrafaultok miatt, részben a valóban feszesebbé váló védekezésnek köszönhetően. A végén még Ernyey Márk kihasznált egy fórt is, azaz a vérengzés nem folytatódott (5-1).

A második negyed hasonló forgatókönyv szerint ment. Hárai ellen zavarbaejtően sok kontrát ítéltek, amikor nem, akkor csavart egy gólt, plusz hozott egy fórt, amit Lőrincz Bálint akasztott be – ugyanakkor a Fradinál is akadt értékelhető megmozdulás. Előbb Bóbis Máté lőtt be szépen a szélről egy előnyt, majd Ernyey is centerezett egy betyárosat. Hazai részről Bátori is csöngetett egy átlövésből, így a szünetre csendben visszaállt a közte öt (8-3).

A folytatás Gór-Nagy újabb bombagóljával indult, aztán Kovács is eleresztett egyet, de ebbe belefújtak, így 10-3 helyett 9-4 következett, miután az addig meglehetősen jól kikapcsolt ausztrál trió centertagja, Tyler Martin mutatós centergóllal jelentkezett. Aztán egy támadásból lőtt két gólt az Eger: Hárai pazar csavarjába belefújtak (kár volt...), viszont a fórt is be tudták lőni a hazaiak, Salamon ihletett bejátszását Gór-Nagy tette be a kapufától (10-4).

Ekkoriban kevéske jó hír vendég részen az volt, hogy sikerült kibekkelni két hátrányt, akadt viszont rossz is, Aidan Roach ugyanis egy elmaradt ítélet után angolul kommentálta Kun György ítéletét, pechére, érvényesült az ahány nyelv, annyi ember effektus, avagy Kun két nyelven beszél (magyar-angol), amiből egy darab cserés kiállítás következett. Később Martin értékesítette a ziccert (egy labdanélküli kiállítás után maradt egyedül), viszont Gór-Nagy újabb irdatlan gólt zúdított kintről (11-5), Miki már a negyedik góljánál tartott (csak ebben a negyedben hármat törölt).

Aztán hamar 5/5 lett GNM lövőindexe: az első támadásból megint bevert egy csudásat. Ezután kissé csapkodóvá vált a meccs, a dekoncentráció lett úrrá mindkét együttesen, eltelt több mint négy perc, míg újabb gólt láthattunk: Kovács mattolt emberelőnyből. Kisvártatva jött még egy, Varga II Zsolt zúdott egy betyárosat szabaddobásból (14-5), így kezdett csúnyává válni a különbség, miután a ferencvárosiak kezdtek szétesni megint. Bátori pazar ejtésével megvolt a közte tíz, ráadásul Meixner Marcell ekkorra teljesen lehúzta a rolót. A védési hatékonyság kiáltó volt (63% és 19%), bár Kolozsi Marcell betalált a vendégek részéről, Varga büntetője és Hárai újabb zseniális csavarja az eredményjelzőn látható differenciát is ordítóvá formálta (17-6).

Dabrowski Norbert, a ZF Eger edzője:
„Jó érzés volt ott állni a kispad mellett, hiszen annyira lelkesen és fegyelmezetten védekeztek a játékosok – ami a győzelmünk alapja volt –, hogy nagyon megkönnyítették a dolgomat. A hat kapott gól önmagáért beszél, ennyivel az esetek kilencven százalékában nyerni szokás vízilabdában. Ezen az úton kell továbbra is járnunk: fegyelmezetten és koncentráltan játszani a bajnokikon, hogy ne essünk ki abból a ritmusból, ami a Bajnokok Ligájához kell.”

Varga Zsolt, a Széchenyi Bank-FTC vezetőedzője:
„Elnézést, ha bárkinek is sértettem a fülét a meccs közbeni szavaimmal, de annyira aludt mindenki a vízben, hogy fel kellett ébreszteni a társaságot. Ilyenkor nem elég a szép szó, hogy rendesen magukhoz térjenek. Úgy fest, nem működött, hogy maguktól melegítettek be a játékosok, vissza kell térni ahhoz, hogy én tartom nekik... Ezt követően elindult szépen a játék, két negyeden át ment is, utána azonban elfáradtunk, és kijött a két csapat közötti különbség. Voltak abszolút jó részei a meccsnek, és ha nincs az az 5-0-ás kezdés, kiegyensúlyozottabb lett volna a mérkőzés." 

Gór-Nagy Miklós, az Eger legjobbja:
„Jól sikerültek a lövések, de mindig mindig, most is a csapatot illeti a dicséret. Hogy mikor lőttem utoljára öt gólt? Nem kell sokat gondolkodnom: az Eger színeiben még soha – a korábbiakra meg már nem emlékszem...”

Eredmény . ob I.-es bajnokság, 14. forduló

ZF Eger–Széchenyi Bank-FTC 17-6 (5-1, 3-2, 3-2, 6-1)
Játékvezetők:
Homonnai Dániel, Kun György

Eger: Meixner – Bátori 3, Kovács G. 2, Bundschuh 1, Hárai 2, Gór-Nagy 5, Graham. Cserék: Salamon 1, Bedő, Varga II Zs. 2, Lőrincz 1, Zalánki, Sántavy. Vezetőedző: Dabrowski Norbert
FTC: Gárdonyi – Bóbis 1, Swift, Major, Vogel S. B., Roach, Szabó B. Cserék: Martin 2, Ernyey 2, Kolozsi 1, Etédi, Pohl, Kósik (kapus). Vezetőedző: Varga Zsolt

Gól/emberelőny: 5/9, illetve 3/8
Ötméteresek: 1/1, illetve –
Kiállítva, cserével: Roach (21. perc, szövegért)
Vízilabda hírek
zf eger
eger
Széchenyi Bank-FTC
ftc
varga zsolt
ob 1
ob 1-es bajnokság
dabrowski norbert