cover image
Egyéb

Népliget: 44 kiállítás, 10 kipontozódás és heveny frusztráltság

2013. szeptember 8. 0:48

Bár a kupaselejtezőben már tesztelhették az új szabályokat a csapatok, azért a bajnoki rajt mindig más: ez a Népligetben is kiderült, ahol Gerendás György már a második negyedben piros lapot kapott.

Jellemző kép a vízilabda-uszodák világából: a mérkőzés előtt edzők, játékvezetők, ellenőrök az új szabályokkal kapcsolatban tartanak eszmecserét. A Népligetben is ez volt a helyzet: a kezdés előtt a teraszon Gerendás György és Fekete Balázs próbált dűlőre jutni, bár az egriek edzője kötötte az ebet a karóhoz, ez a jelenlegi módosítás még drámaiabb körülményeket teremt.

A magyar-román meccsen, ha történt egy szabálytalanság, ötvenezer szurkoló egyemberként hördült fel, hogy húúú – közölte Gerendás. – Vízilabdában nincs húúú. A nézők eddig sem tudták, mikor történik szabálytalanság, és mikor nem – most még inkább elvesztik a fonalat. Márpedig amíg nincs húúú, addig a sportág sem lesz eladhatóbb.

A rajt előtt még Fekete doktor a másik játékvezetővel, Vojvoda Istvánnal, valamint az ellenőrrel, Németh Attilával egyeztetett – miközben a csapatok már a bemutatáshoz gyülekeztek. Nos, szellemeskedtünk ugyan, hogy végül is a profiboksz-meccsek előtt is rendszeresen eligazítást tart a mérkőzésvezető, ám azért érezhető volt: nem lesz egyszerű menet a mérkőzés.

Nem is lett az: az első hat támadásból öt hozott kiállítást – 2-3 arányban –, más kérdés, hogy az egriek azonnal lejtőre tették magukat, hiszen kihagyták az első két fórjukat, míg a ferencvárosiak Swift svédcsavarjával és Bóbis előnygóljával elmentek 2-0-ra. Ez aztán rá is nyomta a bélyegét a folytatásra: az egriek küszködtek önmagukkal, és nem igazán tudták összerántani magukat a partról a felekre zúduló fórözönben, függetlenül attól, hogy nekik jutott több, és mi tagadás, Meixner Marcell sem adott sziklaszilárd támaszt a kapuban a hevesieknek (akiknél még nem játszott Hárai Balázs).

Bár az Eger visszajött 4-4-ig, ám ezután egy Fradi-fórból 5-4-re alakult a meccs, és a megítélt előny kapcsán kialakuló parázs vita Gerendás György „leléptetésével” végződött: Fekete Balázs sárga lappal indított, ám erre újabb tiráda következett, aminek piros lett a vége.

Fotó: Facebook/FTC Vízilabda

Fotó: Facebook/FTC Vízilabda

Egyébként érdekes módon a visszaindulásoknál jóval kevesebb kiállítást ítéltek a bírók, főképp centerből, illetve mezőnyből szórtak, elsősorban a kétkezes kiállítások kapcsán, bár be-beakadt egy-egy azért is, mert fault után nem lépett vissza a védő a szabaddobást elvégző játékostól.

Egy biztos: azért rengeteg kiállítás még a régi beidegződésekből jött, amikor például egy lövés után víz alá kerülő Kevin Graham csak egy pillanatra fogott vissza a szokásoknak megfelelően a meginduló védőre, és kiállították – amivel kipontozódott –, az egriek légiósa először elsziszegett egy angol káromkodást a fogai között, majd egy grimasszal jelezte, hogy igen, igaz, én felejtettem el, ezt már nem lehet.

Három negyed után mindenestre még mindig a Fradinál volt az előny (10-8), ám a záró részben nagyon belelendült a bajnokcsapat, részben azért, mert erősebb, részben azért, mert a hazaiak igencsak fogyóban voltak, részben azért, mert mintha kicsit nagyobb respektet kapott volna a címvédő ekkortájt: zsinórban négy emberelőnyből jött össze három gól, majd a negyed közepén 1-6 volt ez az arány, miközben az egriek 10-12-re fordítottak.

A végén lőttek még egy gólt, miközben a Fradi eljutott oda, hogy ha még egy embere kipontozódik – hatan már megkapták a piros zászlót –, a cserekapusnak kellett volna beállnia, mivel elfogytak a zöldek csereemberei.

Varga Zsolt, a hazaiak szakvezetője is úgy értékelt, „hogy ebben a szabályrendszerben nyilván azok a csapatok vannak előnyben, amelyeknek hosszabb a kispadjuk.” Aztán abban maradtak Gerendás Györggyel, hogy másnap még egyet kétkapuznak, de „bírót hozzunk feltétlenül, akár még fizetünk is nekik, mert most nélkülük nem megy.

Gerendás amondó volt, az értelmezési zűröket jó lenne megszüntetni, neki például Richard Papazian, a FINA TWPC újonnan megválasztott francia tagja azt mondta, hogy azért a változások nem akkora horderejűek, mint amit belemagyaráznak. Bárány Attila klubelnök ezt azzal egészítette ki, hogy ebben a fórdömpingben gyakorlatilag háttérbe szorulnak bizonyos kvalitások, „nincs értelme centert venni, bekkeket venni, mert mindegy, ki van ott, úgyis lesz kiállítás.

Németh Attila úgy vélte, a jelenleg érvényben lévő értelmezés alapján a fórok 95 százaléka jogos volt, ám abban mindenki egyetértett, saját érdekünk, hogy azt fogadjuk el érvényes felfogásnak, amit a nemzetközi szinten alkalmaznak. Márpedig az első komoly ilyen lehetőségre szeptember végéig kell várni, akkor viszont ki kell vonulnia Kragujevácra, a BL-selejtezőkre, ahol Gianni Lonzi lesz a delegátus, és az ott látottak – rögzített meccsek – alapján végleges irányvonalat szabni itthon is.

Jegyzőkönyv

FTC-Széchenyi Bank–ZF Eger 10-13 (4-2, 2-2, 4-4, 0-5)

Játékvezetők: dr. Fekete, Vojvoda

FTC-Széchenyi Bank–: Gárdonyi – Ernyey 2, Szabó B. 1, Roach, Swift 1, Martin 3, Bóbis 2. Cserék: Kolozsi, Szilágyi, Etédi, Paján 1, Major, Salamon A.

ZF Eger : Meixner – Salamon F. 1, Kovács G., Sántavy, Bedő 1, Biros 3, Graham 2. Cserék: Bátori, Gór-Nagy 1, Bundsuch 2, Varga Zs. 1, Lőrincz, Zalánki 1, Bisztritsányi (kapus).

Emberelőnyök: 17/7, ill. 25/10
Ötméteresből: 1/1, ill. 1/1

Kipontozódások:
FTC: Roach, Swift, Etédi, Paján, Major, Ernyey
Eger: Sántavy, Graham, Salamon, Bundsuch
Vízilabda hírek