cover image
Egyéb

A világ legnagyobb női rangadója következik – ingyenes a belépés!

2018. november 22. 7:33

A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában ma 18:45-től a magyar bajnok és kupagyőztes UVSE a LEN-kupagyőztes, Európai Szuperkupa-győztes Dunaújvárost fogadja bajnokin. A mezőny két százszázalékos, honi és külföldi válogatott játékosok alkotta csapata csap össze!

Momentán keresve sem találni nagyobb női bajnoki rangadót a világban. Nem, hiszen a négy éve a magyar trónt őrző, 2017-ben LEN-kupát nyerő, 2016-ban Euroliga-ezüstérmes, a legrangosabb nemzetközi sorozatban tavaly is négyes döntős UVSE, illetve a LEN-kupa címvédője, a friss Európai Szuperkupa-győztes Dunaújváros csap össze csütörtökön 18:45-től a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában! Hogy emeljük a tétet: a szezonban az eddigi öt mérkőzését egyaránt megnyerő, tehát a két százszázalékos alakulat méri össze az erejét! Tegyük gyorsan hozzá itt az elején: a belépés ingyenes a találkozóra, azaz mindenki testközelből nézheti meg a válogatottban (is) méltán közkedvelt lányokat!

A fővárosiak nem titkoltan jó ideje erre a partira készülnek – Benczur Márton ugyanakkor sportszerűen nem ezzel kezdte felvezetését: „Szívből gratulálunk ezen a fórumon keresztül is a Dunaújvárosnak az Európai Szuperkupa-győzelemhez! Nagyon drukkoltunk, néztük is a Kirishi elleni mérkőzést – már ameddig tudtuk ugye, hiszen az utolsó két percre lefagyott a közvetítés… Hogy meglepett-e a siker? Is-is. Nem a kötelező udvariasság mondatta előzetesen velem, hogy van esélye Mihók Attila együttesének, ám ennek ellenére is a meglepetés kategóriába sorolható a diadal. Főleg a meccs függvényében… Beszéltük is Mihivel, hogy a találkozó képe alapján még inkább meglepetés a siker, de a lényeg, hogy megcsinálta a csapat. Emeljük kalapunkat előtte, óriásit győzelem ez! Nem gyakori, hogy a LEN-kupagyőztes legyőzi az Euroliga címvédőjét, az pedig, hogy a Kirishi mikor kapott ki legutóbb otthon, nem sokan tudnák megmondani – speciel bevallom, én sem... Szóval, bravó, Dunaújváros! Jó a viszonyunk a klubbal, ezért is segítettünk és segítünk a jövőben is, ha szükség van rá ellenfelünknek az uszoda felújítási munkálatok közben.”

watch?v=T0xyIShsiZM&feature=youtu.be&fbclid=IwAR00jXMzweCVCzS7sSXQsR576jXQW7mCaaxDa_pmeI7hHFWCy3Apz5QXJWIA rivális méltatása után természetesen következett az, aminek következnie kell egy UVSE-szintű csapat edzőjétől: avagy nem kérdés, miért ugrik medencébe a magyar bajnok!

„Ellenfelünk sikere nem befolyásol semmit: ezúttal is le akarjuk győzni őket, és erre ezúttal is erősnek érzem a csapatomat! – fogalmazott határozottan a szakvezető. – A BVSC ellen sikerült nyernünk a Szőnyi úton, az első nagy lépést ezzel megtettük az alapszakasz-győzelem felé – most jöhet a második. Fontos, kiemelt összecsapás következik tehát, nagy téttel, hiszen győzelem esetén közel kerülünk ehhez a részcélhoz, annak minden előnyével együtt. A presztízs pedig mondani sem kell talán, hiszen ez a két együttes bárhol is játszik egymással, legyen akár szó egy edzőmeccsről, mindig élvezetes, nagy küzdelmet vív. Most sem lesz másként, ebben biztos vagyok! Ünnepi parti lesz tehát, várunk mindenkit, aki szereti a női vízilabdát!”

A Magyar Kupa negyeddöntőjében a hazai 21-3 után a tatabányai visszavágón 8-6-ra kikapott az UVSE, azaz már nem veretlen – ám gyorsan meg kell jegyezni, a második meccsen többek között Gangl Edina, Keszthelyi Rita, Szücs Gabriella és Vivan Sevenich sem ugrott vízbe. „Nem lebecsülve a Tatabányát, a sorsoláskor lehetett tudni, hogy továbbjutunk majd – így a visszavágót afféle – nincs jobb szó rá – castingolásra használtuk. Kíváncsiak voltunk, a fiatalok hogy reagálnak arra, ha nincsenek mellettük a válogatott játékosok, abszolút szakmai alapokon szemléltük a teljesítményüket. Érdekes tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak, és természetesen nem voltunk boldogok, hogy kikaptunk. Viszont meg kell említenem, hogy a Tatabányai fiataljai szépen fejlődnek, gratulálok a győzelmükhöz!”

Kérdésként vetődött fel, miután az UVSE és a Dunaújváros egyaránt jól ismeri egymást, meg lehet-e lepni bármivel a másikat? Benczur Márton máshonnan közelítette meg a történetet: „Tekintettel arra, hogy mindkét keretben voltak változások a vezéregyéniség kérdéskörében, minden szempontból nulláról indult a szezon. Gondolok itt náluk Szilágyi Dorottya távozására, illetve Menczinger Kata visszatérésére, vagy nálunk Csabai Dóra távozására, Faragó Kamilla szerepére.”

Ami némi gondot jelent az UVSE-nél, az a válogatott Parkes Rebecca kiesése – a center térdét végül megműtötték, ebben az évben biztosan nem ugorhat medencébe: „Ez így van, érte is játszunk! Köszönjük a szakavatott beavatkozást az Uzsoki Utcai Kórháznak, prof. Hangody Lászlónak és dr. Buday Zoltánnak, valamint mindenkinek, aki szárnyai alá vette játékosunkat. Bízunk benne, a januári Euroliga-meccsekre már bevethető lesz. Hiányában értelemszerűen még több szerep hárul Vivan Sevenichre, vagy a fiatalokra, így például Lantos Krisztinára. Ami Rybanska Natasát illeti, jól halad a beilleszkedése, kezdi megszokni a tempót, a terhet, az új taktikai dolgokat. Napról napra építjük be a csapatba, ami könnyű, mert rendkívül pozitív személyiség, ráadásul neki is nagyon sokat segítenek a rutinos klasszisaink, elsősorban Rita és Gabi. De említhetem holland légiósunkat is! A külföldiek szerepeltetése mindig slágertéma – nos, szeretettel várok bárkit az edzéseinken, amelyen testközelből tapasztalhatja, hogy Vivan Sevenich miként segíti a legtehetségesebb magyar fiatalokat!”

Hasonlóképpen tájékoztattak Dunaújvárosból is, ahol mintaértékűnek tartják például a két kapus, a holland Európa-bajnok Laura Aarts és Kiss Alexandra játékos-kapcsolatát – elég megemlíteni, hogy a felejthetetlen Kirishi elleni összecsapáson csere-visszacsere, majd az ötméteres párbajra újabb cserét ejtett meg a szakmai stáb, és egyikük sem zsörtölődött, sőt kimondottan segítette egymást. „Ez jellemző ránk” – mondják Újvárosban, ahol, ha azt vesszük, hogy a világ legjobb csapata titulust harcolták ki, illetve hogy a szezonban az egyedüli szászszázalékos magyar csapatról beszélhetünk, adja magát a természetesen kissé provokatív felvetés: már az UVSE ellen esélyesebbként kezdik a meccset?

„Szó sincs róla! – adott határozott választ Mihók Attila, akivel az Európai Szuperkupa után ezen a felületen kerestük a csapat titkát. – Jól hangzik, hogy mi vagyunk a legjobbak, ám én máshonnan közelítem meg a kérdést – méghozzá a történelmi hátteret említem, amely alapján a realitás talaján kell maradnunk. Az UVSE-t ugyanis nem győztük le éles bajnoki során. Az elmúlt évek statisztikái és mérlege alapján nem mi vagyunk a meccs és a bajnokság esélyesei. Miként említettem: büszkék vagyunk az Európai Szuperkupa-győzelemre, hiszen minden játékos, edző, klub álma, ez a csúcs, mindazonáltal ettől mi nem lettünk sem a Sabadell, sem a Kirishi. Ez a cím nem jelenti azt, hogy a következő meccseken az Euroliga meghatározó csapatai, így az UVSE ellen is esélyeként állhatunk oda. Maximum annyid adott hozzá ezekhez a mérkőzésekhez az oroszországi diadal, hogy joggal hihetjük, bármikor sikerülhet a bravúr.”

A Hajósban sorra kerülő találkozót kiemelten kezeli a stáb – miként a vezetőedző említette: „A play off miatt számítanak ezek a pontok, értelemszerűen jó volna minél jobb pozícióba kerülni. Ha sikerülne győzni, az újabb visszaigazolást jelente nekünk. A mérkőzésre kimondottan készülni nem tudtunk, lévén szombaton a Fradi, jövő héten pedig a BVSC ellen játszunk – egy hét alatt három ilyen rangadóra azt gondolom, nem lehet külön felkészülni. Azt beszéltük meg, hogy számunkra az a fontos, hogy kiszámítható erősségű teljesítménnyel a magunk játékát játsszuk, tudjuk mit és miért akarunk. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy az UVSE-ben van egy zseniális Keszthelyi Rita vagy egy Szücs Gabi, akikre figyelni kell külön, ezt ezen a szinten már felesleges is ecsetelni – viszont a legfontosabb, hogy egységesen pólózzunk, csapatként teljesítsünk. Kirishiben is ez volt a győzelem kulcsa, ezúttal is ez lehetne.”

Női ob I., alapszakasz
6. forduló
November 22., csütörtök

UVSE-Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics, Hajós-uszoda, 18:45 – élő közvetítés: ezen a felületen

7. forduló
November 23., péntek

Szeged SZTE-RB-Tatabánya, Szeged, 18:30
November 24., szombat
FTC-Telekom-Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics, Népliget, 16:00
ZF-Eger-Hungerit-Szentes, Eger, 18:00

Az állás: 1. Dunaújváros 15 (89-28), 2. BVSC 15 (90-35), 3. UVSE 15 (78-27), 4. FTC 12 (68-47), 5. Szentes 6 (44-42), 6. Eger 6 (47-50), 7. Tatabánya 3 (26-56), 8. Szeged 0 (34-92), 9. Budapesti Honvéd 0 (21-120)
Vízilabda hírek