cover image
Egyéb
Utánpótlás
Női

Küzdöttek, mindent megtettek, de a spanyolok voltak a jobbak

2018. augusztus 31. 17:45

Ifjúsági leány válogatottunk 13–10-re kikapott Spanyolországtól a belgrádi világbajnokság negyeddöntőjében, így az 5-8. helyért folytathatja.

„A spanyolok következnek – a legkulturáltabb, legszellemesebb vízilabdát játszó csapat, amelyen érződik az akadémiai rendszer, hogy a játékosai állandóan együtt vannak, ismerik egymást.”

Mi tagadás, ezúttal nem örülünk, hogy Faragó Tamás szavait visszaköszönni láttuk a medencében… Mert pontosan úgy pólózott a rivális, miként montreali olimpiai bajnokunk a felvezetőben elmondta, s valljuk be, szemernyi esélyt sem adtak a mieinknek. No, igen, a csoportmeccsek során az olaszokat és a kanadaiakat is őrült magabiztossággal győzték le (13–6, 16–6), a negyeddöntőben mi nagyobb ellenállást fejtettünk ki.

esphunbelgrad1.jpgA 4–0-s rajtjuk meghatározott mindent, s ugyan Utassy Kata, majd Petőváry Luca góljaival a negyed végén próbáltunk tapadni, a második negyedben is egyértelműen a rivális dominált. A különbség sajnos csak nőtt, képtelenek voltak a mieink megállítani a komplett egészében jól játszó spanyol együttest – jellemző, hogy az első félidő úgy lett 9–4, hogy hat játékosa szerzett gólt Javier Aznar alakulatának, miközben kapusa, Sandra Domene is pazarul védett.

Térfélcsere után már 11–4 állt a táblán, amikor sikerült változtatni: azzal, hogy hátul megálljt parancsol a társaság a spanyol fickándozásnak, a kétszeri kapuscsere után Magyari Alda is jobban védett, új erőre kapott a csapat, és elől is összejött végre sok minden: bejátszások, fórok, ötméteres. Utassy Kata, Faragó Berta, Rybanksa Natasa, Ármai Zita, Petőváry Luca – hatalmas küzdéssel 11–9-re jött fel válogatottunk!

Avagy esélye mutatkozott a záró menetre mindenre!

esphunbelgrad5.jpgAz érezhetően feszültté váló partin egyértelműnek tűnt, sorsdöntő lesz, melyik csapat szerzi majd meg a negyed első gólját – nos, erre mindkettőnek volt lehetősége, de Spanyolország örülhetett. S tekintettel arra, hogy erre még egyet képes volt lőni, 13–9-re újra ellépett. Petőváry szépítő találata, illetve az utolsó másodpercig való küzdés jelezte csapatunk erejét – óriási pech, illetve az amerikaiak elleni minimális vereség az oka, hogy ezt a negyeddöntőt a kétség kívül remek favorit ellen kellett játszani. A 13–10-es vereség azt jelenti, hogy csapatunk az 5-8. helyért folytathatja a küzdelmeket.

„A spanyolok négy klasszis játékosa ki volt osztva, ki fogja le, de az elején sajnos borzalmasan kezdtünk, voltaképpen el is veszítettük azonnal a meccset. Kétszer álltunk ugyan talpra, egyszer 4-0-nál, utána 9-4-nél, de ez kevés volt. A negyedik negyed előtt bíztunk a csodában, miközben már az is csoda volt, hogy feljöttünk 11-9-re, de miután az ellenfelünknél több jó egyéni teljesítményt láthattunk, nincs más választásunk, mint fejet hajtani előttük, hiszen igazságos eredmény született. Az a borzalmas ebben az egészben, hogy egy éve arról beszélünk, arra készülünk, hogy ha nálunk van a labda, abból nem kaphatunk gólt , hogy ez kulcskérdés – erre fel rossz passzok, rossz döntések miatt fordultak többször le rólunk. Ez azért fájó, mert felállt védekezésünk ellen ők sem mentek többre, ilyenkor ők sem tudtak kibontakozni. Mi sem vagyunk rosszak, továbbra is tartom, ez egy ígéretes korosztály, ugyanakkor amint kilépünk a magyar utánpótlás-bajnokságból a nemzetközi porondra, minden négyzetcentiért meg kell küzdeni, ami úgy tűnik, még mindig nincs jelen a mi pólókultúránkban. Tekintettel arra, hogy a vízilabda töretlen híve vagyok, azt kell őszintén mondanom, ha szellemileg nem tudjuk felvenni a versenyt, annak ez lesz a következménye” – értékelt Faragó Tamás. 

A vb-ről a helyiek ezen a linken élő közvetítéssel tudósítanak a meccsekről!
 
Leány ifjúsági világbajnokság, Belgrád
Negyeddöntő
Spanyolország-Magyarország 13-10 (4-2, 5-2, 2-5, 2-1)
Gólszerzők: Guiral 4, Aznar 3, Arias 2, Morell 2, Farre, Arino, ill. Petőváry 3, Utassy 3, Ármai, Faragó B., Kudella, Rybanksa
(Teljes jegyzőkönyv: itt)


A magyar válogatott
Kapusok: Magyari Alda  (POLO SC), Pápai Barbara (UVSE)
Mezőnyjátékosok: Ármai Zita (FTC), Dömsödi Dalma (Szentes), Faragó Berta (BVSC), Huszti Vanda (Dunaújváros), Kudella Panna (Szentes), Muzsnay Fanni (FTC), Pap Mónika (UVSE), Peresztegi Nagy Kinga (POLO SC), Petőváry Luca (BVSC), Rybanska Natasa (Szentes), Utassy Kata (BVSC ). Női utánpótlás-igazgató: dr. Faragó Tamás. Edző: Petőváry Zsolt
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot) 

További eredmények
Augusztus 31., péntek
A 15. helyért
Szerbia-Argentína 18-8
A 13. helyért
Brazília-Dél-Afrika 10-7
A 9-12. helyért
Üzbegisztán-Új-Zéland 2-10
Kanada-Kazahsztán 16-7
Negyeddöntő
Görögország-Oroszország 10-6
Egyesült Államok-Olaszország 6-7
Hollandia-Ausztrália 6-8
 
A további program 
Szeptember 1., szombat
A 11. helyért
Üzbegisztán-Kazahsztán, 14:00
A 9. helyért

Új-Zéland-Kanada, 15:20
Az 5-8.helyért
Magyarország-Oroszország, 16:40
Egyesült Államok-Hollandia, 18:00
Elődöntő
Spanyolország-Görögország, 19:20
Olaszország-Ausztrália, 20:40

Szeptember 2., vasárnap
A 7. helyért, 16:40
Az 5. helyért, 18:00
A 3. helyért, 19:20
Döntő, 20:40

Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Leány ifjúsági válogatott
Leány ifjúsági vb-keret
faragó tamás