cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

„Mindent megtettek a lányok!”

2018. július 25. 19:27

A hollandok elleni elődöntős vereség (7–8) után higgadtan fogalmaztak a szakemberek, akik csodálkoztak néhány, elsősorban kontrás ítéletet, ugyanakkor látták azokat a hibákat, amelyeket majd a jövőben ki kell javítani. A bronzéremért Spanyolország ellen játszik a csapat pénteken 20:30-tól.

Mint beszámoltunk róla, női válogatottunk hősies csatában, végkimerülésig küzdve 8–7-es vereséget szenvedett a barcelonai Európa-bajnokság elődöntőjében. Így pénteken 20:30-tól a Görögországtól 11–9-es versséget szenvedő házigazda Spanyolország ellen a bronzéremért harcolhat.

A mérkőzés után a meccsen az eltiltott szövetségi kapitány helyett meccselő Tóth László mondta el gondolatait: „Számítottunk arra, hogy így játszanak majd, ez a fajta szoros emberfogás egész évben nem ízlett nekünk. Ők voltak a kezdeményezőbbek a mérkőzés elején, és sajnos csak futottunk az eredmény után. A lányok hatalmasat küzdöttek, majdnem sikerült a végén az egyenlítés. Úgy érzem, a kulcsszituációkban, amikor egészen közel kerülhettünk volna hozzájuk, akkor rendre hibáztunk, és ez rengeteg energiát emésztett fel a végjátékra. Megbeszélt volt az utolsó akciónk, ki is játszottuk, de sajnos kapufára ment. Összességében a hollandok domináltak a mérkőzésen. Mindent megtettek a lányok, nagyon büszke vagyok rájuk."

Az értékelés során felhoztuk a rutint – a szakember erről így nyilatkozott: „Hiányzik, persze, meg ugye a fiatalság bolondság. Egy elődöntő ilyen szituációkból áll össze. Nm azt láttam, hogy megijedtek volna, hanem mert egyszerűen így alakult. Nem hiszem, nem láttam azt, hogy valaki megilletődött lett volna. Apró figyelmetlenségek mutatkoztak meg, amelyek abszolút előfordulnak ilyen szintű mérkőzésen, ebből most rosszul jöttünk ki. Talán a harmadik negyedben történt, hogy a hollandok egymás után két gólt lőttek, és nekünk is lett volna lehetőségünk. A kontrák? „Azt éreztem, hogy sokat ítélnek ellenünk, de ezzel nem lehet mit kezdeni. Lehet fújni kontrákat, de ennyiszer, mi vagyunk ennyire kontrásak? Említhetnék a végéről a másik oldalról hasonló helyzetet, amelyben nem érkezett ítélet, de ez ilyen, meg kell tanulni kevesebb kontrával játszani, és akkor jobban fog működni.”

07.25_hun_ned_noi_mvlsz-72.jpgBíró Attila is lejött a médiazónába a mérkőzés után, és higgadtan fogalmazott: „Szörnyű volt a lelátóról, tehetetlenül nézni a mérkőzést. Ugyanakkor fentről sajnos tökéletesen látni lehetett azokat a hibákat az első félidőben, ami döntőnek bizonyult. Gyakorlatilag három-négy olyan helyzetet rontottunk el, amit megbeszéltünk, amiért megdolgoztunk. Ha nem mennek el két-három góllal, ez a csapat ma nem ver meg bennünket itt. A végén visszajöttünk a meccsbe, aztán volt egy-két furcsaság, de az eleje miatt nem biztos, hogy győzelmet érdemeltünk volna.” Felvetettük, ennyire kontracsapat lenne a mienk – íme, a reakció: „Szerintem nem, de amikor keresztbe fúj a német játékvezető három kettes lefordulásnál, azzal nem tudok mit kezdeni – az nagyon csúnya volt… A folytatás? Éremért jöttünk, bíztam benne, hogy ezt ma megszerezzük, nem sikerült – lesz még egy lehetőségünk, hiszem, hogy sikerül.”

A két gólt jegyző, a mezőnyben is sokat vállaló Illés Anna így értékelt: „Sajnos a mérkőzés során csak egyszer vezettünk – 1-0-ra. Utána végig mennünk kellett az eredmény után, hiányzott az a plusz egy gól, ami megadja a löketet. Sok helyzetünk volt, sokszor meglett volna a lehetőség, de sajnos nem tudtunk vele élni.”

07.25_hun_ned_noi_mvlsz-27.jpgSzóba került ismét a sok kontrafault – erről így vélekedett: „Egyik sem jött jókor… Nem akarok belemenni számokba, nekünk több volt, mint nekik. Úgy gondolom, az olaszok ellen sem nekünk kedvezett a bíráskodás, most sem – annyival jobbnak kell lenni egy csapatnál. Okosabbnak kell lennünk, ha az első hármat lefújják, nem szabad belemenni a következőbe.”

A folytatás? „Mindenféleképpen nagy pozitívum lenne éremmel hazamenni, valószínűleg ez önbizalma a lányoknak a további évekre, azon leszünk, hogy ez így legyen!”

33. Európa-bajnokság, Barcelona
Elődöntő

Hollandia-Magyarország 8-7 (2-1, 3-3, 2-1, 1-2)
Piscines Picornell, vezette: Mauss (német), Peris (horvát)
 
HOLLANDIA: Aaarts - Megens 2, Genee 1, van der Sloot 2, Stomphorst 1, Sevenich 1, Koolhaas 1. Csere: Wolves, Rogge 1, Joustra, Voorvelt, Sleeking. Szövetségi kapitány: Arno Havenga
 
MAGYARORSZÁG: Gangl - Szilágyi, Parkes 1, Szücs 1, Illés 2, Keszthelyi 1, Leimeter 1. Csere: Gurisatti 1, Horváth B., Gyöngyössy, Csabai, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila. Megbízott edző: Tóth László
 
További eredmények
Az 5-8. helyért
Németország-Olaszország 2-17
Oroszország- Franciaország 13-10
Elődöntő
Görögország-Spanyolország 11-9
 
Következik
Helyosztók - július 27., péntek
A 7. helyért

Németország-Franciaország, 16:45
Az 5. helyért
Olaszország-Oroszország, 18:15
A 3. helyért
Magyarország-Spanyolország, 20:30
Döntő
Hollandia-Görögország, 22:15
 
Az Eb teljes eredménysora, programja - itt olvasható
Vízilabda hírek
Női válogatott
eb
barcelona