cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

„Csapatmunka, mekkora csapatmunka!”

2018. július 23. 21:16

Az olaszok elleni sikeres Eb-negyeddöntő (10–9) után Bíró Attila, Leimeter Dóra, Gyöngyössy Anikó, Keszthelyi Rita, Szilágyi Dorottya és Gangl Edina is a káprázatos csapatmunkát emelte ki. Mert ezen a napon mindent elbírtak a lányok, akik szerdán Hollandia ellen játszanak a döntőbe jutásért.

Mint beszámoltunk róla, női válogatottunk hatalmas csatában, mindent elbírva 4–1-es záró negyeddel 10–9-re legyőzte Olaszországot a barcelonai Európa-bajnokság negyeddöntőjében!

A mérkőzés után a piros lappal büntetett Bíró Attila érezhetően még iszonyat stresszben nyilatkozott: „Nem volt könnyű átélni… Az zavart, hogy olyam helyzetekben kaptunk olyan ítéleteket, amelyekre persze fejben felkészültem, felkészítettem a csapatot, ugyanakkor néha azért már túlzásokba estek, gondolok itt a 7-1-es kontramutatóra, vagy a kiállítások számára. Nehezen emésztem meg, de persze közben nagyon örülök, hogy ennek ellenére nyerni tudtunk, ami a csapatnak nagy lökést adhat a későbbiekre. Az oroszok ellen is nyertünk, de bár annak a meccsnek a tétje közel sem volt ilyen nagy. Ilyen szintű tétmeccset rég nyertünk, ami a csapat jövője, az épülés szempontjából lehet sorsdöntő – akár már a szerdára is gondolva.”

07.23_hun_ita_nok_mvlsz-101.jpgSzóba került, hogy az elődöntőben a piros lap miatt nem lehet ott a pad előtt – erre így reflektált: „Bosszant, mindazonáltal nélkülem is tudunk nyerni, hiszen a vízben ott van a meghosszabbított jobb kezem, Keszthelyi Rita és Szücs Gabi révén kettő is. Tudják, mit kell csinálni. Ugyanilyen nehéz meccs lesz, igaz más aspektusból. A torna előtt is mondtam, bárkit képesek lehetünk legyőzni – a hollandokat is.”

Miután tényleg érződött a kapitányon még a feszültség, felvetettük neki, hol egy mosoly – no, egy azért csak érkezett. Ezekkel a szavakkal: „Egy-két óra múlva biztos több lesz. Dolgozik még az adrenalin. Annak örülök nagyon, hogy voltak olyan egyéni teljesítmények a csapatmunka mellett, amelyek továbblökdösték a csapat szekerét – és itt nem csupán a gólokra, hanem akár a védekezésre gondolok. Olyan momentumokra, amelyekből lehet építkezni.”

Az utolsó perc? „Hol néztem, hol nem, nem volt egyszerű. Dőreség lenne azt mondani, hogy tudtam, hogy kivédi Edina az ötméterest, így azon járt az agyam, mi lesz majd az ötméteres párbajban. De kapusunk hála istennek ezt megelőzte, könnyebbé tette magának a munkát azzal, hogy csak egyszer kellett szembenézni az olasz lövővel. A győzelem sok terhet levehet a csapat válláról, de ott van a léc, amit mindig meg kell ugrani. Szóval nem elégszünk meg ennyivel.”

A felettébb bátran pólózó, s ennek jutalmaként kétszer is eredményes balkezesünk, Leimeter Dóra a tartást emelte ki: „Nagyon fontos volt, hogy végig együtt voltunk, végig megmaradt a tartásunk, ezért sikerült a végén fordítani. Abszolút csapatmunka volt az egész! A sok-sok edzés, az együtt töltött idő meghozta az eredményt, a taktikát tudtuk, csapatként pedig meg is valósítottuk.”

07.23_hun_ita_nok_mvlsz-79.jpgA centerben eszméletlen nagyot küzdő, nem túlzás, csodálatosan játszó Gyöngyössy Anikó iszonyatosan meggyötörten, de mosolyogva érkezett az interjúzónába: „Nem sok levegőt kapok… Ahogy láttam a társakat küzdeni, az még inkább motivált, erőt adott. Iszonyatosan verekedős meccs volt, gondolom kívülről is látszott. A bíró ítéletekkel finoman fogalmazva nem mindig értettem egyet, de ez van, el kellett fogadni, megtalálni az ellenszerét. A hollandok tisztább vízilabdát játszanak, bár ott a tengelyben nincs olyan, hogy könnyebb feladat, de az kétségtelen, jobb lesz ellenük centerezni.”

A meccset végül pazar akciógóljával eldöntő Keszthelyi Rita is feldobódott hangulatban formálta szavait: „Fel voltunk készülve arra, hogy lesz olyan periódusa a meccsnek, amikor több helyzetük lesz támadásban, mint nekünk. Az volt a fontos, hogy ekkor sem szabad kizökkennünk, menni kell tovább. Szerencsére az elmúlt időszakban abszolút az a jellemző ránk, hogy képesek vagyunk ezt megvalósítani, most is így történt. Nagyon elfáradtam.”

Felvetettük, vajon a végén az a keresztbe úszás mennyire volt tudatos, előre eltervezett mozzanat, vagy abszolút improvizatív játék volt-e? A csapatkapitány elmondta: „Megláttam a helyet, láttam, hogy Dodónál (Csabai Dóra) van a labda, reméltem, hogy adja majd a labdát. Az UVSE-ben rengeteget játszunk együtt, az utánpótlást is ide értve lassan tíz éve egymás mellett, igazából tudtam is, hogy passzol majd. Igaz, húzásra vártam, de mint elmondta, nem tudta eldönteni, hogy vízre vagy kézre tegye – végül így lett a legjobb, hiszen gólt lett.”

07.23_hun_ita_nok_mvlsz-68.jpgAz utolsó negyedben megtáltosodott, két átlövés gólt jegyző Szilágyi Dorottya ki sem látszott a mosolyból, majd érdekes gondolatokról beszélt: „Az ugrott be az utolsó negyedben, hogy milyen rossz érzés volt tavaly, hogy nem jutottunk be a világbajnokságon a négy közé. Nem akartam ezt újra átélni, ezért én is a maradék energiámat mozgósítottam. Miként a csapat is. Az egyenlítő gólom? Nem terveztem, hogy ellövöm, de aztán nem jöttek rám, néztem az órát, majd minden dühömet beleadtam. A mai nap hátralévő részében kicsit ünneplünk, örülünk, de aztán holnaptól már az elődöntőre készülünk.”

07.23_hun_ita_nok_mvlsz-31.jpgMeglehetősen érdekes mérkőzést zárt Gangl Edina. Kapusunknak ezúttal nem sikerült azon a csúcsmagas szinten védeni az olaszok ellen, mint szokott (talán a „kedvenc ellenfele”), de aztán mégis az ő bravúrja kellett a győzelemhez. „Nem is tudok mit mondani, nagyon örülök! Igazság szerint van bennem némi hiányérzet, hiszen jobban szoktam teljesíteni ellenük, de boldog vagyok, hogy a végén az én védésem is kellett ahhoz, hogy nyerjünk. Akadtak volna még izgalmak, ha egyenlítenek… A lényeg, hogy tényleg csapatként tudtak nyerni! Amikor Keszeg (Keszthelyi Rita) belőtte, becsavarta a labdát, tudtam, nem kaphatunk ki. Jött az ötméteres, tudtam, ki kell védenem. Nem izgultam, nem volt bennem félsz, mi történik, ha belövi, mert éreztem, meglesz, tudtam, adósa vagyok a csapatomnak. Ide-oda is szokta lőni, de nagyobb százalékban a jobb kezemhez, így tudatosan oda vetődtem. Még most is sajog az arcom, mert arcon talált… Tóth Lacinak hoznia kell a sütit, hiszen győztes meccsen debütált! Amúgy pedig készülünk tovább, hiszen mit sem ér az egész, ha nem nyerünk érmet.”

33. Európa-bajnokság, Barcelona
Nők, negyeddöntő

Olaszország-Magyarország 9-10 (3-1, 1-4, 4-1, 1-4)
Piscines Picornell, vezette: Mercier (francia), Stavridis (görög)
 
OLASZORSZÁG: Gorlero - Tabani 1, Garibotti 4, Queirolo 1, Aiello, Bianconi 1, Emmolo 1. Csere: Avegno 1, Picozzi, Palmieri, Gragnolati, Dario. Szövetségi kapitány: Fabio Conti
 
MAGYARORSZÁG: Gangl - Szilágyi 2, Parkes 2, Szücs, Illés, Keszthelyi 3, Leimeter 2. Csere: Gurisatti, Horváth B., Gyöngyössy 1, Csabai, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
További eredmények
A 11. helyért
Horvátország-Törökország 11-6
A 9. helyért
Izrael-Szerbia 5-6
Negyeddöntő
Görögország-Oroszország 6-6 - ötméteresekkel  5-4
Hollandia-Németország 22-2
Franciaország-Spanyolország 5-14
 
Következik
Helyosztók - július 25., szerda
Az 5-8. helyért
Németország-Olaszország, 13:15
Oroszország- Franciaország, 14:45
Elődöntő
Hollandia-Magyarország, 17:00
Görögország-Spanyolország, 18:30
 
Az Eb teljes eredménysora, programja - itt olvasható
Vízilabda hírek
Női válogatott