cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Jön a vízválasztó – „Vagány, bevállalós stílusban!”

2018. július 22. 16:35

Női válogatottunk hétfőn 18:30-tól Olaszország ellen játssza az Európa-bajnoki negyeddöntőt Barcelonában. Vasárnap két edzés és videóelemzés szerepelt a programban. Bíró Attila a sajtófélórában nyilatkozott honlapunknak.

51-49.

Így látja a mieink szakmai stábja az esélyeket. Árnyalatnyival az olimpiai ezüstérmes Olaszországot látja esélyesebbnek, ami egyrészt nem jelent semmit természetesen, másrészt, aminek egyszerű a magyarázata. Miként Bíró Attila elmondta: „Összeszokottabb csapat, ennyi, nem több szól mellette.”

No, igen. A negyeddöntős ellenfél soraiban tíz mezőnyjátékos és Gorlero kapus is ott volt például a tavalyi világbajnokságon (amúgy nem mellesleg az 5. helyért vívott meccsen találkoztak a felek, és nyertek a mieink), míg nálunk 6+1 ez a szám.

„Mint köztudott, a világbajnokság után csapatépítésbe fogtunk, ami nyilván egy hosszú folyamat, és az olimpiára van a kifutása. Ugyanakkor menet közben is kellenek az eredmények, nincs mese, bizonyítani kell. Olyan csapatunk van itt Barcelonában, akiben benne van a fejlődési ív. Eddig két komoly meccsünk volt – a spanyolok ellen közepes játékkal kikaptunk, az oroszok ellen összeszedettebb védekezéssel nyertünk, míg most remélhetőleg jobb támadójátékkal előrukkolva sikerül győznünk. Tipikus egygólos meccs lehet, amelyen nagyon higgadtnak kell maradnunk” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

A délelőtti edzés után tartott sajtófélórában Bíró Attila kérdésként megkapta, hogy milyen típusú mérkőzésre számít – nos, a válasza nem volt meglepő: „Az olaszok finoman fogalmazva mediterrán stílusban játszanak. Hogy ez mit takar? Színészkednek, az egyik legverekedősebb csapat, így kompenzálja az esetleges fizikai hátrányát. Mindig az a kérdés az ellenük vívott meccseket, hogy a játékvezetők ezt mennyire tolerálják. Tekintettel az erős sportdiplomáciai vonalra, várhatóan megkapják az esélyt, nekünk erre jól kell reagálni, átvészelni az esetleges nehéz helyzeteket. Biztos nem nekünk segítenek majd a partról, fel vagyunk erre készülve.”

Nagy kérdés, az újoncok miként veszik majd fel a kesztyűt egy ilyen éles tétmeccsen. Mert rendben, hogy felkészülései tornákon igyekeztek ezt modellezni, de azért az mégiscsak más. „Ez így van, olyan hőfokú mérkőzés vár rájuk, amilyenben eddig még nem volt részük. Két hete, a rotterdami tornán már kaphattak az olaszok játékából némi ízelítőt, vegyük csak Parkes Rebecca esetét: szegény soha életében nem kapott még annyi ütést, rúgást, csípést, harapást, mint azon az erődemonstrációnak is felfogható partin – meg is fogta ez rendesen, nem játszott jól. A csapat becsületére legyen mondva, akkor ott, miután felemelten a hangom, beleállt a meccsbe, és fizikailag az olaszok fölé nőttünk, még ha az eredményben ez nem is mutatkozott meg, hiszen döntetlen lett a vége. Nos, most még inkább brusztos meccs vár ránk, magam is kíváncsiam várom játékosaim reakcióját.”

A beszélgetés közben a tőlünk három méterre az M4-nek nyilatkozó Keszthelyi Ritára terelődött a szó, akire a csapat vezéreként, kapitányaként nyilván főszerep hárul – mindazonáltal a kapitány gyorsan hozzátette: „Bízom abban, többen is fel tudnak nőni mellé, mert csak így lehet esélyünk!”

Tekintettel arra, hogy az Eb-góllövőlistáján 16 találattal Keszthelyi Rita és Gurisatti Gréta áll a második helyen (vezet a görög Asimaki 17 góllal), mondhatnánk, megvan a másik vezér, főként azok után, hogy a dunaújvárosiak üdvöskéje nem titkoltan erre a szerepre tör. A kapitány azonban még óvatosan bánik ezzel: „Nagy tehetség, hatalmas önbizalommal, ám én többet várok még tőle annál, mint amit eddig mutatott. Két komoly meccsünk volt eddig a tornán, ezeken nem úgy játszott, ahogy várom tőle. Benne van a gól, valóban vezéregyéniség lehet. Elszántságát mutatja, hogy orrtöréssel is játszik, sokan nem tennék ezt a helyében. Gyaníthatóan zavarja valamelyest a maszk, de az olaszok ellen is odateszi majd magát, ebben biztos vagyok.”

A negyeddöntő, mint tudjuk, hatalmas vízválasztó, ennek megfelelően az Európa-bajnokságon óriási a tét ezen a meccsen. A felvetés viszont adja magát: ennek az újjáalakult csapatnak a három évre rövidült olimpiai felkészülési ciklusban valóban ekkora téttel bír? A kapitány nem kertelt: „Miután meg kell tanulni negyeddöntőt nyerni, hiszen minden világversenyen ez az egyik kulcskérdés, fontos találkozó lesz a hétfői. Az elmúlt években jól állunk ezen a téren, hiszen csak a tavalyi világbajnoki negyeddöntő jelenti a kakukktojást, ám valóban – bízom abban, hogy az új csapatunk is képes lesz felnőni erre a szintre. Mert itt már nem lehet kifogás, mellébeszélés, nyerni kell. A cél, hogy vagányak, bevállalósak legyen a lányok, akkor pedig révbe érhetünk.”
 
33. Európa-bajnokság, Barcelona
Nők

Következik
Helyosztók - július 23., hétfő
A 11. helyért

Horvátország-Törökország, 13:30
A 9. helyért
Izrael-Szerbia, 15:00
Negyeddöntő
Görögország-Oroszország, 17:00
Olaszország-Magyarország, 18:30
Hollandia-Németország, 20:30
Franciaország-Spanyolország, 22:00

 
Az Eb teljes eredménysora, programja - itt olvasható

Vízilabda hírek
Női válogatott
eb
barcelona