cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

„Várom, hogy átszakadjon a gát!”

2018. július 20. 15:33

Märcz Tamás a németek elleni 4–4 után kiemelte, hogy továbbra sem szabad letörni, a következő mérkőzésekre össze kell kapnia magát a társaságnak, mert sokkal több van benne. Ezt mondja Vogel Soma, Vámos Márton és videónkban Bedő Krisztián is. A 8 közé jutásért vasárnap Hollandiával játszunk, a negyedöntőben pedig Szerbia következne.

Mint beszámoltunk róla, férfiválogatottunk 4-4-et játszott Németország ellen az Európa-bajnokság A-csoportjának záró napján – ezzel az egy ponttal végül jobb gólkülönbségével előzte meg riválisát, és végzett Olaszország mögött a második helyen.

Märcz Tamás igyekezett végig higgadtan, reálisan értékelni: „Azt vártam, hogy a német csapat nagyon beleáll majd a meccsbe, és ezt vártam a játékosaimtól is, hogy az olaszok elleni mérkőzést igyekszünk elfelejteni, jól játszani, kibontakozni, azt nyújtani, amire képesek vagyunk. Kicsit másképp alakult. A védekezéssel elégedett vagyok, Vogel Soma nagyon jól védett, a védőink jól dolgoztak előtte, kiszorítottuk a német csapatot – bárkit szép négy gólon tartani. A lőtt gólok száma viszont borzasztóan kevés, nem is tudom, mikor lőttünk utoljára ennyit. Jól védett a kapusuk, de a pólós mindig azt mondja, a kapus védése és a kapufa éle nem tartoznak a jó lövések közé, valami tehát hibádzott. Az első negyedben nem tudtunk kiharcolni emberelőnyt, egyet se, és nem a bírók miatt... Ez a mi hibánk, türelmetlenek voltunk a befejezéseknél, néha lassan érkeztünk föl. Németh Zsolt a fülembe súgta a félidőben, hogy tízből egy a helyzetkihasználásunk addig, egyébként a tíz-tizenegy lövés nem sok két negyed alatt.”

07.20_hun_ger_ferfi_mvlsz-28.jpgFelvetésként szóba került az esetleges önbizalomhiány – a kapitány erre így reflektált: „Nem szeretem ezt mondani. Egy-két játékoson láttam fáradtságot, lehet magyarázni egy-két dologgal, például sok meccs volt a legutóbbi időszakban, nem mindenki van ehhez hozzászokva. Ám ez sorsdöntő mérkőzés volt a csoport második helyéért, amely értékes és fontos, ilyenkor meg kell szűnnie a fáradtságnak. A játékosok nagy része még így is jó állapotban van. A nagyon jó és a nagyon rossz teljesítmény között egyébként néha vékony jég van, ha csak arra gondolok, hogy a kapufaélek befelé pattannak, akkor kevesebbet kellene beszélnem most… Hosszú az Európa-bajnokság, mindig az a meccs lesz a legfontosabb, amelyik következik. Várom, hogy átszakadjon a gát, aminek át kell szakadnia. Tudom, hogy jó játékosok be tudják lőni, be is fogják. Lehet, hogy az eredmények hatására egy-két pólósban halványodik a magabiztosság, de azt várom, hogy higgyenek magukban, mert én is hiszek bennük. Ők képviselik Magyarországot, ők vannak itt, adjon nekik ez önbizalmat. Lehet, megnézünk majd egy-két meccset, amely akár egy hete volt, és nagyon jól játszottak, ha erre van szükségük. Mert nem szabad elfelejteni, hogy jó játékosok, és képesek jobb teljesítményre.”

Hogy mekkora most a szakmai stáb mozgásere? Märcz Tamás amondó: „Nagyon kevés és limitált lehetőségeink vannak. Ha nem megyünk edzésre, lógunk a napban. Az összes hotel, így a mienk is a város egyik kieső részében van, sokszor jobb ledöcögni edzésre. Meleg van, egy napközbeni városi séta inkább csak hőgutát hoz, mint segítene. Én is ezen gondolkodom, hogy lehet-e valahogy segíteni a fiúk mentális ellazulását, ha találok jó módszert, bevetem. Az már felüdülés, hogy ma nem megyünk uszodába, legfeljebb tornatermi edzés lesz, amit szeretnek a srácok. Remélem, az kilazítja őket, vagy egy könnyed séta a tengerparton. A holnapot meglátjuk, hogy tudjuk tölteni, hogy mivel rázzuk fel kicsit a játékosokat. Túldimenzionálni nem szeretném, nem tizenöt éves játékosokról van szó, akik nem tudják, ilyen helyzetekben mit kell tenni.”

07.20_hun_ger_ferfi_mvlsz-11.jpgNémet kollegája, Hagen Stamm a vegyes zónában ambivalens érzésekkel nyilatkozott: „Jó volt a taktikánk, és jobb csapat is voltunk, de sok helyzetet kihagytunk a negyedik negyedben. Ez most olyan, mintha elveszítettük volna a meccset, hiszen a végeredmény nem elég, hogy a második helyre soroljon minket, de holnap már biztosan mindenki a német vízilabda nagy sikereként éli meg a magyarok elleni döntetlent.”

Az első Európa-bajnoki mérkőzését játszó Vogel Soma védéseivel tartotta a csapatot, nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy legalább az egyik pontot megkaparintsuk a vérszemet kapó németek ellen. Az FTC kapusa az interjúzónában így fogalmazott: „Senki sem ilyen meccsre számított… Főleg a duisburgi felkészülési tornából kiindulva, amikor három góllal nyertünk. Ahhoz képest a csapatunk öt vagy hat emberrel cserélődött, igaz a német csapat is egy-két emberrel, de azt gondolom, magunknak nehezítettünk meg mindent. Rengeteg helyzetünk volt elöl, ha azokat belőjük, a fórokat, akkor ez egy sokkal nyugodtabb mérkőzés. Közrejátszott ebben az is, hogy a német csapat felülmúlta önmagát, ilyen jól még nem is láttam játszani. Nehéz és fárasztó mérkőzés volt, most picit fújni kell, és innentől már csak még nehezebb meccseink lesznek. Elfelejteni nem kell, sokkal inkább tanulni, leginkább támadásban van mit fejlődni – a négy kapott gól az teljesen elfogadható. Pár fokkal nehezebb debütálás volt, mint amilyenre számítottam, nem gondoltam volna, hogy egyből úgymond a mély vízbe kerülök be, azért örülök, hogy sikerült egy-két védéssel a csapatot segíteni. Mindenki azt hitte, olasz vereség jó irányba mozdít majd bennünket – nem mondom, hogy rossz irányba mozdultunk, mert tényleg rengeteg helyzetünk volt, a védekezésünk összeállt, de talán kicsi nyomás, eredménykényszer nyomja a vállakat, ez lehet, hogy hatott a csapatra.”

07.20_hun_ger_ferfi_mvlsz-18.jpgVámos Márton tekintetében minden benne volt – majd a szavaiban is: „Megpróbáljuk összeszedni magunkat. A védekezésünket át kell mentenünk, de a fórokat össze kell rakni, mert ami tegnap egymás között az edzésen ment, abból most semmi sem sikerült. Lassan járatjuk a labdát, olyan impotens az egész kívülről és belülről egyaránt. Önbizalom? Nem érzem, hogy ezzel baj lenne, tegyük hozzá, hogy négy vagy öt olyan kapufánk volt, ami lehet, ha két órával később játszunk, akkor bemegy, és akkor nem így állnánk itt, és nem így beszélgetnénk. Nincs a világnak vége, megyünk tovább, és a hollandokat meg fogjuk verni, és után jöhet Szerbia, ami jó kis erőfelmérő lesz.”
07.20_hun_ger_ferfi_mvlsz-21.jpg
Bedő Krisztián is amondó, sok, sokkal több van a csapatban. Bízik benne, ugyanaz ismétlődik majd meg itt, Barcelonában, mint öt évvel ezelőtt: 
33. Európa-bajnokság, Barcelona
Férfiak, 3. forduló
A-csoport

Németország-Magyarország 4-4 (1-0, 0-1, 2-2, 1-1)
Piscines Picornell, vezette: Mercier (francia), Rakovic (szerb)
 
NÉMETORSZÁG: Schenkel - Real 3, Juengling, Schulz, M. Stamm 1, Restovic, Eidner. Csere: Reibel, van der Bosch, Preuss, Zech, Strelezkij. Szövetségi kapitány: Hagen Stamm
 
MAGYARORSZÁG: Vogel - Manhercz, Vámos, Jansik D., Kovács G., Erdélyi, Bedő 1. Csere: Angyal, Zalánki 1, Mezei, Bátori 1, Pohl 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
További eredmények
A-csoport
Grúzia-Olaszország 3-14
A végeredmény: 1. Olaszország 9 pont, 2. Magyarország 4 (21-21), 3. Németország 4 (15-27), 4. Grúzia 0

B-csoport
Málta-Franciaország 6-12
Montenegró-Spanyolország 7-7
A végeredmény: 1. Spanyolország 7 (35-15), 2. Montenegró 7 (32-18), 3. Franciaország 3, 4. Málta 0

C-csoport
Törökország-Hollandia 5-22
Horvátország-Görögország 11-7
A végeredmény: 1. Horvátország 9, 2. Görögország 6, 3. Hollandia 3, 4. Törökország 0

D-csoport
Szerbia-Szlovákia 13-5
Oroszország-Románia 12-7
A végeredmény: 1. Szerbia 9, 2. Oroszország 6, 3. Románia 3, 4. Szlovákia 0

A 8 közé jutásért - július 22., vasárnap
Magyarország-Hollandia, 17:00
Németország-Görögország, 18:30
Montenegró-Románia, 20:30
Franciaország-Oroszország, 22:00

Negyeddöntő - július 24., kedd
Szerbia-Magyarország/Hollandia, 17:00
Horvátország-Montenegró/Románia, 18:30
Olaszország-Franciaország/Oroszország, 20:30
Spanyolország-Németország/Görögország, 22:00

Az Eb teljes eredménysora, programja - itt olvasható
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
eb
barcelona