cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

A nyersebb, csiszolatlanabb tényezőből fakadó erő!

2018. július 14. 9:00

Bíró Attila hiszi, fiatal, újjáalakuló csapata már az első világversenyén bizonyítja, továbbra is tagja a nemzetközi élmezőnynek. Csapatunk 22.15-től a vb-ezüstérmes Spanyolország ellen kezdi meg szereplését Barcelonában.

Akkor rajt?
Rajt, kíváncsian várom, mire leszünk képesek.
Izgalommal vegyes kíváncsiság ez?
Sohasem voltam az a görcsölős fajta, így most sem vet szét az ideg, nem stresszelek, hogy mit látok majd a medencében, ugyanakkor természetesen az a szükséges drukk bennem is megvan, ami egy világverseny előtt természetes.
„Tavaly annyira nem lehetett poénkodni, kicsit feszesebb volt minden, míg most sokszor a szakmai stáb kezdeményezi a viccelődést.” Gurisatti Grétát idéztem.
Tavaly sem éreztem a melankóliát, idén sem érzem, tavaly is egy hullámhosszon voltunk a lányokkal, idén is. Gréta azt érezheti, és nyilván jól is érzi, hogy ez egy fiatalabb, ennél fogva szeleburdibb társaság, ami törvényszerű a világbajnokság utáni változásokat figyelembe véve.
Szükséges változások ezek, vagy ez élet szülte?
Is-is. Azok, akik befejezték a válogatott szereplést, hosszú évek óta nyomták az ipart, le a kalappal előttünk. Vannak, akik anyai örömök miatt hagyták abba, meglátjuk, ha visszatérnek, milyen teljesítményére lesznek képesek. Van, akit most én hagyok itthon, mert tudom, mire képes, és most mást szeretnék kipróbálni a helyén, és vannak olyanok, akik betegség vagy éppen egyéb okok miatt kerültek ki a keretből.
Sokat beszéltünk korábban az olimpia utáni egy évről, a hazai világbajnokság miatti egy évvel elcsúszott új csapatépítésről. Most így, az Európa-bajnokság előtt hogy érzed, az évközi válogatott összetartásokon, mérkőzéseken kialakult az a csapat, amit szeretnél?
Nyilván az még nem, amelyik Tokióban a győzelemért játszhat, mindazonáltal időarányosan azt mondhatom, jól állunk. Persze hogy egészen pontosan hol, arra majd a barcelonai összecsapások adnak kristálytiszta választ.
Érzések?
Nézd, vitathatatlan, hogy még törékenyek vagyunk. Az ellenfelek között többen is rutinosabbak, komplettebbek egyelőre még nálunk. Mindazonáltal a törékenység mellett itt van a nyersebb, csiszolatlanabb tényezőből fakadó erő, amit igyekszünk majd felszínre hozni. Ebben látok nagy, nagyon nagy előrelépési lehetőséget.
MVLSZ_VODAFONE_Kupa_HUN_AUS_noi_20180628_Madar_David_037.jpgAkár a kéthetes torna során is?
Nagyon remélem! Sőt biztos is vagyok abban, hogy a második héten jobban játszunk majd, mint az elsőn. Így volt ez a belgrádi Európa-bajnokságon is. De most a fiatalabb csapatunknak minden meccs, minden tétmeccs olyan felmérő, amiből rengeteget tanulhat. Hét olyan játékosunk ugrik majd vízbe, aki sohasem járt Európa-bajnokságon, tapasztalniuk kell, felvenni a ritmust. Lépcsőzetesen haladtunk a felkészülés során előre, a tervünk az, hogy a viadal kieséses szakaszában legyünk majd a topon. Ez nem jelenti persze azt, hogy addig is feltett kezekkel megyünk csatába – sőt! De nem is ilyen a csapat karakterisztikája, szóval tényleg kíváncsian várom, hogy élesben mire megyünk majd rögvest a házigazda ellen.
Nagyon más most a munka, mint korábban?
Jó kérdés… Nyilván más, hiszen sokkal többször kell elmondani mindent, voltaképpen az alapoktól kezdtük el a dolgokat. A játékos kapcsolatok korábban kis túlzással maguktól is működtek, hiszen mondjuk Czigány Dóra Keszthelyi Ritával, Takács Orsi Bujka Barbival vagy Tóth Ildivel nagyon sokat játszott együtt, pontosan ismerték a másikat. Most mindent ki kell építeni. Vegyük például Horváth Brigi és Illés Anna párosát – még ismerni is alig ismerték korábban egymást. Szép feladat ezen kapcsolatok építése a vízben, bevallom, élvezem.
Úgynevezett hegyi beszédek?
Ha arra gondolsz, ápolni kellett néha a lelküket, igen. De itt van Keszthelyi Rita például, aki kiváló csapatkapitány, tudja, nem csak a vízben, a parton is nagyobb szerep hárul rá. De rajta kívül Szücs Gabi, Csabai Dóri vagy Gangl Edina is ügyesen terelgeti a többieket, nem nyeretlen kétévesekről beszélünk, pontosan felmérték a helyzetet, és tökéletesen alkalmazkodnak hozzájuk. De nem ért hangsúlyozni, az Európa-bajnokság ad majd pontos képet arról, valójában hol tartunk.
Minden európai ellenfelet legyőztünk már.
MVLSZ_VODAFONE_Kupa_HUN_JPN_noi_20180627_Madar_David_015.jpgEz így van, ezért sem szabad, kell kishitűnek lennünk. A spanyol, holland, olasz, orosz, görög és a magyar válogatott között nagyon kicsik a különbségek, ha egyáltalán vannak. Ezt nem csak én mondom, hanem a szakma is. Ez pedig azért is jó, mert úgy ment végbe nálunk a sok változtatás, hogy megőriztük a helyünket a legjobbak között, és bármelyik ellen reális eséllyel szállunk harcba a győzelemért.
Hasonló a helyzet, mint a belgrádi viadal előtt?
Ilyen szempontból igen. Mert ugyan még nem olyan szintű a csapat, mint a tavalyi vagy az olimpiai, ezt kár lenne tagadni, ugyanakkor őszintén hiszem, képesek leszünk felnőni a feladathoz. Az elvárásaim ráadásul cseppet sem változtak, ergo nem kérdés, miért is jöttünk ide…

A női válogatott Európa-bajnoki csapata
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley, amerikai), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

33. Európa-bajnokság, 2018. július 14-28., Barcelona
Nők
A-csoport

Hollandia
Olaszország
Görögország
Franciaország
Izrael
Horvátország

B-csoport
Magyarország

Spanyolország
Oroszország
Szerbia
Törökország
Németország
 
1. forduló - július 14., szombat
Hollandia-Horvátország, 14:00
Izrael-Olaszország, 15:30
Oroszország-Törökország, 17:00
Szerbia-Németország, 18:30
Franciaország-Görögország, 20:30
Magyarország-Spanyolország, 22:15

2. forduló - július 15., vasárnap
Törökország-Magyarország, 14:00
Szerbia-Oroszország, 15:30
Izrael-Hollandia, 17:00
Horvátország-Franciaország, 18:30
Olaszország-Görögország, 20:30
Németország-Spanyolország, 22:00
 
3. forduló - július 17., kedd
Oroszország-Németország, 14:00
Magyarország-Szerbia, 15:30
Görögország-Horvátország, 17:00
Franciaország-Izrael, 18:30
Hollandia-Olaszország, 20:30
Spanyolország-Törökország, 22:00 

4. forduló - július 19., csütörtök
Izrael-Görögország, 14:00
Németország-Törökország, 15:30
Olaszország-Horvátország, 17:00
Hollandia-Franciaország 18:30
Oroszország-Magyarország, 20:30
Szerbia-Spanyolország, 22:00
 
5. forduló - július 21., szombat
Szerbia-Törökország, 14:00
Magyarország-Németország, 15:30
Izrael-Horvátország, 17:00
Franciaország-Olaszország, 18:30
Görögország-Hollandia, 20:30
Spanyolország-Oroszország, 22:00

Negyeddöntő - július 23., hétfő
A1-B4, 17:00
A2-B3, 18:30
A3-B2, 20:30
A4-B1, 22:00
 
Elődöntő - július 25., szerda
A1/B4-A3/B2, 17:00
A2/B3-A4/B1, 18:30
 
Helyosztók - július 27., péntek
A 7. helyért, 16:45
Az 5. helyért, 18:15
A 3. helyért, 20:30
Döntő, 22:15
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
eb
barcelona