cover image
Egyéb

Tornagyőzelemmel búcsúzott a szurkolóktól a csapat az Eb előtt!

2018. július 7. 12:30

A BENU-kupa „fináléjában" válogatottunk 8-8 után ötméteresekkel győzte le Ausztráliát. Az Európa-bajnokságig még egy meccse lesz a csapatnak: csütörtökön Horvátországban ugrik medencébe.

Közel három héttel ezelőtt 12-5-re győzte le a Duna Arénában, a Világliga Szuperdöntőjében Ausztráliát férfiválogatottunk - többek kérdésként fogalmazták meg a BENU-kupa záró napjának reggelén: „Vajon ebből kell kiindulni?"
 
Märcz Tamás igyekezett helyretenni a dolgokat, mondván Elvis Fatovic együttese erősebb, sokkal erősebb annál, mintsem hogy kézlegyintéssel elintézzük. Jól bizonyítja ezt a torna első napján az amerikaiak felett aratott egygólos győzelmük, de a mieink saját bőrükön is érezhették mindezt a Széchy-medencében tartott kétkapus tréningeken.
 
Szóval, a szakma cseppet sem lepődött meg azon, hogy szoros lett a part, amelynek már az első negyede jelezte, a tornagyőzelemért bizony oda kell tenni magát rendesen a társaságnak. Jelenjük, odatette.
 
Mezei Tamás kiharcolt, Vámos Márton által értékesített ötméteressel kezdődött, majd az elmúlt idősszakban egyre markánsabb teljesítményt nyújtó Kovács Gergő akciógóljával folytatódott az összecsapás. Aztán persze a negyed végén a 21. születésnapját ünneplő Vogel Soma védése kellett ahhoz, hogy ne kerüljünk hátrányba, lévén két általunk jól ismert ausztrál játékos, Younger és Kayes szerzett gólt.
7516804256__MG_7937.jpg  
A második negyedben sikerült egy gólon tartani a riválist, köszönhetően a jó emberhátrányos védekezésnek, Kayes és Edwards semlegesítésének, Vogel védéseinek. A támadásaink még nem működtek igazán üzemi hőfokon, de Erdélyi Balázs gyorsan „betett" egy kettős fórt, és Kovács Gergő is villant egy újabbat, így nagyszünetben talán kissé még takaréklángon égve 4-3-ra vezettünk.
 
A folytatásban sem változott a forgatókönyv, a brusztos csatában őrlődtek a felek. Edwards egyenlített, amire Jansik Dávidnak volt válasza - átlövése igazolta, bátran kell még a védőknek is próbálkozniuk. Younger ötméteresből egyenlített (Pohl Zoltán húzta vissza egy kipattanó után Kayest) újra, sőt többször támadott Ausztrália a vezetésért - sikertelenül. Ezt a szakaszt végül egy klasszikus óhéberrel (vízről húzott labda) zárta le Mezei, majd azok után, hogy hátul a mínusz húsz-harminc kilo ellenére Kayes ellen sikeres csatát vívó Kovács Gergő labdát szerzett, elöl is parádésan produkált, úgy tűnt, 7-5-tel mehetünk az utolsó szünetre. De jött a végén a zsenialitását igazoló Younger, aki felhozta csapatát mínusz egyre.  
7516796976__MG_7847.jpg  
A záró menetben Manhercz Krisztián „másolta" Kovácsot: hátul - Bedő Krisztián segítésével - szerelte Powert, majd a felúszás után középről lőtt nagy gólt. Angyal Dániel is remek mozdulattal ütötte el a labdát a center elöl, avagy - miként az amerikaiak ellen is - a hátsó stabilitásra alapozott az együttes. Kayes aztán emberelőnyből csak betalált, szívós tapadt tehát Ausztrália, de egyenlítenie nem sikerült. Pedig volt rá esélye, lévén nálunk Zalánki Gergő pontatlan volt fórban, majd Vámos lövését védte Porter kapus. De hiába próbálkozott háromszor is átellenben Younger, Vogel háromszor védett! Pontosan 24 másodperc volt az órán, amikor hozzájuk került a labda, időt is kértek - még egyszer támadhattak a döntetlenért. Fórban tehették, mert  Kovácsot kiküldték Youngerről, Kayes pedig a kapuba húzott. Így lett végül 8-8, azaz a torna szabályai szerint ötméteresek döntöttek.  Ebben mindkét oldalon egy kapufát jegyezhettünk fel, illetve egy Vogel-védést, így miután Vámos, Manhercz, Erdélyi és Kovács is kíméletlen volt, 4–3-ra nyertünk. Válogatottunk így a BENU-kupa megnyerésével búcsúzott közönségétől – az Eb előtt még csütörtökön Horvátországban játszik egy meccset. A BENU-kupát és az érmeket dr. Zlinszky János, a BENU Magyarország Zrt. igazgatósági tagja adta át.
7516796976__MG_7834.jpg 
BENU-kupa nemzetközi férfitorna, 2. forduló
Magyarország-Ausztrália 8-8 (2-2, 2-1, 3-3, 1-2) - ötméteresekkel 4-3
Hajós-uszoda
, vezette: Stampalija (horvát), Alexandrescu (román)
 
MAGYARORSZÁG: Vogel - Vámos 1, Mezei 1, Jansik D. 1, Kovács G. 3, Erdélyi 1, Bátori. Csere: Angyal, Manhercz 1, Zalánki, Bedő, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
AUSZTRÁLIA: Porter - Edwards 1, Roach, Younger 4, Ford, Putt, Hollis. Csere: Kayes 3, Power, Elphick, Brooks. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic
 
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmény
Egyesült Államok-Románia 12-1
 
A torna végeredménye: 1. Magyarország 8, 2. Ausztrália 7, 3. Egyesült Államok 3, 4. Románia 0
 
Férfiválogatottunk Európa-bajnoki csapata
Kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Pohl Zoltán (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

Vízilabda hírek
märcz tamás
Férfi válogatott
eb
BENU