cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Megállapodtak: Bíró Attila 2020 végéig szövetségi kapitány!

2017. szeptember 27. 14:05

Azok után, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége egyhangúan elfogadta női válogatottunk szakvezetőjének beszámolóját, felhatalmazta dr. Kemény Dénes elnököt, hogy a tokiói olimpia évének végéig új szerződésben állapodjon meg vele. Jelentjük, megtörtént.

Találkoztak, rövid idő alatt megállapodtak, kezet fogtak, s máris a jövőt illető feladatokról értekeztek. A legkevesebb szó magáról a szerződésről esett köztük, bizonyítva azt, a munka van napirenden. Márpedig abból nincs és nem is lesz kevés.

Mindez most konkrétabban: dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Bíró Attila, női válogatottunk 2015 szeptembere óta regnáló szövetségi kapitánya egymás tenyerébe csapot, ezzel is szentesítve a hírt: a budapesti világbajnokság végéig szerződéssel bíró szakvezető irányítja tovább is a csapatot, új szerződése 2020. december 31-ig érvényes.

„A Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége egyhangúan elfogadta a kapitányok beszámolóját, egyúttal felhatalmazást adott arra, hogy leüljek Bíró Attilával, és a tokiói olimpia évének végig megállapodjak vele. Az elmúlt három világversenyen nyújtott teljesítményt értékelte úgy az elnökség, hogy a bizalmat a továbbiakban is kiérdemli a szakember, akivel gyorsan dűlőre jutottunk” – erősítette meg dr. Kemény Dénes.

Bíró Attila 2016 januárjában rögvest Európa-bajnoki címig vezette a csapatot. A felejthetetlen belgrádi teljesítmény olimpiai kvótát is ért, így nem kellett izgulni a selejtezőn, amelyen például a kontinensviadal fináléjában legyőzött hollandok elbuktak – otthon… Rióban – bár a bronzmeccsen sokáig jó pozícióban volt – ötméteresek elvesztésével negyedig lett a társaság, majd idén nyáron, a hazai világbajnokságon egyetlen vereséggel (negyeddöntő, Kanada) ötödik lett. A tajvani Universiade-n begyűjtött ezüst színesíti a palettát. Avagy egyértelműen kijelenthető: ott van a világ élmezőnyében a magyar válogatott.

„Valóban hamar megállapodtunk, örülök, mert úgy érzem, vannak még feladatim a csapattal. Örömteli, hogy az elnökség a világbajnoki ötödik hely ellenére értékeli a szakmai munkát – fogalmazott Bíró Attila. – Nem véletlen, hogy Dénessel többet beszéltünk az elkövetkezendő programról, mint bármiről. A folyamatos eredménykényszer közepette teljesítettünk idáig, a távlati cél most elsősorban a tokiói olimpia. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nincs eredménykényszer, hiszen a magyar női válogatottól is elvárható bárhol és bármikor az éremszerzés, ugyanakkor azért bátrabban lehet kísérletezni, tehetséges és tehetségesnek mondott fiatalokat mély vízbe dobni.”

A szakmai programon dolgozik mostanság a kapitány, amit jelentősen befolyásolhatnak a közelgő sorsolások – igen, így, többes számban. A koncepció szerint ugyanis a Világligában és az Európa Kupában is nevez a csapat.

„Hamarosan kijelölöm majd azt a bővebb keretet, amely részt vesz ezeken az eseményeken. Nem biztos, hogy ugyanazok a csapatok kapnak majd szerepet egy-egy sorozatban, avagy mindenkinek lesz lehetőség a bizonyításra. A klubérdekeket – mint tettem eddigi is – igyekszem tiszteletben tartani, rotálni a csapatot. Lesz olyan rutinos játékos, akivel időszakosan nem számolok, ami nem jelenti azt, hogy elfejteném, és később nem lenne ott a csapatban. Gurisatti Gréta és Szilágyi Dorottya beépítése sikeresnek mondható, remélem, sikerül melléjük találni olyan fiatalokat, akik segítségünkre lehetnek céljaink megvalósításában, és jelentősen megnehezítik a dolgomat a csapatkijelölések során. A fejlődés záloga, hogy tanuljunk a hibáinkból, ezt szem előtt tartva várom nagyon a folytatást!” – tette hozzá Bíró Attila, aki közvetlen szakmai stábjára, avagy a Tóth László, Áts Bertalan, Ágó Renáta trióra is számít a jövőben.
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
kemény dénes