cover image
Egyéb

U20-as női vb: nehéz csoportban is elszántan, nagy ambíciókkal - és gyorsan!

2017. szeptember 1. 13:53

A dr. Faragó Tamás, Petrovics Mátyás vezette junior-válogatott Japán, Hollandia és Oroszország ellen játszik a voloszi vb-n a csoportban – „Nem lesz egyszerű” – mondták a mesterek. De bíznak a lányok válogatott ambícióiban, és persze az elvégzett munkában. Fő a gyorsaság! – ez a mottó.

Újvidék után Volosz, avagy egy hetet sem volt itthon dr. Faragó Tamás, aki az U17-es leány Európa-bajnokság után most az U20-as csapattal, azaz a juniorokkal utazott a görögországi világbajnokságra, amelyen helyi idő szerint vasárnap reggel 9-kor Japán ellen vezeti először csatába a hölgyeket.

Mielőtt a várható eseményeket, a várakozásokat ejtenénk szóba, természetesen érdemes még egyszer visszatekinteni az ifik bronzérmére, már csak azért is, mert miként a montreali olimpiai bajnok újfent elmondta: „Sokat vártunk erre az éremre, meg kell becsülni!”

Valóban, a női szakág teljes utánpótlásáért felelős szakember kristálytisztán látja, hogy egyre nehezebb felvenni a versenyt a legjobbakkal, lévén a női vízilabda valóban jelentősen fejlődik már up-vonalon is. „Mi voltaképpen egyetlen világversenyre sem tudunk kiállítani tiszta korosztályokat, mindig van négy-öt játékos, aki fiatalabb a többieknél. A 2001-es korosztály azért is reményteljes, mert a jelek szerint a jövőben rájuk bátran lehet támaszkodni. Az U17-es csapatban nyolc játékos képviselte ezt a korosztályt, ezért is bír akkora értékkel a bronzérem. Látjuk azonban, hogy hol tart a holland és a spanyol vízilabda, tudjuk, mennyit tudnak nem havonta, hetente együtt edzeni, ettől jelentősen el vagyunk maradva, Mocsai Lajos szavaival élve, sok esetben, amikor találkozunk, újra kell kezdeni mindent, mert elfelejtik a játékosok a korábbiakat – ezen változtatni kell. Fontos a közös gondolkodás! Megszoktunk, hogy a vízilabda fejlődését mi, magyarok irányítjuk – ezt nem szabad feladni, úgy férfi, mint női fronton elébe kell menni a dolgoknak. Az akadémiai rendszer és a most honos havi három közös edzés között kellene megtalálni a helyes utat” – említette dr. Faragó Tamás, aki kérdésünkre Magyari Aldát és a honosítás előtt álló Rybanska Natasát említette meg név szerint a 2000-2001-es korosztályból, mint akik esetleg már a tokiói olimpiai keretbe odaférhetnek, a többieknek várhatóan ezt követően nyílhat út a felnőtt válogatottságig.

„Az utánpótlás-edzők kettős feladata nem változott: nevelni a játékosokat, közben eredményeket is elérni, az ember örül, hogy ilyen szempontból ez az újvidéki szereplés jól néz ki. Ezúton is szeretném megköszönni a stáb munkáját, Petőváry Zsolt tanítványom, barátom szakértelmét, Beck Gyuri szuper csapatvezetői hozzáállását, valamint fiatal orvosunk, dr. Buday Zoltán segítségét, aki az orvosi teendők mellett pszichológiai segítséget is nyújtott a lányoknak, nem kis sikerrel. És természetesen megemlíteném Tóth Zoli technikai vezető áldozatos munkáját is” – fogalmazott a kapitány, aki érhetően azért is feldobódott, mert az Eb-bronzérmes társaság csapatkapitánya nem más, mint kislánya, Berta volt, azaz még inkább megérintette a siker. Róla így beszélt: „Tele van ambícióval, Faragó, tehát okos kislány, komoly tervei vannak az iskolákban, azt pedig minden évben felülvizsgálja, valóban fejlődött-e a vízilabdában, elvégre sportolni csak így és ekkor érdemes.”

Ami a vasárnap kezdődő U20-as világbajnokságot illeti, a mester így formálta a szavait: „Finoman fogalmazva nem lesz egyszerű dolgunk… Elég csak azt hangsúlyozni, hogy az egyetlen nehéz csoportba kaptunk besorolást, ahonnan még a továbbjutás sem egyszerű mutatvány. Az oroszok és a hollandok ereje talán közismert, de Japán sem lebecsülendő, sőt – felnőtt válogatott játékosokkal állnak ki, és látható, egyre jobban, a hazai olimpiára nagyon készülnek. Ez a korosztály sem teljes, a csapat kétharmada fiatalabb. Tekintettel arra, hogy két helyen egyszerre nem lehettem, Petrovics Mátyás foglalkozott a lányokkal, akiken azt látom, nagyon elszántak. Erre is alapozunk, avagy bízunk abban, a válogatott ambíciók visszaköszönnek majd a meccseken.”

A martfűi tornán második helyen záró, az ausztrálokkal közösen készülő együttesről, a várakozásokról a vb-n majd meccselő Petrovics Mátyás így fogalmazott: „Mentálisan nagyon együtt van a csapat, fizikálisan sincsenek gondjai, avagy a felkészülést becsülettel elvégeztük. A tavalyi szereplés miatt a negyedik kalapból húztak bennünket, és kerültünk ezzel ebbe a kegyetlen nehéz csoportba. Nagy vízválasztó lesz az első meccs: reggel 9-kor a cseppet sem gyenge, felnőtt válogatottakkal kiálló Japán ellen nagyon észnél kell majd lenni, hiszen azt a találkozót feltétlen meg kell nyerni! Ennél előbbre nem is szeretnék nézni, lépésről lépésre haladnánk. A csapat szerkezetéből is adódóan egyértelmű a taktikánk: lefordulások, egy az egyezések, elzárások. Ha a sokmozgásos játékunk valamiért nem tud érvényesülni, és statikusba fordul az adott meccs stílusa, akkor jóval kevesebb az esélyünk. Fél év alatt sikerült jól összerakni a dolgokat, tudjuk, mit és hogyan akarjuk, hogy ez aztán működik majd vagy sem, vagy éppen ez a stílus egyáltalán bírói szempontból dominálhat-e, majd kiderül. Hiszek a lányokban!”

U20-as női világbajnokság, Volosz
Csoportbeosztás
A-csoport:
Japán, Oroszország, Magyarország, Hollandia
B-csoport: Kína, Ausztrália, Dél-Afrika, Görögország
C-csoport: Olaszország, Kanada, Szerbia, Szlovákia
D-csoport: Spanyolország, Horvátország, Új-Zéland, Egyesült Államok

A magyar válogatott csoportmeccsei
1. forduló:
Japán – szeptember 3., vasárnap, 8:00 (magyar idő szerint)
2. forduló: Hollandia – szeptember 4., hétfő, 16:20 (magyar idő szerint)
3. forduló: Oroszország – szeptember 5., kedd, 16:20 (magyar idő szerint)

A magyar juniorválogatott kerete
Kapusok: Lekrinszki
Gina (Szentes), Maczkó Lilla (UVSE). Mezőnyjátékosok: Brezovszki Gerda (Dunaújváros), Farkas Tamara (Szentes), Hertzka Orsolya (UVSE), Huszti Dóra (Dunaújváros), Kiss Eszter Lara (UVSE), Koncz Hanna (BVSC), Kuna Szonja (UVSE), Mchunu Hlengiwe (Dunaújváros), Tóth Csenge (Szentes), Varga Viktória (BVSC), Vályi Vanda (Dunaújváros)
Vízilabda hírek
női junior
U20
faragó tamás
petrovics mátyás