cover image
Egyéb

Universiade: esküt tett a magyar küldöttség

2017. augusztus 3. 19:39

Ünnepélyes keretek között esküt tett csütörtökön a 29. nyári Universiadén szereplő magyar küldöttség.

Az egyetemisták és főiskolások augusztus 19. és 30. között Tajpejben sorra kerülő seregszemléjén az utóbbi negyven év legnagyobb magyar delegációja, 210 fő, közte 141 sportoló vesz részt.
 
A Magyar Sport Házában tartott ünnepségen Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke arról beszélt, hogy az Universiade az olimpia után a második legnagyobb multisport esemény a világon. Tajvanon a 14 kötelező sportág mellett még hét lesz műsoron, a magyar színek képviselői 14 sportágban - asztalitenisz, atlétika, cselgáncs, golf, gyorsasági görkorcsolya, íjászat, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, tekvondó, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda - versenyeznek.
 
„Statisztikák bizonyítják, hogy aki Universiadét nyer, ötven százalék eséllyel olimpiai érmes is lesz. Ugyanakkor vannak, akiknek az Universiade-győzelem a pályájuk csúcsa" - hangsúlyozta Kiss Ádám.
 
„Álmai mindenkinek lehetnek, de azokat valóra váltani csak elkötelezettséggel lehet" - kezdte beszédét az esemény hivatalos bemutatkozó kisfilmjének megtekintése után Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki megemlítette, hogy az egykori magyar Universiade-győztesek, -érmesek közül többen lettek neves sportolók, sportvezetők a későbbiekben. Közülük jelen volt többek között Imre Géza, Sákovicsné Dömölky Lídia és Kamuti Jenő is.
 
A sportállamtitkár arról is beszélt, hogy a magyar kormány elkötelezett a sport iránt és kiemelten kezeli az ifjúság ügyét.
 
Az eskü szövegét a 19 éves Rózsa Dávid, kétszeres magyar bajnok golfozó, a küldöttség újonca és egyik legfiatalabb tagja mondta elő, majd Szabó Tünde átadta a csapatzászlót Kiss Ádámnak, a delegáció vezetőjének.
MTI
fotó: MTI

fotó: MTI

 
UNIVERSIADE 2017, TAJVAN
FÉRFIAK
Kapusok: Kardos Gergely (Szolnok), Lévai Márton (Debrecen)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bundschuh Erik (OSC), Gyárfás Tamás (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gábor (OSC), Kovács Gergő (Eger), Kovács Péter (BVSC), Lőrincz Bálint (Eger), Német Toni (OSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (Szeged)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)


A-csoport: Tajvan, Franciaország, Dél-Korea, Nagy-Britannia
B-csoport: Olaszország, Ausztrália, Hollandia, Argentína
C-csoport: Magyarország, Szerbia, Kanada, Dél-Afrika
D-csoport: Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Románia
 
 
NŐK
Kapus: Bolonyai Flóra (BVSC), Kiss Alexandra (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta(Dunaújváros), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Kövesdi Vivien (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Menczinger Kata (Dunaújváros), Parkes Rebecca (Eger), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros),Vályi Fanni (Dunaújváros), Ziegler Diána (Dunaújváros)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)
 
Universidade, 2017, Tajvan - a női csoportbeosztás

A-csoport:
 Kanada, Oroszország, Magyarország, Japán, Nagy-Britannia, Új-Zéland
B-csoport: Ausztrália, Olaszország, Egyesült Államok, Franciaország, Argentína, Görögország
Vízilabda hírek
universiade