cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Átharapják a vasat

2017. március 28. 15:29

Véget ért a női válogatott összetartása, amely egyben felkészülés is volt a három hét múlva esedékes világliga-mérkőzésre is.

A kedd délelőtti gyakorlással (amelyet a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, dr. Kemény Dénes is megtekintett) ért véget a női válogatott múlt csütörtöktől mostanáig tartó edzőtábora. Ez egyben felkészülés volt az április 18-i Olaszország–Magyarország világliga-mérkőzésre. A találkozó előtt ugyanis nem tud együtt készülni a társaság, hiszen április 14-15-én rendezik a LEN-kupa négyes döntőjét (a Tüske uszodában UVSE–Dunaújváros elődöntő lesz), majd április 17-én hétfőn a repülőtéren találkozik legközelebb a csapat.

„Csütörtöktől szombat délelőttig négy edzésünk volt, aztán a hétvége többi része szabad, s ezen edzések során három kétkaput vívtunk az UVSE fiú serdülőcsapatával, ami azért kemény volt, főleg fizikailag. Az UVSE-nál három olyan fiatal is szerepelt, aki már játszott az ob I-ben, hasznos gyakorlás volt – kezdte az edzőtábor összegzését Bíró Attila szövetségi kapitány. – Hétfőn konditermi edzés volt, illetve taktika gyakorlásra került sor, emberelőny, emberhátrány, amit ilyenkor lehet csinálni. Keszthelyi Ritának és Bujka Barbarának volt kisebb sérülése, Menczinger Kata beteg volt, de ezért is jó, hogy bővebb kerettel dolgoztunk. Gurisatti Gréta hétfőn és kedden már vízben is volt, a kosarasok által is használt védőszemüvegben edzett.”

fotó: Madar Dávid

fotó: Madar Dávid

A szakvezető kiemelte, hogy a fiatalok, illetve a válogatottban kevesebbet szereplők is fogékonyak voltak az új dolgokra, bár picivel több hibaszázalékkal, mint a rutinosabb kerettagok, de azért nekik sem ártott átismételni a feladatokat. Hiszen a válogatott tagjai csak havonta, negyedévente találkozik, és ezen alkalmak során fontos, hogy mindenki átvegye újra a különböző elemeket.

„A klubedzők kérésére olyan gyakorlatokat is végeztünk, ami a szombati elődöntőre is felkészíti a játékosokat, a konditermi munka és az úszóprogram ehhez kapcsolódott – folytatta Bíró Attila. – A fiatalok szétharapják a vasat, csillogott a szemük, ami jó jel a világbajnoki keret, illetve majd a tizenhármas csapat kijelölését illetően. A rutinosakra továbbra is számíthatunk, viszont ha valaki gyengébb formát mutat, a fiatalok ott vannak és elveszik tőle a sapkát. Ennek példája, hogy Kisteleki Hanna nem tagja a válogatott keretnek, a játéka ebben a pillanatban nem megfelelő ehhez, de ha javul, természetesen számítok rá. Mindenre felkészülünk, arra is, ha egy, ha kettő, vagy ha esetleg egy balkezes sem lesz a csapatban.”
 
A magyar válogatott kerete (2017. március 23-28.)
Kapusok:
Bolonyai Flóra (BVSC), Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Bujka Barbara (Szeged), Czigány Dóra (UVSE), Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Menczinger Kata (Dunaújváros), Parkes Rebecca (Eger), Somhegyi Noémi (Dunaújváros), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Takács Orsolya (BVSC), Tóth Ildikó (UVSE)

Női világliga, európai selejtező
B-csoport, a teljes program:

November 22.:
Olaszország–Franciaország 14–4
November 29.: Franciaország–Magyarország 6–16
Január 24.: Magyarország–Olaszország 10–10 – ötméteresekkel 3–1
Február 21.: Magyarország–Franciaország 15–4
Március 28.: Franciaország–Olaszország
Április 18.: Olaszország–Magyarország

Az állás:
1. Magyarország 8 pont
2. Olaszország 4
3. Franciaország 0

A-csoport
Az állás:

1. Hollandia 5
2. Görögország 4 pont
3. Oroszország 3

További program
Március 28.:
Oroszország–Hollandia
Április 18.: Oroszország–Görögország

A világliga nyolccsapatos Szupedöntőjébe Európából a két selejtezőcsoport győztese, illetve a jobb második kerül.
Vízilabda hírek
Női válogatott
női válogatott bíró attila