cover image
Egyéb

Női bajnokság: most kezdődik a tánc

2017. március 22. 10:00

A Dunaújváros–BVSC és az UVSE–Szeged csatákkal rajtol az egyik fél második győzelméig tartó párharc.

Jó ideje felettébb kiegyenlített csatákat vív egymással a Dunaújváros és a BVSC – várhatóan ezúttal sem lesz másként. A szezonban hetedik alkalommal kerül egymással szembe a két csapat, és ugyan az eddigi eredmények Mihók Attila együttesének kedvezőbbek, cseppet sem elhanyagolhatóak a mögöttes dolgok. Például az, hogy az ezt megelőző hat parti talán legfontosabb ütközetét, a BENU Magyar Kupa elődöntőjét 10–10-es döntetlen után ötméteresekkel a BVSC nyerte meg – Dunaújvárosban! Emellett még – szintén a Fabó Éva Sportuszodában! – a bajnoki alapszakaszban végeztek egymással ikszre, 11–11-re, négyszer az újvárosiak örülhettek. A felsőházban ugyanis otthon 11–6-ra, idegenben pedig 10–9-re és 14–12-re nyertek. Az Euroliga-selejtezőjében kvázi tétnélküli meccsen is a Dunaújváros nyert (8–5), mégsem jelenthetjük ki, hogy esélyesebb volna.

Nem csak azért, mert egyik gólvágója, Gurisatti Gréta szemsérülése miatt kénytelen kihagyni az elődöntő első összecsapását, hanem azért is, mert a vasutasok formája érezhetően felfelé ívben van, egyértelműen látszik a formaidőzítés tervezete. Petrovics Mátyás csapatában Kisteleki Dóra az egész szezonban parádésan játszik (nem véletlen lett a mutatók alapján a bajnoki alap- és középszakasz legértékesebb játékosa!), de mellette is kiváló, válogatottban is számításba vett játékosok, mást ne mondjunk Takács Orsolya vagy Bolonyai Flóra teszik a dolgukat. S tekintettel arra, hogy sok-sok fiatalt is mély vízbe dobott a szakvezető, akik közül többen éltek a bizalommal (így például a bajnoki sorozat egyik felfedezettje, a 17. életévében járó Utassy Janka), a Gyöngyössy Anikó-Máté Zsuzsanna center-bekk tengelyre támaszkodó, Leimeter Dóra révén válogatott balkezessel is rendelkező társaság bizony bármire képes lehet.

„Szezonban a hetedik, de mégis az első. Elődöntőre készülünk a számok alapján már jól ismert ellenfelünkkel. Ugyanaz, de mégis kicsit más. Ennek már tétje van! Szeretnénk megmutatni magunknak és a szurkolóinknak, hogy mire vagyunk képesek és hova jutottunk az idén elvégzett sok munkával. Célunk kihozni magunkból a maximumot, akkor már nem lehet gond!” – vezette fel az elődöntőt Takács Orsolya, akire főszerep várhat a találkozókon.

Természetesen a másik oldalon nincs ok az ijedtségre, a két győzelemig tartó párharcban pályaelőnyt élvező dunaújvárosiak bíznak magukban, ami nem véletlen: a LEN-kupa négyes döntőjébe jutottak, a szezonban jó a mérlegük a BVSC ellen, és válogatottak zöme (Kasó Orsolya, Garda Krisztina, Menczinger Kata, Szilágyi Dorottya, Horváth Brigitta és Somhegyi Noémi is ott van a csütörtöktől a Duna Arénában edző csapatban) erősíti keretét.

A másik párharcban ellenben egyértelmű favoritról beszélhetünk: a címvédő UVSE az alap- és középszakaszban egyaránt magabiztosan győzte le a Szegedet (11–7, 8–2, 20–7, 20–6), amely azok után, hogy a Szentes kiejtésével elérte a szezon előtt kitűzött célját, azaz bejutott az elődöntőbe, felszabadultan játszhat. Nyilvánvalóan sokk függ Molnár Péter csapatának teljesítménye attól, hogy Bujka Barbara milyen napot fog ki, vagy éppen attól, hogy ha a világklasszis centeren szokás szerint ketten-hárman lógnak, a többiek miként tudják kihasználni az előttük adódó lehetőségeket.

Női ob I, elődöntő, 1. mérkőzések
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk-Graphics–BVSC-Zugló-Diapolo, 19:00
UVSE–Szegedi Vízmű Taylor&Nash-Szegedi T. Egyetem, 20:00
Vízilabda hírek
női bajnokság
elődöntő
uvse
dunaújváros
BVSC
szeged