cover image
Egyéb

Szuperrangadó előtt – „Bízunk magunkban!”

2017. március 7. 15:18

Szerdán az E.ON férfibajnokság csúcsmérkőzése következik: a listavezető Eger a bajnok Szolnok otthonában lép fel (18:30, tv: M4 Sport). A hazaiak válogatott centerét, Mezei Tamást kértük egy kis esélylatolgatásra. Nem véletlen: teljesítménye egyre markánsabb a csapatában.

Noha a korábbi években, Benedek Tibor kapitánykodása alatt is szerepet kapott a válogatottban, az új érában jöhet el igazán az ő ideje. Egyike azoknak, akik mindhárom összetartásra kaptak meghívót Märcz Tamástól – avagy a januári, szolnoki gyakorlás, a februári Volvo-kupa után péntektől vasárnapig a Montenegró elleni kétkapus tréningeken is bizonyíthatja tudását. Persze előtte a vérbeli rangadón várhat rá akár főszerep.

„Az Eger elleni mérkőzésen mindig fontos jelentőséggel bírnak, akár a jelent, akár a jövőt nézzük – fogalmazott Mezei Tamás, a szolnokiak centere. – Egy ponttal előttünk állnak a táblázaton, ezért is fontos, hogy nyerjünk, arról nem beszélve, mekkora presztízzsel bírnak ezek a mérkőzések. Könnyen lehet, hogy a szezon végén több fronton is összekerülünk velük, szóval van miért hajtani.”

A bajnokságban eddig kimondottan jó statisztikával rendelkező pólós esélyességről nem szívesen beszélt, sokkal inkább szolnoki oldalról közelítette meg a kérdést: „Az elmúlt időszakban magabiztosnak éreztem a csapatot, bízunk magunkban. Ha a tudásunkhoz mérten játszunk, akkor szerintem annak ellenére nyerünk, hogy nagyon nehéz meccsre számítok. Ismereteim szerint a korábban sérülések, betegségek miatt szerkezetileg megbomlott ellenfelünk már komplett, biztosan kemény meccset vívunk, amelyet nagyon várok már.”

Tekintettel arra, hogy 26 esztendősen úgymond beérni látszik, semmi sem elképzelhetetlen – no, de hogy látja ő ezt a kérdést? Íme: „Meglehetősen makacs ember vagyok, így amikor korábban mondták a szakemberek, hogy bele kell tanulni ebbe az egészbe, rutint kell szerezni, többnyire illedelmesen legyintettem, ugyan már, dehogy kell. Az igazat megvallva manapság már másként látom ezt… Kezdem elhinni, hogy 27-28 évesen érheti el a center a csúcsteljesítményt, ezen dolgozom, úgyhogy erre térjünk majd vissza kicsit később.”

A jelen mindazonáltal bíztató, az olimpiai bajnok Kis Gábor méltó társaként harcol az elemekkel a Szolnokban, egyre több, egyre markánsabb a feladata, és a jelek szerint joggal bízik benne Cseh Sándor vezetőedző. „Kétségtelenül jól érzem magam a vízben – reflektált. – Sokat játszom, lépésről lépésre haladok. Szeretek trófeákat emelgetni, a hétköznapokban ezek hajtanak, mindent megtesztek, hogy jobb legyek. A pályafutásom mindig erről szól: küzdeni, harcolni. Szerencsés helyzetben vagyok, mert jó csapatban, jó edzőkkel és társakkal töltöm az időmet.”

Hozzátette, fontos számára, hogy ne csak támadásban lehessen rá számítani, célja, hogy a lehető legkomplettebb játékos váljék belőle – „Ebben sokat segít Kis Gabi, aki védekezésben is maradéktalanul elvégzi a feladatát, van mit ellesni tőle. Nem szeretnék én sem csak specialista lenni, akit hátul el kell bújtatni, és ugyan az oxigénhiányos állapotban nem egyszerű a védekezést is jól megoldani, de ez nem lehet kifogás.”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A sokszor hallott magyarországi centerproblémás mondatokat elengedi a füle mellett, vagy adott esetben még inkább inspirálják, ugyanakkor túlzott jelentőséget nem tulajdonít nekik. „Aki igazán benne van a vízilabdában, nem látja ennyire borúlátóan ezt a kérdést. Igen, a laikusok jó ideje csak két-három center nevét tudják felsorolni, de nincs ezzel baj. Ami fontos, jó ideje játszom én is nemzetközi szinten, remélem, fogok is még sokáig, lesz ideje mindenkinek megismerni. Minden rajtam múlik! Örülök, hogy a szövetségi kapitány számol velem, szeretnék neki is bizonyítani. Várom a kétkapus válogatott edzéseket, biztosan fárasztó lesz, de a javamat, a javunkat szolgálják majd.”

(A szuperrangadó felvezetésének második részében az egri Angyal Dániellel beszélgettünk – ezt itt olvashatja el)

E.ON férfibajnokság, középszakasz, felsőház, 4. forduló
A szerdai program

FTC-PQS Waterpolo–A-Híd-OSC Újbuda, 17:00 – tv: M4 Sport
Szolnoki Dózsa-Közgép–ZF-Eger, 18:30 – tv: M4 Sport
PannErgy-Miskolci VLC–ContiTech-Szeged-Diapolo, 19:30
MKB-Euroleasing-BVSC-Zugló–VasasPlaket, 20:30

Az állás:
1. Eger 49 pont
2. Szolnok 48
3. OSC 41
4. FTC 37
5. Miskolc 30
6. Szeged 27
7. BVSC 23
8. Vasas 22

Vízilabda hírek
e.on férfibajnokság
szolnok
eger
mezei tamás