cover image
Egyéb

Ezért küzd régóta – és most élt is az adódó lehetőséggel

2017. február 19. 20:05

Végig hittek a sikerben az FTC-PQS pólósai, akik hátrányban sem adták fel a montenegrói Jadran Herceg Novi elleni Euro kupa-párharcot és fantasztikus hajrával jutottak be a sorozat fináléjába.

Felejthetetlen mérkőzést vívott a Ferencváros a Jadran Herceg Novival, ráadásul olyab hajrát produkáltak a zöld-fehérek, amelyre csak azok a csapatok képesek, akik az utolsó pillanatig hisznek a sikerben és mindent elsöprő akarattal játszanak. Különben mi mással magyarázhatnánk azt, hogy hiába volt összesítésben kétgólos hátrányban az FTC a záró negyed felében, és hiába állt mínusz egyre még három perccel a lefújás előtt is, mégis kiharcolta a finálét. Ehhez kellett Jansik Szilárd és Madaras Norbert gólja, előbbi a vezetés megszerzését, utóbbi pedig már a továbbjutást jelentette.

fotó: facebook/FTC Vízilabda

fotó: facebook/FTC Vízilabda

„Szerencsére bement a lefordulásgólom, kellett is nagyon – mondta Jansik Szilárd. – Az elején volt egy-két elrontott lövésem, de ezen küzdök régóta, hogy ilyenkor ne menjen el az önbizalmam, és most adódott következő lehetőség, hogy a végén belőhessem. Hatalmas csata volt, öldöklő védekezéssel, bunyóval, azonban végig hittünk benne, hogy fordíthatunk. 4–3-as hátrányban egy kicsit megijedtem, de végig küzdöttünk és meglett az eredménye.”

Amely eredmény azt jelentette, hogy a Fradi 19 év után vívhat újra nemzetközi kupadöntőt (1998-ban meg is nyerte a KEK-et a gárda) és 20 esztendőt követően kerül be újra az Euro kupa, illetve annak elődje a LEN-kupa fináléjába. Ráadásul megérdemelten, mert ugyan az első meccsen szinte végig vezetett a Jadran és a másodikon is maximum egálra állta a felek, a zöld-fehérek egy pillanatra sem adták fel.

fotó: facebook/FTC Vízilabda

fotó: facebook/FTC Vízilabda

„Herceg Noviban sok gólos meccset játszottunk, most igyekeztünk még jobban figyelni a védekezésre és az emberhátrányokra, mert azokból sokat belőttek az első meccsen, ez a jó védekezés viszont elvett a támadások erejéből is – mondta a továbbjutást jelentő gólt szerző Madaras Norbert. – Érdekes, annak ellenére, hogy a Herceg Novi a fiatalabb csapat, ők fáradtak el jobban. Úgy gondolták 4–3-nál, hogy kihúzzák valahogy, ami benne is volt, hiszen hármat kellett lőnünk. Szerencsére nem húzták ki.”

Jansik Szilárd, Madaras Norbert (no meg Varga Dániel és Sztefan Mitrovics) góljai mellett nagy szükség volt Vogel Soma védéseire is. A 19 esztendős kapus – aki a legutóbbi Euro kupa-döntő idején még meg sem született –, remekelt a mérkőzésen, több mint kétszer annyi lövést hárított, mint amennyit nem.

fotó: facebook/FTC Vízilabda

fotó: facebook/FTC Vízilabda

„A klub számára is hatalmas siker a döntőbe jutás, hiszen húsz év után sikerült ez, nekem pedig a Ferencváros színeiben ez az első komoly eredményem. Komjádi kupát nyertünk már, de azért ez a mostani nem akármilyen siker – mondta Vogel Soma. – Jelentős feladat volt a mérkőzés, de a társaim is mondták, nem csak rajtam múlik majd a találkozó, mindenkinek meglesz a maga dolga. Volt rajtam nyomás, ennyire még életemben nem izgultam, de tudtam, hogy meg kell nyugodni, nem szabad kapkodni, mert annak sosincs jó vége." 

A Ferencváros a fináléban a Digi-Oradea együttesével mérkőzik, azt azonban csak később sorsolják ki, hogy Nagyváradon, vagy a Népligetben kerül sor a párharc első mérkőzésére március 22-én. (A visszavágót április 5-én rendezik.) Az Euro kupában nem volt még román döntős, a többi sorozatot nézve pedig nem volt még aranyérmes csapata Romániának, s remélhetőleg, ez utóbbi sorozat most sem szakad meg és a Fradié lesz majd az elsőség.

Az FTC nemzetközi kupadöntői
1997–1998 KEK aranyérem
1996–1997 LEN-kupa döntő
1994–1995 LEN-kupa döntő
1979–1980 KEK aranyérem
1978–1979 KEK döntő
1977–1978 KEK aranyérem
1974–1975 KEK aranyérem
Vízilabda hírek
ftc euro kupa elodonto