cover image
Szövetség

Már egyeztetnek is a 2021-es vb-uszoda építéséről

2013. július 23. 15:32

Alig kaptuk meg a 2021-es vizes világbajnokság megrendezési jogát, máris indulnak az új uszoda felhúzásának előmunkálatai.

A beruházásért felelős Nemzeti Sportközpontok és az érintett fővárosi, valamint a kerületi önkormányzat között elkezdődnek az egyeztetések a 2021-es vizes-világbajnokságra készülő Dagály uszodakomplexum építéséről - már a héten.

„A pályázati anyag összeállításakor is pontosan tudtuk, hogy ha nyerünk, akkor azonnal el kell kezdeni az építkezés előkészítését. Már a héten megkezdjük a szükséges fővárosi és kerületi egyeztetéseket, ezek után tudjuk véglegesíteni a beruházás részleteit, és határozhat a kormány a pontos ütemezésről, forrásról” – nyilatkozta Vígh László kormánybiztos kedden.  

Így néz majd ki a komplexum

Így néz majd ki a komplexum

A magyar delegáció a A FINA-tól kapott egy vastag kézikönyvet, amelyben leírják, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie az új uszodának ahhoz, hogy a világ egyik legrangosabb és legnézettebb – ezáltal óriási reklám és országimázs értékkel bíró – sporteseményének helyszíne lehessen. Minden apróságot meghatároznak benne, onnan kezdve, hogy hány fokos legyen a víz, milyen magas legyen a rajtkő az úszóversenyeknél, egészen addig, hogy milyen időmérő rendszer működjön az uszodában, és a nézőtéren mekkora távolságra legyenek egymástól a székek. 

A tervezési feladatok 2014 elejére fejeződhetnek be, a kivitelezés 2014 második felében kezdődhet el és 2016 közepére, második felére épülhet fel az új uszoda, az úszók és természetesen a vízilabdázók egyik új otthona.

A létesítményben az 50 méteres versenymedence és műugró medence mellett, lesz egy másik 50 méteres bemelegítő medence. Ezek mellett több élménymedence is épül a nagyközönség számára.

Az uszodakomplexumban az állandó nézőtér 4-5000 fős lesz, amit a világbajnokság idejére 17-19 ezresre lehet bővíteni.
Szövetségi hírek
dagály
vizes vb 2021