cover image
Utánpótlás

UVSE-mesterhármas: semmi titok, „csak” munka, munka, meg még egy kis munka

2023. június 8. 10:00

A hétvégén az UVSE ifista lányai megnyerték a bajnokságot. Az ifisták IS. Mert hogy előttük szintén aranyat nyertek a klub serdülői és gyermek csapata is a lányok között. Hab a tortán, hogy mindhárom korosztály veretlenül lett korosztálya legjobbja. Mit tudnak a liláknál – erről kérdeztük Lovas Péter elnököt.

Nem nóvum, hogy egy klubnak összejön a mesterhármas, hiszen éppen az UVSE volt az az egyesület, amelynek már sikerült a triplázás. A különleges éppen az, hogy ugyanazon klub büszkélkedhet ezzel a dicsőséggel. Hogy ez nem először fordul elő, az egy laikus számára is egyértelmű üzenetet hordoz: valami különlegeset tudnak Újpesten, valami olyat, ami utánpótlás nevelés terén – a hölgyek között mindenképpen – a többi klub elé/fölé helyezi a lilákat. A „titoknak” akartunk utánajárni, amikor tárcsáztuk az UVSE elnökének, Lovas Péternek a számát.
– Titok nincs, igazából közhely van, ez pedig nem más, mint az elvégzett munka. Nagyon sok munka. Ez az eredmény az edzőket, játékosokat, szakágvezetőket dicséri.

– 2008 óta zajlik ez a szisztematikus, konzekvens munka Újpesten, kimagasló eredményességgel. Remek sportolók formálódnak az edzőik kezei alatt, de ezeket a gyerekeket valahogy Újpestre is kellett csábítani. Milyen metódus alapján zajlik ez Önöknél?
– Szisztematikusan dolgozunk: iskolákban, nyári úszó táborokban toborozzuk a fiatalokat. De az utóbbi időben már egyre többször előfordul az is, hogy tudatosan hozzák az UVSE-be vízilabdázni a gyerekeket a szülők, mert látják, hogy eredményes a klub. Nyilván egy sikeres olimpiai, világbajnoki, vagy Európa-bajnoki szereplés hatványozottan növeli az érdeklődést a vízilabda iránt. Ugyanakkor azt is látni kell – tetszik, vagy sem –, hogy egyre nehezebb a gyerekeket rávenni arra, hogy hetente ötször-hatszor, napi három-négy órákat sportoljanak.

– Tud-e megközelítőleg egy arányszámot mondani, mennyien vannak azok, akik látva, tapasztalva, hogy mennyi munkával s így mennyi lemondással jár ez a sportág, azt mondják, köszönöm szépen, ebből inkább nem kérek.
– Nehéz arányszámot mondani. Aki mondjuk végigcsinál egy nyári tábort, az nagy valószínűséggel marad is a sportágban. Nyilván van lemorzsolódás és olyan is, hogy valaki átmegy egy másik egyesületbe, vagy másik sportágat választ, ahol nem kell ennyit dolgozni. Hála Istennek, a nálunk sportoló fiatalok nagy része hajlandó és képes beletenni azt a nagy mennyiségű munkát, ami a magas színvonalú eredményekhez szükséges.

IMG_3040.JPG– Edzőkollégáinak is feltettem a kérdést, az Ön véleményére is kíváncsi vagyok: fiatal gyerekekről beszélünk, mennyire tartja, tartják fontosnak azt, hogy sportolók mellett érett, komoly gondolkodású, jó embereket neveljenek?
– Fontosabb az, hogy jó ember legyen, mint az, hogy jó sportoló. Véleményem szerint, aki rossz ember, abból nem lesz, nem lehet jó sportoló. Felelősséggel tartozunk a nálunk sportoló gyerekért.

– Az általános köztudatban az van, hogy – bizonyos aspektusból – a vízilabda egy értelmiségi sportág. Az itt sportolók jelentős része rendelkezik diplomával, nyelvvizsgával. Mennyire fontos szempont az a gyerekek nevelése kapcsán, hogy ösztönözzék őket a felsőfokú tanulmányokra?
– Ez nálunk is alap. Kiemelten fontosnak tartjuk, és ez a szülők részéről is elvárás, ráadásul azt látjuk, hogy a gyerekeink is igénylik ezt, önmagukkal szemben is támasztanak ilyen elvárásokat. Ráadásul ez a vízilabdában tradíció, nem tudok még egy olyan csapatsportot, ahol a felsőoktatási végzettséggel rendelkezők aránya olyan magas lenne, mint nálunk. A felnőtt csapatban játszó játékosaink nagy része felsőoktatási tanulmányokat folytat, van olyan egyetem is, amellyel van ilyen irányú együttműködésünk.

– Van arra vonatkozóan valamilyen kimutatás, hogy az UVSE hány játékost adott a különböző válogatottakba?
– Pontos adatunk nincs, de az biztos, hogy a felnőtt válogatottba minimum húsz, és a korosztályos válogatottakba is nagyságrendileg ennyi, talán egy picivel több, de természetesen itt vannak átfedések. Nyilván nagyon jó érzés bajnokságokat, kupákat nyerni, de a legjobb visszaigazolás számomra, számunkra, ha egy általunk nevelt játékos a magyar nemzeti válogatottban szerepel.

– A hölgyek az élvonalban is kimagaslóan teljesítenek, hiszen az elmúlt nyolc bajnokságból, hetet az UVSE nyert. Várható-e Ön szerint a közeljövőben, hogy férfi vonalon is fel tud nőni az Újpest a legjobbakhoz – mint egykoron?
– Az jóval nehezebb dió. A női mezőnyben sok munkával, alázattal lehet a legjobbá válni, ahogy a mellékelt ábra is mutatja. A férfiaknál – tetszik, vagy sem – ez alapvetően pénzkérdés. Az általunk nevelt férfijátékosokból is olyan jó vízilabdás lesz/lett, hogy egy bizonyos szint után nem tudjuk megfizetni őket. Ha csak az idei ob I-es döntőt nézzük, akkor azt látjuk, hogy a Fradiban és az OSC-ben nyolc egykori UVSE nevelés szerepelt… Túl a szakmán és az eredményességen, ha a sportolóink és az ő szüleik azt gondolják, azt mondják, hogy megérte és érdemes volt az UVSE-ben sportolni, az a legjobb visszajelzés, legnagyobb elismerés számunkra, hogy valóban jó munkát végzünk.
Utánpótlás