cover image
Utánpótlás

U20-as férfi vb: itt a csapat, első hely után, csatára készen

2023. június 6. 12:44

A hétvégi, belgrádi felkészülési tornát követően Kovács Róbert szövetségi edző kijelölte a hamarosan kezdődő bukaresti U20-as világbajnokságra utazó csapatot. Nem volt könnyű dolga, mert a hétvégén első helyen végző együttesben mindenki kitett magáért a rövid felkészülés és a mérkőzések során.

Belgrádban, a férfi BL-döntő árnyékában egy igen komoly, hatcsapatos tornát rendeztek a jövő héten rajtoló férfi U20-as világbajnokság leendő főszereplőinek részvételével. A brutálisan erős mezőnyben a magyar csapat az első helyen végzett, az öt meccsen négy győzelem és egy iksz a srácok mérlege – igaz, az új szabályok szellemében rendezett viadalon a döntetlennel zárult találkozót büntetőpárbaj követte, amiben a horvátok voltak a jobbak. Ettől függetlenül együttesünk „körelőnnyel” lett a legjobb, ám az eredményeken látszik (a négy győzelemből három egygólos volt), egyáltalán nem lesz sétagalopp a bukaresti vb.

Erről beszélt Kovács Róbert, a juniorgárda szakvezetője is, aki kedd délelőtt a budaörsi uszodában engedte le a gőzt némi úszás és wellnessezés útján, mielőtt visszatért volna a meccsfelvételek elemzéséhez.

„Nagyon hasznos volt ez a torna, egyrészt lemérhettük újra, mennyire kiegyenlített a mezőny, másrészt rengeteg játékelemet gyakorolhattunk, megnézhettük a csapatot különböző felállásokban – kezdte az összegzést Robi. – Az egyértelműen látszott, hogy elképesztően kemény lesz a vébé, hat-nyolc dobogóra esélyes csapat van, azok közül itt volt öt, mert saját bőrünkön érzékelhettük, mennyire komoly játékerőt képviselnek az amerikaiak is. Plusz még bejönnek a görögök, olaszok, spanyolok, szóval nagyon nem lesz könnyű odaérni, mert négy-ötgólos vezetések olvadnak el, csak az győzhet, aki végig, de tényleg a meccsek legutolsó pillanatáig képes magas szinten koncentrálni.”

A tornát követően a stáb megnevezte azt a 15 játékost, aki Bukarestbe utazhat (lást a cikk végén a névsort). Mint az edző elmondta, „rendkívül nehéz dolgunk volt, mert nagyszerű teljesítményeket láttunk, igen erős ez a korosztály, volt kik közül válogatni, ami remek dolog, csak azon az egy napon nem, amikor néhány játékosnak nemet kell mondanunk...”

Túl sok idő nincs az utolsó simításokra, de azért a vb rajtjáig még bőven javítható a játék minősége. „Elsősorban most pihenniük kell a srácoknak ezerrel, mert érződik, hogy a többség kőkemény bajnoki rájátszások után jött a felnőttcsapatokból – Belgrádban is látszott, hogy a többiek már pörögtek, míg nálunk még ezután jön a gyorsító fázis. Azaz nagyjából húsz százalékot még lehet javítani a szinten, ennek egy része a frissesség, a sebesség, a másik pedig a helyzetkihasználás, ami azért még döcögött.”

Amúgy a gárda úgy lett első, hogy egyik legjobb játékosa, Molnár Erik egy házzal odébb, a Duna másik partján, Új-Belgrádban a Fradi soraiban küzdött a BL-meccseken – a felnőttválogatottban és a bajnokcsapatban is alapembernek számító kiválóság sokat dobhat a csapaton, amely tavaly úgy lett harmadik az U19-es Eb-n, hogy a rendes játékidőben egész nyáron nem tudták legyőzni, az elődöntőben viszont büntetőkkel alulmaradt a szerbekkel szemben. Bukarestben jöhetnek a mostani egygólos győzelmek, és mindenért kárpótolhatják magukat a fiúk!

A válogatott belgrádi meccsei:
Egyesült Államok 8-7
Ausztrália 13-3
Montenegró 12-11
Horvátország 11-11, büntetőkkel: 2-4
Szerbia 12-11

A torna végeredménye:
1. Magyarország 13, 2. Szerbia 9, 3. Egyesült Államok 9, 4. Horvátország 8, 5. Montenegró 6, 6. Ausztrália 0

Az U20-as férfi vb-csapat
Danka Benedek
Ekler Zsombor
Gyapjas Viktor
Lakatos Soma
Mészáros Mátyás
Molnár Erik
Nagy Ákos
Nagy Norbert
Pető Attila
Szalai Péter
Szécsi Marcell
Tátrai Dávid
Varga Vince
Vigvári Vince (csk)
Vismeg Zsombor

Utánpótlás