cover image
Utánpótlás

Újabb szentesi szétlövéses siker, jöhet a döntő az UVSE-vel

2023. június 3. 20:56

A helyosztókkal és az elődöntőkkel folytatódott az ifjúsági leány nyolcas döntő a Margitszigeten. Az elődöntők első meccsét kiütéssel nyerte az UVSE a KSI ellenében, míg a Szentes egy már megnyert meccset szórakozott el majdnem a Dunaújvárossal szemben, de büntetőkkel bejutott a döntőbe.

A napsütötte Hajós nyitott 33-asában tempóztak még pénteken az ifista lányok a nyolcas döntő első napján, szombatra viszont be kellett költözniük néhány méterrel odébb, a fedettbe. Az első duettnek a kilátásai ezzel együtt borúsabbak voltak, mint még pénteken kora délután, ugyanis a helyosztókon a Győr és a Tatabánya az 5-8. helyért volt kénytelen megmérkőzni.

Gólzáporosra sikeredett az első negyed, amelyben nem a védelmek, hanem a támadó szekciók jeleskedtek: a győri részleg három, míg a tatabányai négy gólt vállalt, megadva az alaphangulatát az összecsapásnak. Legalábbis ezt hittük még ekkor. A folytatásban ugyanis elfogyott a puskapor mindkét oldalon, mindössze egyetlen árva gólocskára futotta, az is a győriek oldaláról, így a második félidőre „meccsnullal” fordultak a csapatok (4-4). A tatabányai hölgyek ekkor tértek magukhoz a kora délutáni szunyókálásból, ébresztő gyanánt be is rámoltak hármat, amire győri oldalról csak egyszer érkezett válasz (7-5). Az utolsó negyedben is kitartott a bányászlányok lendülete, akik folyamatosan nyomás alatt tartották a Győrt olyannyira, hogy újabb két góljukkal lezárták a meccset, és teljesen megérdemelten meg is nyerték azt. Jutalmul a vasárnapi zárónapon a Tatabánya az 5-6. helyért játszhat, míg a győri lányok a 7-8. helyért ugorhatnak medencébe.

Hogy melyikük ki ellen meccsel majd a hét utolsó napján, az a következő találkozón, a BVSC-Fradi összecsapáson dőlt el. Rögvest bekezdett mindkét csapat, felváltva potyogtak a gólok az első nyolc percben, de mindig a zöldek loholtak az eredmény után. A vasutas lányok védelme hatványozottan jobban zárt, hiába küzdöttek a sasfiókák, feleannyiszor tudtak csak eredményesek lenni, mint zuglói riválisuk (4-2). Nem adta fel a Fradi (nem arról híresek), megnyomták a második etapot, de a vasutas hölgykoszorú sem hagyta magát, mindkét fél 3-3 találatig jutott a félidőig, ebből kifolyólag maradt a két gólos zuglói előny (7-5). Fordulás után negyedikből ötödikbe kapcsoltak a zöldek, de a BVSC sem hagyta magát, csak kapkodta a fejét a nagyérdemű: gólra gól volt a válasz, izgalmas, szórakoztató lett a harmadik rész, amelyben 8 gól esett, a zöld-fehérek pedig ledolgozták hátrányukat (10-10). Elképesztő csatára lehetett számítani az utolsó etapban, és nem is kellett csalatkoznunk. Mindkét fél mindent, de tényleg mindent bevetett, ismét felváltva potyogtak a gólok, ismét 8 az utolsó nyolc percben. Csakhogy ennek a vasutasok örülhettek jobban, mivel kettővel többször voltak eredményesek, mint ellenfelük, így a BVSC óriási csatában 15-13-ra nyert, és ők pólózhatnak vasárnap az ötödik helyért.

Hasonlóan gólgazdag mérkőzésben bízhattunk az UVSE és a KSI összecsapásán. Hogy okkal, az rövid időn belül bizonyosságot is nyert. Ez a páros is bekezdett derekasan, a három lila gólra két sportiskolás válasz érkezett. A második negyed elején viszont az Újpest kitette a stop táblát: ötöt vágtak ellenállhatatlan játékkal Áts Bertalan lányai, akiknek annyira masszív volt a védekezésük, hogy a KSI egyszerűen nem tudott mit kezdeni ezzel, persze a statikus játékuk a szoros emberfogás ellen nem volt túl jó választás… Szembeötlő volt ugyanakkor a lilák hatalmas fizikai fölénye, szabályosan felőrölték ellenfelüket. A félidő vége felé olyan érzése lehetett a szurkolóknak, mintha tanár-diák meccset látnának…(8-2). Fordulás után csupán annyiban változott a játék képe, hogy a KSI-nél rájöttek, a szoros emberfogás egyik hatékony ellenszere az átlövés. Két ilyen gólt is szereztek a sportiskolások, ám ez pusztán szépségtapasz volt, hiszen tovább hengerelt az Újpest, amely hatszor volt eredményes! (14-4). A tízgólos lila előny okán formalitás volt az első elődöntő utolsó felvonása, pusztán a különbség lehetett kérdéses. Amely azután akkora lett, amelyet – lett’ légyen szó bármilyen elődöntőről – ritkán tapasztalni… Újabb öt gólt ragasztott az UVSE a KSI hálójába, cserébe csak kettőt kapott, így a vége kiütéses újpesti győzelemre sikeredett (19-6). A nyolcas döntő első két napja után annyi leszűrhető, hogy az UVSE annyira kiemelkedik a mezőnyből, hogy a mesterhármasra (gyermek-serdülő-ifi bajnoki cím) minden esélyük megvan.

A szombati nap utolsó összecsapásán a Dunaújváros a Szentessel meccselt. Azzal a Szentessel, amely előző nap óriási küzdelemben, büntetőkkel verte a Fradit. A kérdés adott volt: mennyit vett ki az a gigászi csata Csongár-Csanád Vármegyei hölgyekből. Hamar kiderült: túl sokat nem. Már az első negyedet 2-0-val hozták le, mindenféle különösebb megerőltetés nélkül. A folytatásban megszerezte első gólját az Újváros, de semmire nem ment vele, mert kapott is egyet, ergo a nagyszünetben maradt a kétgólos szentesi előny (1-3). Ezt ráadásként meggyőző játékkal még kettővel megtoldották, és ugyan a Dunaújváros is megszerezte második gólját, ám a négygólos különbség soknak tűnt. A sokból azután majdnem sokk lett, ugyanis egy huszáros hajrával eltüntette hátrányát a gladiátorként küzdő Újváros, így büntetőpárbaj döntött! Ebben viszont a szentesiek bizonyultak jobbnak – egymás után másodszor jutottak tovább szétlövésben –, így ők meccsezhetnek holnap este az aranyért az UVSE-vel.

Leány ifjúsági nyolcas döntő – Hajós Alfréd uszoda
Elődöntők

UVSE–KSI 19-6
Dunaújvárosi Főiskola–Prointerier Yordo Szentes 6-6 büntetőkkel: 5-6
Az 5-8. helyért
GYVSE UNI Győr–TB.Womens Waterpolo 5-9
BVSC-Zugló–FTC-Telekom 15-13

Vasárnapi program
A 7-8. helyért
14.30 Győr-FTC

Az 5-6. helyért
16.00 Tatabánya-BVSC

Bronzmérkőzés
17.30 KSI-Dunaújváros

Döntő
19.00 UVSE-Szentes
Utánpótlás