cover image
Utánpótlás

Ifjúsági leány döntő: két negyeddöntőben is ötméteresek döntöttek!

2023. június 2. 20:52

Az leány ifjúsági nyolcas döntőn az UVSE Győr elleni kiütéses és a Dunaújváros a BVSC felett aratott magabiztos győzelmét követően az utolsó két negyeddöntő egyaránt szétlövésben dőlt el. Az idegek harcában a Szentes az FTC-Telekomot, a KSI pedig a Tatabányát múlta felül.

Akkurátusan verte az ördög a feleségét a Hajós nyitott 33-asa felett, amikor az ifista lányok már javában készülődtek a bajnoki hajrára, vagyis a nyolcas döntőre. Az esik/süt a nap kombó nem szegte kedvét a szülőknek és/vagy szurkolóknak, akik szép számmal gyülekeztek a szigeti „szentély” közvetlen környékén. Mire a legnagyobb esélyesnek tartott UVSE-s lányok vízbe csobbantak, az ördögnek is elment a kedve neje ütlegelésétől, ugyanis a napszemüvegek fel, egyes ruhadarabok meg lekerültek többekről is.

Ahhoz viszont szemüveg sem kellett, hogy akár a laikusok is néhány perc elteltével lássák: a nyolcaddöntőben ellenfélül rendelt Győr nem állít majd túl nagy akadályt az újpesti lányok elé. Áts Bertalan tanítványai már a legelején nyomatékosították, hogy ők bizony a bajnoki serlegért jöttek. Az első nyolc percben még csak kettővel, a félidőre már néggyel mentek a mesterhármasra (gyermek-serdülő-ifi bajnoki cím) készülő lilák. Azért „csak” ennyivel, mert egyrészt: a győriek kapusa, Torma Luca fogott, mint a zöld(-fehér) festék, másrészt kicsit ellazáskodtak jó néhány helyzetet az UVSE-s lányok. De ez is belefért, megtehették. A záró játékrészre már eldőltek a lényegi kérdések, 11-4-es lila előnnyel tempóztak az ifista lányok az utolsó felvonásra. Amit lesimáztak egy 7-0-ás etappal a lilák, akik a játék minden elemében felülmúlták győri ellenfelüket. 14 gólos győzelmük nem is tükrözi híven a játék képét…

Jóval kiegyensúlyozottabb meccset láthatott a nagyérdemű a BVSC-Dunaújváros találkozón, amelynek első szakaszában az újvárosi lányok elhúztak kettővel, a félidei dudaszónál pedig már három volt az előnyük. Különösen a Kardos-tesók voltak elemükben, Dominika három, míg Laura négy góllal terhelte meg összességében a vasutasok hálóját. A zuglóiak ekkor kapcsoltak, ikszre is mentették (3-3) a harmadik negyedet, de ezzel sokra nem mentek. Nem, ugyanis az egész meccsen emberelőnyös helyzeteik kevesebb mint felét realizálták, illetve 23 akciólövésükből mindösszesen négyszer tudtak eredményesek lenni, ezzel pedig egy bajnoki negyeddöntőt nem lehet abszolválni. Ráadásul egy góllal a záró negyedet is elbukták, összességében pedig három góllal maradtak alul a meccset teljesen megérdemelten nyerő Újváros ellen.

A Final8 nyitónapjának harmadik meccsén a Szentes a Fradival randevúzott, nem is akárhogy, a nap legküzdelmesebb meccsét hozták össze a lányok. Az első negyedet a zöldek nyerték 4-3-ra, a másodikat a Szentes ugyanilyen arányban. Hogy mennyire kiegyensúlyozott volt az összecsapás, annak ékes bizonyítéka a folytatás is: a harmadik negyed 4-4-et, az utolsó meg 2-2-őt hozott. Jöhettek a büntetők. Itt sem volt nagy különbség, csupán egyetlen gól döntött – a Szentes javára! Óriási csata, gigászi küzdelem és mindössze nüánsznyi különbség, amely után ezúttal a szentesi hölgyek örülhettek, hiszen ők játsszák holnap az egyik elődöntőt. A franzstadti lányoknak is jár a dicséret, minden tőlük telhetőt megtettek, de ezúttal – ha csak egyetlen büntető góllal is – de az ellen bizonyult jobbnak.

Szintén forrt a víz az első nap utolsó meccsén, amelyen a TB.Womens a KSI-vel harcolt az elődöntőbe jutásért. A tatabányai lányok kezdték jobban a találkozót, 2-0-ás vezetésükre a második negyedben 2-1-el válaszoltak a sportiskolások, akik fordulás után is eggyel jobbnak bizonyultak ellenfelüknél (3-2). Ötről a hatra, sőt a hétre is jutott a záró fejezetben mindkét gárda, de ezzel egyikőjük sem hetvenkedhetett. (7-7) Jöhetett a szétlövés, ismertebb nevén a büntetőpárbaj, amelyben a KSI-s lányok bírták jobban az idegek harcát, mind az öt ötméteresüket értékesítve. Egy remek, közönségszórakoztató meccsen végül tehát ők bizonyultak jobbnak, még ha csupán büntetőkkel is.

Leány ifjúsági nyolcas döntő – Hajós Alfréd uszoda
Negyeddöntők
UVSE–GYVSE UNI Győr 18-4
BVSC-Zugló–Dunaújvárosi Főiskola 8-11
Prointerier Yordo Szentes–FTC-Telekom 13-13, büntetőkkel: 4-3
TB.Womens Waterpolo–KSI 7-7, büntetőkkel: 3-5

Szombati program
Az 5-8. helyért
14.30 Győr–Tatabánya
16.00 BVSC-FTC
Elődöntők
17.30 UVSE–KSI
19.00 DFVE–Szentes
Utánpótlás