cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Miért éppen Cseljabinszk?

2013. június 10. 15:17

Mindenki ezt kérdezgeti: hogy kerül a Világliga Szuperdöntő az Ural túloldalára. Az ok természetesen a pénz.

A délelőtti, immár szervezett városnézés sem változtatott a sanyarú tényen: Cseljabinszk valóban rémunalmas város. Az irdatlan Lenin-sugárút végén gigantikus szobor állít emléket a település legnagyobbjának – egy, a város határain kívül már ismeretlen atomtudósnak. A külföldieket amúgy még mindig kerek szemmel nézik: 1991-ig Cseljabinszk egyike volt a zárt övezeteknek, az itt folyó harckocsi-gyártás miatt idegenek nem tehették be a lábukat a településre.

A sétálóutca már egy kicsit jobban festett, bár legnagyobb nevezetességként azokat a betört ablakokat mutogatják momentán, amelyeket még mindig nem javítottak ki a február közepén történt meteorit-becsapódás után. Merthogy a város négy hónapja bekerült a világ médiájába – először, és gyaníthatóan utoljára –, hiszen nem messze innen zuhant le egy meteor, pontosabban, ami maradt belőle azután, hogy 25 kilométer magasan felrobbant a város felett, ezreknek okozva sérüléseket, illetve egy rakat ablakot betörve.

Ehhez képest a Világliga Szuperdöntő kiegészítő esemény. De hogy miért éppen itt? Nos, Jevgenyij Saranov, az orosz szövetség újonnan választott elnöke világos magyarázattal szolgál: „Úgy döntöttünk, hogy megpályázzuk az eseményt, aztán tárgyaltunk a szóba jöhető rendezőkkel, és itt nagyszerű feltételeket ajánlottak. A vízilabda fontos sportág a régióban, hiszen a kormányzóság égisze alatt játszik az Uralocska Zlatuszt női csapata (korábbi többszörös BL-győztes). Tavaly itt rendeztük az ifjúsági Európa-bajnokságot, és most is komolyan invesztáltak a rendezésbe.

Kell is a pénz, hiszen a Világliga-döntőkön egy ideje a vendéglátóknak nem csupán a hivatalos személyek – delegátusok, játékvezetők – költségeit kell fedezniük, de mind a nyolc résztvevő együttest is vendégül kell látniuk. Ám ez aprópénz a cseljabinszki régió kormányzóságának, azaz állják a cehhet, igaz, már a reptéren ordít a felirat: „Világliga Szuperdöntő – a cseljabinszki kormányzó támogatásával.” Valamit valamiért.

Saranov – az 1980-ban, Moszkvában olimpiai bajnoki címet nyert szovjet válogatott zseniális kapusa – egyébként még azt is hozzátette: más céljuk is volt azzal, hogy idehozták a VL-végjátékot, remélik ugyanis, hogy hamarosan a férfi vízilabda is beindul errefelé.

Egyelőre a nemzetközi vonal él: a brazilok kivételével már minden csapat megérkezett, így a mieink is épségben landoltak helyi idő szerint fél egy tájt. Délután edzés van műsoron, holnap pedig indul a hatnapos száguldás.
További részletek immár a csapat házatájáról hamarosan!
Vízilabda hírek
Férfi válogatott