cover image
Egyéb

Amit kevesen gondoltak volna: a Honvédé lett a bronz

2023. május 19. 22:11

Elképesztő mérkőzésen, a büntetőpárbajban nyerve ért révbe az Endo Plus Service-Honvéd gárdája az E.ON férfi ob I bronzcsatájában. Szivós Mártonék a bajnokság legnagyobb meglepetését okozva két idegenbeli sikerrel gyűrték le az Euro Kupa-győztes A Hid-VasasPlaket együttesét.

Erősen hullámzó játékkal indult a mindent eldöntő összecsapás: a Honvéd az első két támadásából két átlövéssel megugrott kettővel, Ekler Zsombor és Hessels Benjámin révén – aztán nagyjából nem is tudott több vizet zavarni a Vasas kapujánál, illetve Branislav Mitrovic is megérkezett a meccsre úgymond. Az eleinte sokat hibázó angyalföldiek végül több mint három perc után, Ivan Nagaev révén szépítettek – az orosz balkezes lőtte az előző meccs utolsó öt Vasas-gólját, azaz zsinórban hatodszor talált be –, majd Erdélyi Balázs pattintott be rosszkéz-szélről egy fórt, így 2-2-vel zárult a nyitónegyed.

A második rész ugyanúgy indult, mint az első, Ekler Zsombor távolijával, majd Kevi Bendegúz húzott be egy fórt, ám a Vasas magára találása ezúttal erősen kitolódott. Illetve, nem is nagyon hasonlított arra, ahogy az első részben átvették az irányítást, hiszen Nagaev előnygóljára Hessels is válaszolt fórból, így a Honvéd ment kettővel újfent. Sőt, akadt egy „félfórjuk” is, amire nem igazán tudtak felállni, úgyhogy a közte három nem lett meg. Mi több, Sedlmayer Tamás hatméteres zúdítása 17 másodperccel a duda előtt bevágódott a kapufáról, azaz a nagyszünetben nem állt annyira cudarul a Vasas (4-5).

Egyperces, háromlövéses Honvéd-támadással indult a következő rész, az utolsót az utolsó meccsét játszó Hosnyánszky Norbert küldte rá előnyből, ám a szünetben becserélt Mizsei Márton oda tudott nyúlni a labdára. Átellenben Decker Attila is gond nélkül nyelte le Bátori Bence labdáját, amit egy időkéréses fórból küldött rá kapásszélről, a következő hátrányban pedig óriási érzékkel mozdult rá Simon Roland közelijére. Mizseit sem tudták meglepni kintről, így a harmadik előnyből végül egyenlítettek a piros-kékek – Konarik Ákos hiperpontos bejátszását Mezei Tamás vágta be közelről (5-5). Cserébe Hessels is megtörte a Mizsei-mágiát kapásszélről, így csaknem nyolc perc után talált be a Honvéd és vezetett újra. És ezt tartotta is harmadik negyed végéig, miután a Vasas ugyan egy támadáson belül három fórt is kapott, ám a támadók sehogysem bírták a hálóba passzírozni a labdát.

KA1_4303.JPGElképesztő jelenettel indult a zárórész: a piros-kékek elhozták a labdát, ám a hátralöbbölés üres területre hullott, a ráúszást épphogy elvesztő Ekler Bendegúz lendületből ment tovább, olyannyira, hogy csak kiállítást érően tudták megállítani, és rosszkézen üresen hagyott Hessels Benjámin két lóba után bevarrta. Mielőtt úrrá lett volna a kétségbeesés a hazaiakon, Nagaev áttörte a Szivós-féle beállásos falat, majd a következő akcióban kapott előnyből Konarik ezúttal Simon Henrik kezére varázsolt egy elronthatatlan passzt, így 64 másodperc alatt egyenlítettek a piros-kékek.

A Honvédosok nem bírták átlőni a zónát, a híres Hosnyánszky-féle csavar is elakadt, hogy aztán egy lecsorgóból Fejős Róbert közelről, középről lőhessen, ám Mizseiben elakadt a labda. És a hatalmas őrlésben végül a Vasas jutott el odáig, hogy a centerhez bejuttatott labdából ötös jöjjön, Nagaev pedig meglőtte a negyedik gólját, így az egész meccsen először vezettek a hazaiak, 2:54-gyel a vége előtt. Ám messze nem volt vége, bár Hessels Sebastian pattintása fórban esélytelenül vágódott ki a kapufáról, a következő előnyt, time-out után, Ekler Zsombor szenzációsan pattintotta a léc alá, 1:31-gyel a duda előtt (8-8). Hetven másodperc maradt, amikor a Vasas is időkérést követően jöhetett hat az öt ellen – ám Decker földöntúli bravúrral védte Gábor Lőrinc falból húzott labdáját. Hosnyánszky még összeravaszkodott egy előnyt, ám Eklert az idő szorításában leblokkolták, majd a búcsúzó olimpiai bajnok a visszapattanót dédelgette kicsit, a végén pedig rázúdította – fantasztikus karrierje utolsó akciós lövését védte a kapus, így büntetők döntöttek a bronzéremről.

KA1_8778.JPGA thriller első akkordjaként Ekler Bendegúz rögtön kapufára vágta a labdát, ám a második körben a szintén karrierje utolsó meccsét játszó Decker leborította Konarik büntetőjét. Ezután a zárókörig mindenki bevarrta a magáét – Hosnyánszky is –, hogy aztán az utolsó lövő, Erdélyi Balázs túlhelyezze a labdát, magasan vágta telibe a keresztlécet, és a piros-fehérek oldalán kitörhetett az őrjöngés.

A bajnokság legnagyobb menetelését bemutató honvédosok harmadik helye elképesztő meglepetés – Szivós Márton edzői munkájának fantasztikus visszaigazolása, továbbá hollywoodi jellegű happy end az ezzel a meccsel elköszönő olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbertnek, Decker Attilának és Manhercz Ádámnak.

És a csapat eztán az egész idény legmeghatóbb gesztusaként ragaszkodott ahhoz, hogy az ilyenkor kötelező csapatképet nem a parton, vagy a falnál, hanem a lelátón, a szurkolókkal közösen készítsék le a fotósok. Felemelő látványt nyújtott az egész szektort megtöltő tábor és a diadalittasan ünneplő pirosköpenyesek szimbiózisa – tökéletes lezárásaként az idei férfibajnokság felsőházi rájátszásának.

E.ON Férfi ob I, bronzmérkőzés
A Hid-VasasPlaket–Endo Plus Service-Honvéd 8-8, büntetőkkel: 3-4
A két győzelemig tartó párharcot a Honvéd nyerte 2-1-re
Vízilabda hírek