cover image
Egyéb

FTC-Telekom: nagy csatában lett meg a 25. arany

2023. május 18. 20:32

Ismét kőkemény víziütközetet hozott a Genesys-OSC–FTC-Telekom bajnoki döntő, ám bármilyen elszántan is próbálkozott a trónkövetelő, megint nem talált fogást a bajnokon. A Fradi 8-6-ra győzött, és ezzel története során 25-ször lett a legjobb.

Hiperintenzív játékkal indult a finálé, ráadásul a játékvezetők hagyták küzdeni a feleket, nem osztogatták a kiállításokat, azaz a folyamatos úszás égette az energiatartalékokat. Ebben az őrlésben egyetlen gól esett, ahhoz is jó adag szerencse kellett, elvégre Lévai Márton egy már védett labdát gereblyézett be valahogy maga mögé – a gólt Vigvári Vendelnek írták be mindenesetre. A Fradi még egy előnyt hagyott ki, az OSC-nek csupán egy ilyen lehetősége volt, az utolsó hat másodpercben, ám nem tudta megoldani – amúgy Vogel Soma védett többször is, igaz, átellenben Lévaira sem lehetett panasz.

A második rész egy fölébombázott vendégelőnnyel indult, amiből az OSC elment, ám Vogel óriási bravúrral védte Burián Gergő közelijét (talán túl közel értek a fehérsapkások). Az első „igazi” fórt már kihasználták viszont, Angyal Dániel 12 perc után tette fel a táblára csapatát, azaz a második negyed közepén 1-1-re álltak a felek. Cserébe a bajnok is megmutatta, képes tisztán gólig húzni egy előnyt: Luca Damonte jól adta fel a labdát Fekete Gergőnek, aki könnyedén mattolt. Az OSC következő hat az öt ellenije ugyanakkor két blokkolt lövéssel ment el – a következőre így időkérés után kanyarodtak rá, és hasonlóan szép kombináció végén Angyal egyenlített a falból. A szünetben mégis a Fradi vezetett: jött egy parádés Nagy Ádám-lövés 1.2 másodperccel a duda előtt, egy gyors előnymegjátszásból lett 2-3. Öt előnygólt hozott az első két negyed, akciózásban egyaránt 7/0-val álltak a felek.

KA1_0575.JPGA második játékrészben hamar felforrtak az indulatok elsősorban a hazai padnál: Manhercz kérdőjeles kiállítása után Csacsovszky amúgy jogos cserés kiküldése következett, s bár Lévai védte az első lövést, eztán érkezett egy Varga Dánielnél közepes cérnaszakadást és sárga lapot érő ötméteres – ezt Argyropoulos simán belőtte, így először vezetett kettővel az FTC. Az OSC-nek két esélye is adódott csökkenteni a különbséget, ám a zöldek kétszer is blokkoltak hátrányban. Úgyhogy maradt az akciózás, és így a negyed közepén jött az első hat a hat elleni találat: a ferencvárosi védők túlságosan Manhercz „lebetonozására” ügyeltek egy szabaddobásnál, akinek oldalpasszát Burián a közben üresbe lopakodó Tóth Márton kezére tette, és ő nem hibázott. Csakhogy erre azonnal jött a méltó válasz: Argyropoulos szabaddobásból bombázott a hálóba. Sőt, a brutális robotot végző, ám emiatt egyre tompábban lövő Manhercz újabb kapufája után Jansik kihasználta, hogy válogatott társa már nincs olyan erőállapotban, betört mögötte, és valahogy begyömöszölte Damonte bepasszát közelről. Az utolsó pillanatokban akár meglehetett volna a közte négy is, ám Merkulov kezéből előnyben kicsúszott a labda – a Fradi mindazonáltal így is fogta a serleget fél kézzel (3-6).

Mondjuk úgy, a zárórész a címvédő házatáján indult indulatosan – egy fórban befújt ötöst Manhercz a kapufára vágott, ám pont hozzá pattant a labda, eltakarították, amire jött egy újabb büntető... Vigvári Vince ezt már belőtte, csaknem öt perc után szerezve gólt az OSC-nek (4-6). Átellenben Német brusztolt ki egy senki által nem vitatott büntetőt, Argyropoulos keze pedig ilyenkor sem szokott megremegni (4-7). Salamon gyorsan válaszolt egy előnyből, és akár egyre is szűkíthették volna a hátrányt a hazaiak, ám a következő fórból két labdájuk is a lécen végezte (Manhercz picit elfogyott: a zseni 0/4-es lőlapja mellett nehezen nyerhet ilyen szintű meccsen az OSC). Itt el is dőlt a meccs: a következő támadásban ugyanis Jansik ötösig forgatott, Fekete pedig nem tévesztett: 3:30-cal a vége előtt 6-7 helyett 5-8 jelent meg a táblán, érezhető volt, innen nemigen lesz visszaút.

Nem is volt: Vogel újabb labdát tartóztatott le hátrányban, majd védett egy ötöst, az OSC a következő gólt 1:23-mal a vége előtt szerezte, Tóth Márton révén, fórból. Ez volt a záróakkord, a Fradi már nem erőltetett semmit, az OSC-nek pedig már nem ment be több, bár a legvégén még beállíthatta volna az első meccs eredményét (7-8), ám ebben a helyzetben ez teljesen másként rezonált volna, mint két napja, amikor 7-7 után esett a zöldek győztes találata. Az idén sokszor jártak már közel ahhoz, hogy elkapják a legnagyobb hazai riválist, ám az idén hét meccsen egy döntetlent tudtak kibrusztolni legjobb eredményként – a győzelemre 2021 májusa óta várnak az OSC-nél, az aranyra pedig... 1978 óta.

20230518_osc_ftc_donto_2.JPGMindeközben az FTC újabb bajnoki címmel búcsúzott edzőjétől, Varga Zsolttól – aki innentől főállású kapitányként dolgozik tovább –, egyszersmind megszerezve a klubtörténet 25. aranyérmét, így már csak eggyel vannak lemaradva az örökrangsort vezető UTE mögött.
Vízilabda hírek