cover image
Utánpótlás

Ifi F8: drámai Fradi- és Szeged-siker

2023. május 12. 20:55

Két szédítően és egy váratlanul izgalmas meccset hozott az ifik nyolcas döntőjének nyitónapja a Hajósban. Az UVSE nélkül húzta be a negyeddöntőit, ugyanakkor a Fradi büntetőpárbajban kerekedett felül a KSI-n, míg a Szeged az utolsó másodpercekben szerezte meg a győztes gólt a BVSC ellen, a Vasast pedig komolyan megszorongatták a pécsiek azok után, hogy a meccs nagy részében öttel vezetett a piros-kék együttes.

Az időjárás a randábbik arcát mutatta az ifi nyolcas döntő első napján a Hajósban – a csapatok viszont a vízilabda szebbik változatát mutatták be, különösen a középső két mérkőzés sikeredett szenzációsra.

Elsőként a rendező UVSE csapott a lovak közé, és rögvest vágtába is váltottak a lilák, elvégre egy 6-1-es nyitónegyeddel adták meg a Honvéd elleni összecsapáson az alaphangot, és gyakorlatilag a félidőre eldöntötték a meccset, ekkor már 10-3-ra vezettek. A találkozón egyébként szórták a büntetőket a játékvezetők, az UVSE 7-et, a Honvéd 4-et lőhetett – a „hazaiaknak” két hiba is belefért, így is tükörsimán hozták le a partit s készülhetnek az elődöntőre.

Sokkal komolyabb konzekvenciái lettek az elrontott büntetőknek a KSI szempontjából – igaz, esetükben nem a rendes játékidőben. A Fradi elleni mérkőzés fantasztikus fordulatokat hozott: a sportiskolások 3-2-es vezetését követően a zöldek négy gólt szereztek zsinórban, így a második rész hajrájára 3-6-os előnnyel érkeztek, amikor Országh Mihály végül megtörte a KSI 10:03 perces gólcsendjét. Ugyanő aztán 18 másodperccel a duda előtt berámolt még egyet, így az esőnél is kiadósabb izgalmakat ígért a második félidő.

Az FTC „lefagyása” nagyjából hét perc után ért véget, ám a balkezes Nagy Ákos rögtön válaszolt is – igaz, ezzel a felek le is tudták a harmadik negyedben a gólgyártást, azaz 6-7-ről indult a zárórész. A zöldek legjobbja, Varga Vince akciógóllal duplázta meg ismét a különbséget, ám ismét jött egy gyors válasz, majd egy időkéréses fór elrontását követően a ferencvárosiaknak azzal kellett szembesülniük, hogy Nagy előbb egyenlít, majd egy újabb „lövésmentes” előnyt követően Szalai Péter révén már a sportiskolások vezetnek 2:27-tel a vége előtt. A harmadik zsinórban kimaradt Fradi-fórt követően a KSI akár elmehetett volna kettővel is, egy blokk azonban meggátolta ezt, hogy aztán 1:03-mal a duda előtt Varga akcióból visszahozza ikszre az FTC-t. Amely aztán meg is nyerhette volna a találkozót a rendes játékidőben, ám a változatosság kedvéért megint nem ment hat az öt ellen (nem túl dicsteljes 10/1-gyel zárták a délutánt), s miután Nagy utolsó másodperces lövése sem alakított az álláson, 9-9 után a büntetők döntöttek.

Itt pedig csúcsra járt a dráma: a Fradi az első négy kísérletből kettőt rontott, így Iriczfalvi Gábor kezében volt a KSI továbbjutása. Csakhogy Balla Ferenc védett, ami után még mindig a KSI-nek állt a zászló, de az ötödik körben Országh labdájára is odaért a Fradi kapusa, azaz jöhetett a hirtelen halál. Ahol aztán a hetedik körben Balla Bede ötösébe is belenyúlt, és így a zöldek jutottak a négy közé.

Ezután a BVSC és a Szeged vette fel a fonalat s produkált hasonlóan izgalmas összecsapást. Az első félidő teljesen kiegyenlített csatát hozott, a vasutasok vezettek rendre, ám a szegediek mindig egyenlítettek, így 6-6-ra állt a csata a nagyszünetben.

A harmadik negyedben sem változott a játék képe: a BVSC kétszer is betalált, de újfent érkezett a válasz, úgyhogy 8-8-ról startolt a zárórész. Ahol viszont változott a forgatókönyv, mert 9-9 után Leinweber Olivér kihagyott egy ötöst, amivel a Szeged vezethetett volna, erre rákontrázva a vasutasok első ízben megugrottak kettővel, 72 másodperc alatt, ami az addig történtek fényében már-már sikeres végkifejlettel kecsegtett. Hanem a szegedieknek más elképzeléseik voltak – 1:48-cal a duda előtt Pörge Zsombor már nem hibázta el a következő ötöst, egy perc múlva Leinweber elkezdett jóvátenni mindent, akciógóljával meglett az egyenlítés is. Sőt, 21 másodperccel a duda előtt ő szerzett labdát, és időkérést követően ő engedte el a labdát, amikor már csak 0:01 állt az órán – és az a hálóban kötött ki. Így a 3-0-ás hajrá – hogy az utolsó 3:17 percben nem engedtek több gólt a BVSC-nek – elődöntőt ért a vidéki gárdának.

Ezek után a Vasas játékosai úgy döntöttek, nem tartják hasonló mederben a történéseket, és egy rettenetes 5-ás rohammal másfél negyed alatt úgy festett, eldöntötték a Pécs elleni összecsapást. Ezt a különbséget gyakorlatilag az utolsó negyedik tudták tartani, hanem 11-6 után a riválisok kissé váratlanul produkáltak egy 0-3-as rohamot, sőt, Gaszt Roland révén 1:59-cel a duda előtt visszajöttek egy gólra. A csaknem nyolcperces angyalföldi gólcsendet Ragács Benedek törte meg, ám Gaszt zsinórban harmadszor is betalált, aztán viszont az őrült akciógól-özönből Kedves Benedek is kivette a részét (63 másodperc alatt esett négy), így 56 másodperccel a duda előtt 13-11 állt a táblán. Ennél többet már nem tudtak kipréselni magukból a pécsiek, és a legvégén Herczeg Gergő tett végképp pontot az izgalmassá váló parti végére.

Ifjúsági bajnokság, nyolcas döntő – negyeddöntők
UVSE–Honvéd 16-7
KSI–FTC-Telekom 9-9, büntetőkkel: 4-5
BVSC-Zugló–Szeged 11-12
Vasas–Pécsi 14-11

A szombati program
Az 5-8. helyért
10.00 Honvéd–Pécs
11.30 KSI–BVSC
Elődöntők
13.00 UVSE–Vasas
14.30 FTC–Szeged
Utánpótlás