cover image
Egyéb

E.ON Női OB I: aranycsata, első felvonás - újvárosi vagy egri előny?

2023. május 12. 20:00

Szombaton 12:45-től rendezik az egyik fél második győzelméig tartó párharc első felvonását, a meccset az M4 Sport+ élőben közvetíti. Mindkét csapat rendkívül feldobódott hangulatban érkezik a döntőre, így élvezetes, nagy csatára van kilátás. Kérdés, melyikük kerül közelebb a hőn áhított bajnoki címhez.

Eltelt már annyi idő, hogy különösebb rácsodálkozással rögzítsük: kilenc év után vidéki döntőt rendeznek a Női OB I-ben. A legtöbben a két fővárosi csapat, az Euro Kupa-döntőt játszó FTC és UVSE csatáját várták, jósolták, hiszen a két együttesben játszik a válogatott zöme, amit bizonyított az is, hogy az alapszakaszban ez a két alakulat végzett az első és második helyen.  
 
De a rájátszás más műfaj, ugye...
 
Ugyan mindkét elődöntő végletekig izgalmas volt, de az újvárosiak az UVSE-t, az egriek a Fradit búcsúztatták, így szombattól egymás ellen küzdhetnek a bajnoki címért. Az első összecsapást Dunaújvárosban 12:45-től rendezik - a párharc az egyik fél második győzelméig tart.
 
„Nagyon jó, hogy nem egyemberes a csapatunk, mindig van, aki a hátára veszi, ha a másiknak nem megy. Csodálatos, hogy a válogatottjaink mögül, ha kell, előlépnek a fiataljaink, például az UVSE ellen Dobi Dorina, aki hat gólt lőtt. S az is biztos, a kispadon is olyan társak ülnek egytől-egyig, akik, ha bejönnek, meg tudják oldani a feladatukat, így állunk elébe a kiállításoknak is, amiből biztosan sok ez lesz, parázs csatát várok" - vezette fel a meccset duol.hu portálon a dunaújvárosiak saját nevelésű játékosa, Sümegi Nóra.
 
A vezetőedző, Mihók Attila - miként a Bajnokok Ligája 4. helyezést - nagy bravúrként értékeli fiatal csapata fináléba jutását, ugyanakkor természetesen nem az a fajta, aki megelégszik ennyivel. Nem titkolja, a sorozatban elveszített öt bajnoki döntő után, 2011-et követően ismét koronázásra készülnek. Persze óvatos, nagyon óvatos, jól emlékszik az előző idényre, amikor a kupadöntőben pont az Eger állította meg csapatát.
 
Az az Eger, amely 2013 után nyerne újra bajnoki címet, s amelynek vezetőedzője, dr. Sike József jól ismeri az újvárosi munkát, a játékosokat, hiszen Mihók Attila segítőjeként élt meg szép sikereket a Dunaújváros kispadján. A szakember így vezette fel a meccset: „Egy dolog biztos: a Dunaújváros-Eger döntőt szinte senki sem várta a bajnokság előtt, és közben sem. Két olyan gárda került be megérdemelten és bravúrosan a fináléba, akik az élmenők alá lettek sorolva. Ezek a játékosok hatalmas tettet vittek véghez! Itt a motivációt és az esélyeket tekintve sincs különbség érzésem szerint. Az fog dönteni, hogy az adott pillanatban ki tud többet kihozni magából. Megteszünk mindent a siker érdekében!"

Az FTC és az UVSE szintén szombaton, 19:45-től csap össze a bronzmeccs első felvonásán. 

Női bajnoki döntők – érdekességek
• Az 1984 óta íródó női bajnoki örökranglistát továbbra is a Szentes vezeti 11 elsőséggel – a Dunaújváros most eggyel közelebb léphet, a csapat jelenleg a második 8 aranyéremmel. Utoljára 2011-ben lettek bajnokok az újvárosiak.
• 2001-ben fordult elő először, hogy két vidéki csapat végzett az első két helyen: a Dunaújváros és a Szentes. Ez a páros mindezt még ötször ismételte meg (2004, 2005, 2010, 2011, 2014) – a Szentes egyébként csak a legutolsó alkalommal tudta legyőzni az újvárosiakat. Emellett még 2013-ban volt vidéki aranymeccs az Eger és a Szentes részvételével, azaz az idei lesz a nyolcadik alkalom, hogy két vidéki zár az első két helyen.
• Eddig négy idényben (2010, 2011, 2013, 2014) sikerült a három vidéki fellegvárnak (Dunaújváros, Eger, Szentes) leszorítania a fővárosi együtteseket a dobogóról.
• A 2014-es remeklésüket követően az UVSE elkezdte páratlan menetelését: a lilák által 2015 és 2022 között zsinórban nyert 7 bajnoki cím rekordbeállítás, korábban a szentesiek 1994 és 2000 között szintén hétszer lettek aranyérmesek.
• Az egriek eddig kétszer lettek bajnokok: 2012-ben és 2013-ban, először a BVSC-t, majd a Szentest győzték le. Igaz, a fináléban eddig száz százalékosak, máskor ugyanis nem jártak a döntőben, további 4 alkalommal lettek bronzérmesek.
• Az Eger ebben a hat esztendőben (2009-2014) rendre a dobogón zárt, előtte és utána viszont egyszer sem nyert érmet a hevesi gárda, azaz kilenc év után zárnak újfent dobogósként az idei szezonban.
• A Dunaújváros a 8 elsőség mellett 8-szor végzett ezüstérmesként – az utolsó hat befejezett idényben ötször szerepelt a döntőben, ám mindannyiszor alulmaradt az UVSE-vel szemben. Az újvárosiak emellett 5-ször voltak harmadikok, azaz 21 bajnoki érmük van – igaz, a jelenlegi kiírásban is szereplő „alapítókhoz” (Szentes, Eger, BVSC) képest öt évvel később, 1989-ben kapcsolódtak be a vérkeringésbe.
• Ezüstérmek tekintetében a BVSC a rekorder, 12 alkalommal fejezték be a bajnokságot másodikként (és még van 8 bronzérmük is, bajnokságot 5 alkalommal nyertek), 25 érmükkel másodikak a dobogós örökrangsorban.
• A dobogós helyezések tekintetében szintén a Szentes a legjobb: a 40 idényben (39 fejeződött be) 28 alkalommal vehettek át érmeket: 11 arany, 10 ezüst és 7 bronz a mérlegük, igaz, 2015 óta nem sikerült gyarapítaniuk a gyűjteményüket (azaz az első 33 kiírásban csak ötször maradtak le a dobogóról).
• Az elmúlt 15 bajnoki döntő góllövőit összesítő listát Keszthelyi-Nagy Rita vezeti, elképesztő fölénnyel: 90-szer volt eredményes a finálékban, az utána következő Tóth-Csabai Dóra 40 alkalommal talált a hálóba.
• Egy döntős szériát tekintve az egrieket aranyéremhez segítő Antal Dóra 2012-es produkciója viszi a prímet: akkor a finálékban 15-ször volt eredményes. A holland klasszis, Catharina van der Sloot 2014-ben 14 gólt szerzett, s vállalt oroszlánrészt a Szentes utolsó bajnoki címének megszerzésében. A következő két idényben az UVSE mesterlövészei közül Kisteleki Hanna (2016), majd Keszthelyi Rita (2016) került közel a csúcshoz, 13-13 találattal.
• Az elmúlt két alkalommal az újvárosi Garda Krisztina bizonyult a legeredményesebbnek, 2021-ben 11 góllal, tavaly 7 találattal, igaz, holtversenyben Gurisatti Grétával és Faragó Kamillával.

Vízilabda hírek