cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Káosz a vízben, de 12-11, ez pedig jó kis visszavágás!

2023. április 20. 14:24

Az athéni Világkupa-selejteztő második összecsapásán a Bíró Attila által irányított válogatott a múlt heti vereség után ezúttal legyőzte Hollandiát. Folytatás pénteken magyar idő szerint 19 órától Olaszország ellen.

Nehezen jött álom a mieink szemére csütörtökön este, az amerikaiak elleni 10-8-as vereség, maga az intenzív meccs, az adrenalin értelemszerűen sokáig tartotta ébren a társaságot Arról nem beszélve, hogy Horváth Ákos masszőrnél is jelenése volt a lányok nagyrészének, hogy Tóth László és Áts Bertalan meccseket nézett vissza már a másnapra készülve. Bíró Attila is emésztette magát egy darabig, és felvetésünkre tulajdonképpen a lényeget mondta ki: „Igen, már ott tartunk, hogy egy szoros amerikaiak elleni vereség után csalódottak lehetünk."
 
Természetesen aztán kvázi elengedte az olimpiai bajnok elleni partit mindenki (annak elemzésére, a tapasztalatok leszűrésére ráér még mindenki - a Rotterdamban és Athénban is minden meccset rögzítő, az uszodában legtöbbet lévő Buza Balázs felvételei tökéletesek lesznek erre), hiszen jött a következő, nem kevésbé fontos, nem kevésbé nagy presztízzsel bíró összecsapás.
 
Tekintettel arra, hogy Hollandia ellen helyi idő szerint 16 órakor kellett vízbe ugrani, a délelőtti buszozgatás-vízi edzés kombót nem vállalta be a csapat, helyette a kellemes napsütésben közös sétát, némi D-vitaminkúrát, és a 16 fokos tengerben megmártózást írt elő a szakmai stáb. Jelentjük, mindez megtette hatását, az ebédhez feltöltődött, mosolygós hölgyek érkeztek.
 
A meccs előtti megbeszélésre persze már kifejezetten koncentráltan érkezett mindenki, a múlt heti, rotterdami ütközet kivesézése, a taktika még egyszeri átbeszélése adta az alapot. A 12-11-es vereség, Rogge öt gólja szorult kijavításra. Erre ezúttal a keretből Máté Zsuzsanna, Mahieu Geraldine és Hajdú Kata nem próbálkozhatott, ezúttal a 16-os athéni keretből ők kaptak pihenőt.   

DIM_7711.jpg A kezdés kiváló volt: ugyan két jól megjátszott centerakciónkat sem sikerült végül góllal befejezni, de Szilágyi Dorottya, majd egy 3-2-es lefordulás végén Parkes Rebecca is betalált. Sleeking lövése ugyan utat talált Magyari Alda kapujába, de Rybanksa Natasa pattintása Buis kapuson fogott ki. A 3-1-es vezetésig jól működött a hátsó alakzat, ám később a hollandok képesek voltak feltörni. 3-3 után azonban Szilágyi villant még kétszer, hamar újra plusz kettő lett, végül Sevenich szélről leadott kísérlete akadt be blokk és kapus keze között. Öt akciógól a négy ellen, így vezettünk - ezen kívül mindösszesen egy kiállítás volt az első etapban, ezt Dömsödi Dalma szerezte. Kár, hogy pontatlanul játszottuk meg...
 
A második negyedben az addig ítélet nem kapó, sokat nem változtató Hollandia négy fórt hozott össze, plusz egy kontrafaultunkat vitt végig büntetőig.... A kiszámíthatatlanság tetten érhet volt - no, de nem a védelmem: dicséret illeti a csapatot, hogy mind a négy emberhátrányos helyzetnél hősiesen tette a dolgát, vagy kapusunk keze, vagy egy blokkoló kéz volt jó helyen. Vagy a kettő együtt, ugye. Három gólt persze így is összehozott a rivális (a citált büntető mellett van de Kraats használta ki egy szerelésnél Szegedi Panni mellett minden rutinját, illetve Sleeking lőtte harmadik találatát), de miután Szilágyi megállíthatatlan volt, Parkes csodás akciógólt jegyzett, és Gurisatti Gréta belőtt a bizonyítási vágytól égő Dömsödi által „szállított" fórt középről, tartottuk az előnyt az őrületben (8-7).
DIM_7856.jpg Fordulás után folyatódott az őrület a medencében - jobban is kijöhettünk volna belőle. Már csak azért is, mert a Parkes által kiharcolt büntetőnk kimaradt (a meccs legjobbjának választott Szilágyi Dorottya lövését védte Buis), és emellett két emberelőnyünk is parlagon maradt. Pozitív, hogy hátul zárt a retesz, így Keuning labda nélküli fórján kívül nem történt érdemleges a kapunk előtt. Persze csak ha azt nem említjük, hogy Magyari milyen bravúrral védett. A két kapott gólt Rybanska fórja, és a csapatkapitány, Garda Krisztina bombája ellensúlyozta, így vezettünk 10-9-re. Igaz, Gurisatti Grétát harmadik személyi hibája miatt elveszítettük.
 
A záró szakaszban érezhetően mindkét oldalon fáradtak a víziütközetben a játékosok, nem sok levegőt hagytak egymásnak. Sok fel-le úszást Rogge gólja szakított meg, majd Dömsödi megszerzett emberfóros helyzeténél Bíró Attila kért időt. Jól tette, a megjátszás végül rendben volt, Leimeter Dóra szerezte vissza a vezetést 2:06-tal a vége előtt. Sleeking fórban szerzett büntetőből egyenlített, de Vályi Vanda kisvártatva lőtt precízen. Az utolsó percben Garda Krisztina kiblokkolt egy lövést, és ki kellett a végén még védekezni egy 15 másodperces holland attakot - megtették a nagy káoszban a lányok! A 12-11-es múlt heti vereségre 12-11-gyel vágtak vissza!
 
Folytatás, egyben athéni zárás pénteken magyar idő szerint 19 órától Olaszország ellen.

Bíró Attila szövetségi kapitány:
DIM_7925.jpg

„Az eredménnyel elégedett vagyok, örülök, hogy győztünk, annak már kevésbé, ahogy játszottunk. Létrehoztuk a szervezett káoszt, hol magunknak, hol nekik hoztunk össze olyan helyzeteket, amelyekbe hol mi, hol ők zavarodtak bele. Sokkal okosabban és még tisztábban kellene játszanunk. Nyilvánvaló, a visszavágás ténye örömteli, hogy megvertük a hollandokat, holnap is jó lenne megtenni ugyanezt az olaszok ellen. Voltak jó pillanatok, sok akciógólt lőttünk, a fórjaink viszont továbbra is tragikusak, és a védekezés is lehetne acélosabb. Ha ilyen játékkal nyerünk meccseket, akkor tudok örülni, de rendezettebb játékot kellene mutatnunk. A rotterdami mérkőzéshez képest sokkal több jó egyéni teljesítmény volt, Szilágyi Dorkán, Parkes Rebeccán kívül Rybanska Natasa is megérkezett erre a meccsre, a fiatalok is helytálltak – örülök, hogy ők is kaptak szerepet. A reggeli séta és a mártózás a tizenhat fokos tengerben összességében végül sikeresnek bizonyult.”
 
Világkupa, nők:


Április 19-21: Divízió 1, selejtező, 2. forduló, Athén
I-csoport:
Hollandia, Egyesült Államok, Magyarország, Olaszország
II-csoport: Spanyolország, Görögország, Ausztrália, Kína
 
Április 19., szerda
Spanyolország - Ausztrália 9-8
Hollandia - Olaszország 14-10
Görögország - Kína 13-11
Egyesült Államok - Magyarország 10-7
 
Április 20., csütörtök
Hollandia - Magyarország 11-12 (4-5, 3-3, 2-2, 2-2)
Gólszerzők: Sleeking 4, van de Kraats 2, L. Rogge 2, van der Weijden, Sevenich, Keuning, ill. Szilágyi 4, Parkes 2, Rybanska 2, Gurisatti, Garda, Leimeter, Vályi
 
Spanyolország - Kína 17-11
Görögország - Ausztrália 15-15 - ötméteresekkel 3-4
Egyesült Államok - Olaszország 10-6
 
Az állás
I-csoport: 1. Egyesült Államok 13, 2. Hollandia 12, 3. Magyarország 9, 4. Olaszország 6
II-csoport: 1. Spanyolország 11, 2. Görögország 7, 3. Ausztrália 2, 4. Kína 0
 
A további program (magyar idő szerint)
Április 21., péntek
13:00: Ausztrália - Kína
15:00: Hollandia - Egyesült Államok
17:00: Görögország - Spanyolország
19:00: Magyarország - Olaszország
 
A folytatás
Május 1-7.: a 2-es divízió selejtezői (Berlin)

Június 23-25.: Szuperdöntő (Long Beach, Egyesült Államok)
 
Az eddigi történések
 
Április 11-13.: selejtező, 1. forduló, Rotterdam
A-csoport: Görögország, Hollandia, Magyarország, Ausztrália
B-csoport: Spanyolország, Egyesült Államok, Olaszország, Kína


Április 11., kedd
Spanyolország - Egyesült Államok 12-12 - ötméteresekkel 5-3
Olaszország- Kína 14-13
Ausztrália - Hollandia 7-11
Görögország - Magyarország 12-14

Április 12., szerda
Spanyolország - Olaszország 9-13
Egyesült Államok - Kína 12-5
Hollandia - Görögország 14-10
Magyarország - Ausztrália 17-11

Április 13., csütörtök
Görögország - Ausztrália 10-7
Spanyolország - Kína 15-7
Hollandia - Magyarország 12-11
Egyesült Államok - Olaszország 14-13
 
Női válogatott
Keret az athéni selejtezőn
 
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (FTC), Hajdú Kata (UVSE), Leimeter Dóra (FTC), Mahieu Geraldine (Dunnaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (Eger), Rybanska Natasa (UVSE), Szegedi Panni (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Tiba Panna (UVSE), Vályi Vanda (Padova, olasz)

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila