cover image
Egyéb

Női Euro Kupa: FTC-UVSE házidöntő következhet a serlegért!

2023. március 11. 19:35

Gerendás György csapata a Népligetben ugyan kikapott 9-7-re a Padovától, de egy gólt így megőrzött a kint megszerzett háromgólos előnyből, így bejutott a fináléba! Ellenfele az UVSE lesz, amely 10-6-ra múlta felül az Egert.

„Vannak olyan meccsek, amikor eljön az a momentum, amikor már nincs taktika, csak a győzni akarás, amikor a szív viszi előre a játékosokat, a csapatot!" - fújtatott nagyot Gerendás György, akit természetesen a büszkeség érzése hatott át, hiszen csapata óriási küzdelemben 9-7-re kikapott ugyan a Népligetben a Padovától, de összesítésben 19-18-as összesítéssel jobbnak bizonyult!
 
Avagy most láthattuk, milyen sokat ért a kinti 12-9, mekkora bravúr is volt az a javából!
 
A hazai találkozó nem indult jól, hiszen a Vályi Vandával felálló olasz csapat 3-1-gyel nyitott, erre azonban a Fradinak 3-1-es válasza volt, avagy a nagyszünetben 4-4 állt a táblán, ami bőven jónak tűnt.
 
Térfélcserét követően Gurisatti Gréta gólja 5-4-es előnyt jelentett, amikor jött egy drámai szakasz: a Padova 11-ese, Sara Centanni két percen belül lőtt három gólt, majd gyorsan Dario is betalált, így ledolgozta hátrányát az ellenfél. Gurisatti szépített, de még a záró etap előtt a szintén remeklő Barzon is megszerezte harmadik találatát, így 9-6-os vendég vezetésről indult a negyedik negyed. Amelyet - és igen, amikor eljött a „szív pillanata" - őrült védekezéssel, Neszmély Bogárka védéseivel kapott gól nélkül hozott le a csapat! Így elegendő volt egy, egyetlen pontos lövés egy perccel a vége előtt Máté Zsuzsannától! Kezdődhetett az ünneplés!
 
ftcnyert.jpgA hevesi 12-12 után jól kezdett az Eger a Hajósban, hiszen Aubéli Tekla vezető góljára duplával tudott válaszolni: az elnyűhetetlen centerklasszis, Parkes Rebecca, majd Molnár Daniella is akcióból válaszolt. Benczur Márton csapata azonban ezúttal sem rogyott meg - Baksa Vanda egyenlített, sőt Hajdú Kata a vezetést is megszerezte még az első negyedben.
 
Ahogy várható volt, gyűrték egymást a felek alaposan, s ebben a küzdelemben Czigány Dóra villanása hozta a 3-3-at - viszont innen kezébe vette a meccset az UVSE. Főleg hátul, ahol igazi kézerdő került Magyari Alda elé, aki fogott mindent, amit fogni kellett. És persze elöl meg jöttek a gólok: a második negyedben zsinórban három (Tiba Panna, Hajdú Kata és Mácsai Eszter is akciógólt jegyzett), majd térfékcserét követően Baksa balosa volt extra, így lett 3-3-ről 7-3. Azaz kimondhatjuk: így dőlt el a parti.
 
Merthogy a házigazda a folytatásban fiatalsága dacára rutinosan pólózott, tartotta előnyét - 9-4-re, 10-5-re vezetett, és az eredménybe tulajdonképpen beletörődött ellenfelét 10-6-ra győzte le; Magyari ötméterest is hárított. Sike József így is elégedett lehet, csapata egyértelműen a nemzetközi élmezőny tagja, ez az elődöntős szereplés a jövőt szempontjából is sokat érhet. 
 
Az FTC-UVSE kétfelvonásos finálét (azonban senki sem tudta megakadályozni - nem kis csemegét ígér a felek párviadala. 

A meccs után Faragó Kamilla így nyilatkozott: "Az előző két, Eger elleni meccsen nem kezdtünk jól, nagyon örülök, hogy ezúttal fordítva történt. Az döntötte el a mérkőzést, hogy jobban védekeztünk, a hat kapott gól önmagáért beszél, és a tíz lőtt gól is rendben van. Magyari Alda biztos pont volt a kapuban, mellette mindenki hozzátette a magáét a győzelemhez. Erre a játékra építhetünk a kupadöntőben és bajnokság hajrájában, az eredmény nagy lökést ad nekünk, de ugyanilyen csapatmunkára lesz szükségünk a folytatásban is."
 
uvsenyert.jpg Női Euro Kupa, elődöntő, 2. mérkőzések
FTC-Telekom - Plebiscito Padova (olasz) 7-9 (1-3, 3-1, 2-5, 1-0)
Gólszerzők: Gurisatti 2, Máté, Pőcze, Leimeter, Simon-Illés, Tóth-Csabai, ill. Barzon 3, Centanni 3, Citino, Millo, Dario
Továbbjutott: FTC, 19-18-as összesítéssel
 
UVSE - Tigra ZF Eger 10-6 (3-2, 3-1, 2-1, 2-2)
Gólszerzők: Hajdú 2, Baksa 2, Faragó 2, Aubéli, Mácsai E., Tiba, Peresztegi-Nagy, ill. Czigány 2, Borsi, Parkes, Molnár D., Szilágyi D.
Továbbjutott: UVSE, 22-18-as összesítéssel

Vízilabda hírek
euro kupa