cover image
Egyéb

Megvan a dunaújvárosi szuperbravúr: BL Final Four!

2023. február 25. 18:01

Rendkívül taktikus játékkal jutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe a Dunaújváros együttese. Bár eleinte a Mediterrani akarata érvényesült, az első meccset néggyel megnyerő magyar együttes fokozatosan felőrölte a spanyolokat, és végül kettős győzelemmel harcolta ki a finálét.

Inkább nem nézem, túl kevés idő van már” – közölte a nyolcadik hónapban járó Primász Ági, a hazaiak szakosztályvezetője, utalva az útban lévő porontyra, és a várható izgalmakra, annak ellenére, hogy mégiscsak négygólos előnnyel kezdte a Dunaújváros a Mediterrani elleni BL-negyeddöntő visszavágóját. Vad Lajos, a hazaiak szaktanácsadó-másodedzője pedig azt magyarázta a meccsre érkező Madaras Norbert MVLSZ-elnöknek és Gór-Nagy Miklós sportszakmai vezetőnek, hogy „a 2021-es Final Four attól a csapattól nem volt meglepetés. Most viszont óriási teljesítmény lenne, mert hat olyan fiatalunk van, aki ebben a szezonban játszotta élete első ob I-es meccsét. Nem nemzetközit, ob I-est!”

Nyögvenyelősen indult a mérkőzés, és akkor még finoman fogalmaztunk. Bár a spanyolok első centerakcióját még sikerült megúszni, a másodikból már ötöst lőhettek, és Paula Crespi nem hibázott. Bár egy hátrányt sikerült megúszni, a negyed közepén Clara Espar növelte a Mediterrani előnyét, miközben az újvárosiak meglehetősen erélytelenül támadgatták a vendégek M-zónáját. Horváth Brigitta ejtése 4:04 perc után törte meg a jeget, ám ez sem hatott nyugtatólag – a negyedben kapott két emberfórból sem sikerült igazi előnyt kovácsolni, igaz, hátul a védelem sem zárt rosszul, azaz nyolc perc után maradt az 1-2.

Eleinte a második negyed sem alakult túl jól, egy újabb fór ment el, majd bár egy hátrányt kivédtünk, a lepattanót valahogy bekotorta Alba Munoz. Ismét több mint négy perc kellett a gólhoz, de az legalább pazarra sikeredett: Mahieu Geraldine csavart centerből a hálóba. Mondjuk a Mediterrani támadásaitól sem fogott el minket a rettegés, s miután Mahieu összeforgatott egy ötöst, Garda Krisztina pedig tökéletes higgadtsággal küldte a hálóba a labdát, a közönség is felszabadultabban drukkolt 3-3-nál. Ezután még akadt egy támadás, hogy akár vezessünk, ám nem sikerült igazán összerakni, átellenben meg Crespi pattintott egy egészségeset. Szerencsére egy szép kombinációból újabb ötös érkezett, Garda pedig megint nem tévesztett. A spanyolok eztán elrontották a fórjukat, mi viszont időkérés után jöhettünk hat az öt ellen, és a megjátszás több volt, mint tökéletes: Szabó Nikolett tisztán lőhetett, így egyetlen másodperccel a duda előtt sikerült először átvenni a vezetést (5-4).

A harmadik negyedben sem változott drámaian a forgatókönyv: sajnos, egy újabb kimaradt fórral elment a kétgólos előny lehetősége, átellenben – megint csak a góltalan első négy perc lezárásaként –, Axelle Crevier relatíve könnyen értékesítette a hispánok fórját. Dobi Lili ravasz átlövése ugyanakkor szépen becsusszant, azaz ismét az újvárosiak vezettek, az idő pedig szépen telt. Kevesebb, mint másfél perccel az utolsó szünet előtt a vendégek egy gyors passz után ugyan gólt lőttek, ám kiderült, az edzőjük azonnal rátenyerelt az időmérő gombra, így felállt hat az öt elleni játék következhetett, amiből viszont már nem tudott betalálni szerezni a Mediterrani, ami az utolsó pillanatokra tolta a spanyol egyenlítést. Az sem jött össze könnyen, az elsőrangúan védő Laura Aartsot küldték ki, és az első lövést sikerült blokkolni, és már-már miénk volt a labda, ám a horvát játékvezető végül felülbírálta saját magát, visszaadta a labdát a spanyoloknak – amúgy nagyon nem lehetett panasz Stampalija sporira, és most is korrekt ítéletet hozott –, Crevier meg 2.4 másodperccel a duda előtt bepattintotta a labdát a hosszúba a kapásszélről, ám így sem festett rosszul az összesítés (6-6 – azaz, négy ide), miután nyolc perc maradt a mérkőzésből.

A negyedik részt érezhetően minden mindegy alapon indító spanyolok Crevier bombájával egy perc után visszavették a vezetést, ám tovább nem jutottak, és Horváth Brigi a negyed első előnyéből kapufás bombával egyenlített (7-7), s maradt 5:12 az órán. Minden egyes kivédekezett támadás után az újvárosiak igen taktikusan ölték az időt a labda birtokában, ráadásul egészen pazarul védekeztek a centereken. Egy újabb parádés szerelésből pedig sikerült meglógni, ami újabb ötöst hozott, és Garda Kriszta harmadszor is berakta a labdát, így kevesebb mint négy perccel a vége előtt ismét vezetett a Dunaújváros. Ez kezdett sok lenni a spanyoloknak, egymás után jöttek a hátrányok a frusztrált szabálytalanságaik miatt, az első fórban Horváth pattintásánál még megmentette őket a léc, ám aztán Dobi lövésére nem volt ellenszer – így 9-7-nél, 110 másodperccel a duda előtt nagyjából az is eldőlt, hogy a kettős győzelem is meglehet, nem csupán a továbbjutás. A hispánok még lőttek egyet fórból, ám ahogy mondani szokták, azt nyugodtan hazavihették: a Dunaújváros 2006 és 2021 után ismét ott lesz Európa négy legjobb csapata között!
 
Női Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 2. mérkőzések
 
Dunaújvárosi Főiskola - CE Mediterrani (spanyol) 9-8 (1-2, 4-2, 1-2, 3-2)
Gólszerzők: Garda 3, Dobi 2, Horváth B. 2, Mahieu, Szabó N., ill. Crespi 3, Crevier 3, Munoz, C. Espar
Továbbjutott: Dunaújváros, kettős győzelemmel
 
Assolim CN Mataro (spanyol, Keszthelyi 4 gól) - Olympiacos Piraeus (görög) 15-12
Továbbjutott: Mataro, kettős győzelemmel
  
Ekipe Orizzonte (olasz) - NC Glyfada (görög) 15-9
Továbbjutott: Orizzonte, kettős győzelemmel
 
SIS Roma (olasz) – Astralpool Sabadell (spanyol) 13-10
Továbbjutott:
Sabadell, 25-23-as összesítéssel
Vízilabda hírek
Bajnokok Ligája