cover image
Egyéb

„Megvan a bizalom” – Baksa Benedek és Dóczi Márton az egri sikerekről

2023. február 21. 9:14

Remek hetet zárt az Eger férficsapata, hiszen ismét győzött az élvonalban (a BVSC ellen), majd a Komjádi Kupában is továbbjutott, a Szolnokot kiejtve. A jó formában lévő Baksa Benedeket és Dóczi Mártont kérdeztük a szezonról.

Két vereség után ismét a győzelem útjára lépett a Tigra-ZF-Eger csapata, méghozzá elég stílusosan. Először a közvetlen riválisnak számító BVSC-t győzték le 16-14-re az OB I-ben, majd két nappal később a Komjádi Kupában Szolnokon nyertek 19-15-re. Az itteni kezdőcsapat tagjai az élvonalbeli keret meghatározó játékosai (ahogyan a szolnoki kezdő is elmondhatta ezt magáról, a kapusposztot kivéve), a fiatal Eger a korábbi hétmeccses győzelmi sorozatnak is köszönhetően a hatodik helyen áll az E.ON OB I-ben, három ponttal megelőzve a BVSC-t.

A szolnoki kupameccs egyébként sajátosan alakult, Baksa Benedek 8 (!), Dóczi Márton 7 (!) gólt lőtt, de mindketten főszerepet vállaltak a zuglóiak elleni sikerben is, Baksa két, Dóczi három gólt szerzett akkor. 

Az egriek 8-asát kerestük először, hétfőn délben még egy kis türelmet kért, sportpszichológushoz igyekezett.

- Tavaly januártól számít a klub Hidvégi Péter segítségére ezen a téren, páran járunk is hozzá. Az elején öt emberrel indult, most már egész sokan vagyunk, akikkel foglalkozik külön-külön" - tudtuk meg a 23. születésnapját majd májusban ünneplő Baksa Benedektől. - Mindenkinek van egy órája, és mindannyian a saját kis problémáinkkal, kérdéseinkkel keressük fel. De a jövőben alkalmazandó technikákat, módszereket is végigvesszük, és beszélgetünk sok mindenről. Meccsekről meccsekre próbálunk fejlődni mentális oldalról is. Jó ez a lehetőség, nagyon szeretem, nagyon sokat segít.

Volt mit megbeszélni ezúttal is, igaz?
Persze. Ilyenkor átvesszük az előző heti történéseket, és ettől az évtől elkezdtünk minden egyes meccsről írni is egy pár mondatot. Az óra második felében pedig végigvesszük a támpontokat, mire kell figyelni egyénileg, akár csapatszinten az előttünk álló napokban. Számomra ez nagyon ideális: mindig hétfőn találkozunk ebben a kora délutáni időpontban, és ez az egész hétre megadja a lökést, tudom, hogy mire kell fókuszálnom. Ezeket átbeszéljük, illetve, ha van szükség rá, akkor próbálunk önbizalmat generálni a múltból. Ha pedig vannak közeli jó történések, mint ahogyan például az előző héten, akkor ezeket elevenítjük fel, amikből aztán lehet táplálkozni.

Az önbizalommal most jól állhattok, nem nagyon kellett generálni.
Igen, hála Istennek összességében is jó szezonunk van. Nyilván most is volt egy kicsit rosszabb periódusunk, de ebben a bajnokságban nem hiszem, hogy nagyon kétségbeejtő vagy szomorú dolog lenne egy hét alatt kikapni a Fraditól és a Szolnoktól. Inkább a hogyannal és a miérttel volt probléma ezen a két mérkőzésen. Ha nem is azt mondom, hogy jól jött az a két vereség, de biztos segített fejben a BVSC elleni meccs előtt.

baksaeger_2.jpg Aztán Szolnokon is javítottatok, nem sokkal a bajnoki vereség után továbbmentetek a Komjádi Kupában a Dózsa ellen. Melyik csapat volt ezen a pénteki meccsen az esélyes?
Nehéz ezt megmondani, de mi nem úgy indultunk el, hogy mi vagyunk azok, legalábbis ezt nem emeltük ki. Konkrétan erre az egy találkozóra nem is készültünk, a szerdai bajnoki után megbeszéltük, hogy a felnőttcsapat játékosai felkészítik a fiatalokat erre a meccsre. Tudtuk, hogy ki játszik a túloldalon, de azt is, hogy azok a fiatalok, akik ebben az évben a felnőttcsapatunkban játszanak, nagyon szépen fejlődnek és lépkednek előre, egyre fontosabb szerepet töltenek be. Jó keretünk van, és ami még fontosabb, sok pozícióra vannak jó játékosaink. Ez volt a különbség pénteken. Nálunk Grieszbacher Márk nagyon jó szezont fut, nagyon jól védett ezúttal is, ez ki is hozta a különbséget. A Komjádi Kupának mindig van egy különleges hangulata, most az új szabályok miatt is érdekes volt a játék, ilyenkor egy kicsit lejön a teher rólunk. Felszabadultan játszottunk.

Sok pozícióra sok jó játékosotok van, ezen a meccsen viszont mégis úgy alakult, hogy te 8, Dóczi Márton 7 gólt lőtt. Kicsit magatokra is vállaltátok a felelősséget?
Talán, de ebben az is benne van, hogy én voltam a rangidős a csapatban, ez az utolsó Komjádi Kupám. Éppen ezért - hogy is mondjam - az önbizalmam megvolt, úgy éreztem emellett, hogy a túloldalon a fiatalabb kapusoknak bátran lőhettünk, még nem elég rutinosak, ezt próbáltam Dóczi Marcinak is sulykolni. Kispályán játszottunk, kézilabdaszerű jelenetek zajlottak, pörögtek a támadások, hallottam a meccs után többektől, hogy kívülről is nagyon látványosnak tűnt a meccs. Próbáltunk minél több támadást úgy befejezni, hogy kaput eltaláló lövés legyen a vége. Én tavaly játszottam már ezzel az új szabállyal két-három tesztmeccset a BVSC-uszodában, nem volt idegen tőlem a fórmegjátszás: ugyebár a két szélső támadó két méteren belül maradhat. Ismertem a szituációt, ami elég eredményes tud lenni. Sok gól volt, túl kellett lőni a másik csapatot, holott nekik is vannak erős támadóik. Az volt a különbség, hogy hatékonyabb volt a védekezésünk, hiszen a kapussal együtt alkotunk összeszokott társaságot.

Korábban azt nyilatkoztad, nagyon kemény munka kezdődött a szezon előtt Egerben. Mit jelentett ez a gyakorlatban? Miben volt más a felkészülés, a munka, mint korábban?
A különbséget az jelentette, hogy egy olyan kemény nyári alapozásunk volt, ami igazából a tavalyi bajnokság lezárta után pár nappal, május 23-án el is kezdődött. Olyan melót tettünk bele, amit Kálmán bá 110-120 százalékon megkövetelt tőlünk. Nem engedett a felnőttcsapatoknál gyakran jelentkező igényeknek, nem volt téma, hogy ki fáradt, ki milyen állapotban van, meg kellett csinálni azt, amit kért. Úgy érezte, nekünk ezt így kell végigcsinálni. Tudtuk, hogy az első bajnoki meccset majd októberben játsszuk, de minden le volt osztva, el volt tervezve addig, a pihenőkkel együtt. Stabilan két órákat edzettünk, minden egyes reggel kiegészítve komoly úszóprogrammal. Ami még különbség a korábbiakhoz képest az az, hogy jól összekovácsolódott társaság, a nagyon sok munka és az idő összerázta a csapatot. Ennek köszönhető az, ami történt az OSC uszodában vagy a BVSC ellen. Vagy épp az első, nagyon jó hangulatú meccsen, az egri nyitott uszodában, amikor a Szolnokkal ikszeltünk. Ezek a meccsek nagyon pozitívan tudnak hatni a csapatra.

Tóth Kálmán alapvetően utánpótlásedző, az egri műhely emblematikus és igen sikeres alakja. Az ott szerzett tapasztalatai alapján gondolhatta úgy, hogy ennek a felnőttcsapatnak ennyire kemény alapozásra van szüksége? Azon túl, hogy ez a kérdés inkább őt illetné...
Nem véletlenül van ennyi éve a vízilabdában, és nem véletlenül sikeres. Ha valakinek, akkor neki biztosan jó pár év tapasztalata van, és tudja, mi a recept, és mire volt szüksége ennek a csapatnak. A terhelés nyilván eltérően oszlik meg a fiatalabb és idősebb játékosok között, a fiatalabbaknak másra van szüksége, de szerintem ő pontosan tudja, mit miért kért tőlünk.

Személyesen te miben fejlődtél ez idő alatt?
Leginkább az úszásomban, az állóképességi oldaláról. Amióta Egerben vagyok, az első covidos évet leszámítva minden mérkőzésen majdnem négy negyedet játszom, elég komoly terhelést kapok. Van, amikor kijön, hogy elfáradok egy meccs közepén, valamikor meg végig bírom. Most ebben az évben érzem azt, hogy ez nem mutatkozik meg olyan drasztikusan, hogy közben a játékom minősége romoljon. A szerepem nem változott erre az évre, így itt veszek tényleg észre változást. A sportpszichológussal sokat foglalkozom a háttérdolgokkal, a folyamatos motiváción és a „minden egyes mérkőzésre fókuszálás"-on van talán a hangsúly. Sok mindenben lehet tovább fejlődni, nem is emelnék ki semmit, de az biztos, hogy ilyen munkát még én sem végeztem, mint idén itt Egerben, pedig voltak olyan edzőim, akik kemény és nagy munkát követeltek. Ez eddig a csúcs.

eger_cikk.jpg Egyébként mi volt a kimondott cél a szezon előtt?
Az előrelépés a korábbi évekhez képest. Utólag nehéz azt mondani, hogy nem voltak reálisak a korábbi évek helyezései, hiszen ott végeztünk a tabellán ahol, a számok nem hazudnak. Én mégis inkább ebben a szekcióban láttam ezt a csapatot, ahol most vagyunk. Ha kihozzuk azt magunkból, amit tudunk, és huzamosabb ideig ezt a felszínen tudjuk tartani, akkor előrébb van a helyünk. Tavaly is az volt a gond, hogy a végére elfogytunk, elfáradtunk. Jó pár éve a felsőházba, a legjobb nyolcba kerülést mondja ki a klub, aztán igazából mindenki kitűz magának minicélokat is, ki mivel elégszik meg. Nagyon remélem, hogy ahol most állunk, azaz a hatodik hely környékén, azt meg tudjuk tartani. Az nagyon szép lenne. Versenyben vagyunk az 5-6. helyért is jelenleg, meglátjuk, melyik csapatnál mikor jön ki a rosszabb vagy jobb forma. Nekünk arra kell törekedni, hogy hiba nélkül tudjuk le azokat a meccseket, amiket hozhatunk. A bravúrokat meg majd meglátjuk.

A korábbi évekhez képest, amikor nem minden jött ki jól számodra, most nyugodtan mondhatjuk, hogy - mégis - jó helyen vagy Egerben, igaz?
Igen. Az OSC elleni meccs elégtételt jelentett számomra. Annyi mindent adott az a mérkőzés, hogy tényleg az egész egri időszakom fénypontjának gondolom. A Covid miatt pont akkor szakadt félbe az első egri évem, amikor jöttek volna azok a meccsek, amin meg tudtam volna magam igazán mutatni, és meg tudtam volna tapasztalni azt, milyen is ki-ki meccseket játszani a dobogós helyekért. Akkor sem vertük meg az OSC-t, ezzel a csapattal most sikerült, nagyon boldog voltam.

2020 decemberében kaptál meghívót a felnőttválogatottba. Vezethet oda út a közeljövőben?
Azért edzek minden nap, hogy legyen út, és ezen rajta legyek. Remélem, hogy tényleg eljön majd ennek az ideje.

A Szolnok elleni meccsen 8 gólt lőttél, Dóczi Márton 7-et. Hogy mutatnád be csapattársadat, átvezetve így összefoglalónkat másik főszereplőnkre?
Ő is az UVSE-ben nevelkedett, játszottunk is együtt itt, holott négy év különbség van köztünk. Nagyon jól teljesít az elmúlt időszakban, jelentős szerepet tölt be abban, hogy az Eger a tabellán most ebben a pozícióban szerepel. Az ellenfelek nem biztos, hogy azt gondolják, képes három gólt lőni egy ilyen fontos meccsen, még ha benne is lehet - az, hogy belőle ez kijön hetek óta, téthelyzetben, bizonyítja a képességeit. Ráadásul a BVSC ellen kulcspasszokat adott, stabilan védekezett. Nagyon szépen lépked előre. Ha egy fiatal játékos érzi a bizalmat, akkor lehet szárnyalni.

DÓCZI MÁRTON: „Olyan lesz az eredmény, amilyen a befektetett munka"

Természetesen Dóczi Mártonnak jól estek a csapattárs dicsérő szavai. Három és fél éve igazolt Egerbe másodéves serdülőkorában, jelenleg pedig már alapember a felnőttcsapatban - a BVSC elleni három gólja szezoncsúcs számára.

„Nagyon kellett nekünk a BVSC elleni győzelem, előtte nem úgy sikerültek a meccsek, ahogy szerettük volna. Sokat gyakoroltunk erre a bajnokira, de előzőleg azt gondoltam, az fog nyerni, aki fejben jobban bírja és aki jobban szeretné a győzelmet. Jól kezdődött nekem a meccs, az elején blokkoltam hátrányban, majd aztán sikerült gólpasszt adnom, ez engem és a csapatot is feldobott" - mondta Dóczi Márton a zuglóiak elleni győzelemről. - Ahogyan visszanéztem az élő közvetítést, azt vettem ki, hogy a BVSC-t tartották esélyesnek, ez talán így is volt, de kezdünk olyan eredményeket elérni, hogy most már talán minket is másként ítélnek meg egy ilyen rangadó előtt."
Dóczi Márton ma már alapember az Egerben

Dóczi Márton ma már alapember az Egerben


Ez a győzelem is kellett ahhoz, hogy Szolnokon „lazábban" menjenek a dolgok a Komjádi Kupa-negyeddöntőben.

„Jókedvűen játszottunk és felszabadultan. Nyilván fontos volt, hogy minél hamarabb összeszokjunk azokkal az ifikkel, akik nem játszanak felnőttben, de mindenki mindenkivel jóban van, örültünk a továbbjutásnak."

Baksa Benedek az edzők felől érkező bizalomról beszélt, de a társak hozzáállása is legalább annyira fontos a mindennapokban.

„Nagyon jó érzés, hogy az egész csapat megbízik bennem. Ha nem így lenne, akkor nem is tudnék fejlődni sem. Szerencsére mindegyik fiatal megkapja a lehetőséget, a többi rajtunk múlik. Nagyon jó döntés volt, hogy Egerbe igazoltam" - előzte meg a kérdésünket Dóczi Márton, akit persze Tóth Kálmán módszereiről is kérdeztük.

„Látszik az eredményeken, hogy mekkora az ő szerepe. Ahogyan ő is elmondta, a felnőttvízilabdában már nem csak az történik, hogy az edzők elmondják, mit kell csinálni, itt már a játékosok is hozzáteszik a magukét, kerül még a taktikába más is. Kálmán bá megadja nekünk a szabadkezet is, de fontos, hogy azért alapvetően azt csináljuk, amit mond."
doczi_3.jpg
Dóczi Márton egyébként nem volt ott az alapozás javarészében a csapatnál, ugyanis az U18-as válogatott bő keretében készült a belgrádi vb-re, oda végül nem utazott, az utolsó szűkítésnél kimaradt a csapatból. Most ismét ott van a korosztályos válogatott bő keretében a 19. születésnapját március 15-én ünneplő pólós, az U20-as vb majd Bukarestben lesz. Addig persze még rengeteg minden történik, továbbra is az egri rosszkéz oldalon kell bizonyítania, Szalai Gábor, Kovács Gábor, Rádli Rajmund és olykor Lőrincz Bálint társaságában.

„Nem szeretnék nagyon előre tervezni, sok van hátra a bajnokságból is. Most épp előttünk van a Szentes- és a Honvéd-meccs, jó lenne ezeket behúzni, és hétről hétre haladni előre. Olyan lesz az eredmény, amilyen az edzés és a befektetett munka előtte. A Szentes elleni első meccsen kiengedtünk a nagy előny birtokában, ezt most biztosan nem engedhetjük meg magunknak."

Ami pedig a Komjádi Kupát illeti:

„Most esélyesek vagyunk az éremszerzésre, úgy érzem. Jó csapat a miénk, mindenki szeret mindenkit és mindenki hajt a másikért. Várjuk a sorsolást" - mondta Dóczi Márton.

Komjádi Kupa, negyeddöntők:

Szolnoki Dózsa-Tigra-ZF-Eger 15-19 (2-6, 4-5, 4-5, 5-3)
Gólszerzők:
Vismeg Zs. 5, Schmölcz 3, Szeghalmi 3, Vámosi 2, Pető A., Belényesi, illetve Baksa B. 8, Dóczi 7, Rádli, Spitz, Gólya, Biros S.

Korábban játszották:

Szegedi Vízipóló Suli-PSN Zrt. PVSK 11-10 (3-1, 3-4, 2-3, 3-2)
Gólszerzők:
Tóth Gy. 5, Pörge 4, Lakatos, Leinweber, illetve Dubinák 3, Némethy 2, Gaszt 2, Szabó Gergő, Tóth A., Kókai Sz.

Vasas SC-FTC Telekom 7-17 (2-5, 1-2, 1-5, 2-5)
Gólszerzők
: Herczeg G. 4, Gábor, Tóth M., Orsós, illetve Fekete G. 5, Vigvári Vendel 4, Varga V. 3, Molnár E. 2, Varga B., Lugosi, Zeman

Február 28-án játsszák:
BVSC-Zugló-Budapesti Honvéd (20 óra)

Elődöntők: február 27. és március 24. között, a csapatok megegyezése szerint
Döntő, bronzmérkőzés: március 26. (Komjádi-uszoda)
Vízilabda hírek