cover image
Egyéb
Utánpótlás

Közös gondolkodás, közös felelősség, nagysikerű előadások

2023. január 27. 14:00

Pénteken, az MVM Dome-ban - miként Madaras Norbert, az MVLSZ elnöke fogalmazott - a 2023-as év első Utánpótlás-konferenciáját tartották - merthogy biztosan lesz folytatás, igény van ugyanis a sportszakma efféle összejöveteleire. Bemutatkozott a sportágban bemutatásra természetesen nem szoruló új sportszakmai vezető, dr. Gór-Nagy Miklós, nagysikerű előadást tartott Székely Bulcsú, Varga Zsolt, Bíró Attila és Cseh Sándor.

A konferenciát Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy 2023-ban ez az első, de vélhetően nem az utolsó olyan alkalom, amikor a teljes vízilabdaszakma összejön, hiszen erőteljes igény a közös gondolkodás. Ezt is figyelembe véve a jövő héten kérdőívet küld a szövetség a kluboknak, merthogy mint megfogalmazta: „A jövő a ti kezetekben van!"
 
A kétszeres olimpiai bajnok röviden beszélt a legfontosabb feladatokról, a képzés kulcsfontosságáról, vízióról, jövőképről, illetve a mai fiatalokat beszippantó virtuális világról, amelyből ki kell mozdítani az ifjúságot. „A felelősség súlya közös" - említette, kiemelve, valóban bízik a sportág összefogásában, az együttgondolkodásban.
 
20230127_utanpotlas_konferencia-40.jpg Ezt is elősegítendő alakította át a szövetség apparátusát, és nevezte ki sportszakmai vezetőnek dr. Gór-Nagy Miklóst, aki hivatalosan február 1-től áll munkába, ám miután csütörtökön érkezett haza New Yorkból, ahol Magyarország Főkonzulátusának külgazdasági attaséjaként dolgozott, természetesen tiszteletét tette az eseménye. Világbajnokunk boldog, hogy a sportágért dolgozhat, már csak azért is, mert mint hangsúlyozta: „A vízilabda a mi hazánkban nem csak egy sport, hanem kulturális tényező is!"
 
Székely Bulcsú, az Utánpótlás Bizottság elnöke, a konferencia főszervezője köszönetet mondott a helyszínt biztosító MVM Dome-nak, illetve a megjelenteknek, kiemelve, hogy közel 20%-kal többen (jóval kétszáz feletti létszámban) érkeztek az eseményre, mint legutóbb, ami jó visszajelzése a szakmai összejövetelnek.
 
20230127_utanpotlas_konferencia-50.jpg Sydneyi bajnokunk „Tájékoztatás az utánpótlás-nevelés területén végzett munka eredményeiről és a következő időszak kihívásainak ismertetése" címmel tartott előadást, amelyben kiemelte ugyan, hogy az elmúlt nyáron a nemzetközi vízilabdavilág érdeklődését is kiváltva minden utánpótlás világversenyen dobogón álltak válogatottjaink (három arany, egy ezüst, két bronz), de hangsúlyozta: „Az utánpótlásban elvégzett munka minőségét nem az eredmények határozzák meg, ezek mindössze jó visszajelzései annak, hogy jó úton járunk."
 
20230127_utanpotlas_konferencia-34.jpg A „Miben léptünk előre?" diában a gyorsaság és a jó értelemben vett agresszivitás került előtérbe, fókuszba helyezve a tudatos, egymásra épülő korosztályok, az egyéni képzés, a kapus konferencia témakörét. Kiemelte a családok, az egyesületek, a szövetség és a magyar sportvezetés szerepét, valamint a fő feladatot, amely a kihívásokra időben adott jó reakciókban fogalmazhatóak meg leginkább.
 
Varga Zsolt, férfiválogatottunk kapitánya a „Taktikai repertoár, támadásépítés, Párizs2024 program" címmel, taktikai táblával, videókkal alátámasztott előadásában, illetve Bíró Attila, női válogatottunk szövetségi kapitánya a „Fiatalokkal szemben támasztott szakmai igények" címmel tartott előadásában egyaránt konkrét szakmai témakörök kerültek előtérbe.
 
20230127_utanpotlas_konferencia-58.jpg Végezetül Cseh Sándor, a férfi utánpótlás szakágának szakmai igazgatója tartott szokása szerint rendkívül érdekfeszítő előadást, amelynek ugyan a „2022 nyár tapasztalatai" volt a munkacíme, de mint kiemelte, közel sem ezen volt a fókusz, sokkal inkább a négy éve tartó közös munka tapasztalatai kerültek előtérbe. Beszélt a jelen és a jövő kiemelkedő feladatiról, a szükséges előrelépésekről, hiányoságokról, erősségekről, voltaképpen nem volt olyan szakmai szegmense az előadásának, amelyet ne érintett volna.
20230127_utanpotlas_konferencia-80.jpg 

Vízilabda hírek
Utánpótlás
utánpótlás-konferencia