cover image
Egyéb

A 2022-es év fénypontjai, 8. rész: bronzérem az U19-es Eb-ről

2022. december 30. 9:27

Kilencrészes sorozatunkban az év kiemelkedő válogatott sikereire igyekszünk visszaemlékezni. U19-es férfiválogatottunk ugyan az aranyért utazott Podgoricára, de a bronzéremnek is tudtak örülni a fiúk a hazatérés után.

A magyar válogatott úgy egyenlített Szerbia ellen a podgoricai elődöntőben az utolsó pillanatokban, s hozta vissza a reményt magának, ahogyan egy évvel korábban, a prágai U20-as vb-n, a Montenegró elleni bronzmérkőzésen. Ezúttal Vigvári Vince egalizált a legvégén egy szépen kijátszott fór végén, egy olyan meccsen, ahol nagyon sokáig nekünk állt a zászló. Merthogy:

„mi voltunk a legjobb csapat".

Épp a csapatkapitány fogalmazott így a hazatéréskor, hozzátéve, hogy ezt a szakemberek által sem igazán cáfolt tényt végül nem sikerült teljes mértékben bebizonyítani a vízben.
Az Eb előtt három góllal legyőzött szerbek elleni elődöntő félidejében 9-7-re vezetett a magyar válogatott, ez akár végeredmény is lehetett volna, végül 14-14 után jöhettek a büntetők, a szerbek 14-13-nál vezettek először. Csoda, ha össze voltak törve a srácok az elődöntő után?

Az aranyéremért utazott a magyar válogatott az év utolsó utánpótlás világversenyére, nem használtuk a „ki nem mondott cél" fordulatot, merthogy kimondta a Nyéki Balázs vezette stáb és a srácok is. Tény, hogy nagyon erős kerettel álltunk fel, Molnár Erik például felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmesként utazott a csapattal. Vigvári Vince és Nagy Ákos addigra szintén megfordult a felnőttválogatott edzésein, utóbbi, valamint Szalai Péter és Varga Vince pedig U18-as világbajnokságot nyert pár héttel korábban. Gyapjas Viktor is utazott volna, de az utolsó edzésen ujját törte - a szentesi Kovács Kristóf ugrott be a helyére, és utazott Danka Benedek mellett kapusként a tornára. Ráadásul rögtön „egyedül maradt", mert Danka Benedek lebetegedett, így a torna elején neki kellett tartani a frontot - ez egyébként nagyszerűen sikerült.

A mieink egy 25-2-es sikerrel kezdtek a törökök ellen, majd odacsaptak az asztalra a házigazda Montenegró elleni 17-8-as győzelemmel, kiütés volt ez a javából, a nemrég a felnőttválogatott edzéseire - Szalai Péterrel, Nagy Ákossal és Vismeg Zsomborral együtt - meghívót kapó Mészáros Mátyás 6 gólt szerzett. Egy franciák elleni 13-6-os siker zárta a csoportkört, az első helyen továbblépés pedig egy könnyebb negyeddöntős ellenfelet jelentett Németország személyében - 21-1...

Az említett, szerbek elleni elődöntő fájó végeredményt hozott, de a srácok eldöntötték, muszáj megszerezni a bronzérmet - önmagukért, a csapatért, azért a kemény munkáért, amit sok héten keresztül végeztek.

Ez pedig sikerült, a görögök elleni 10-7-es győzelem után felállhatott a dobogóra a magyar válogatott, így elmondhattuk a nyár végére, az ősz elejére: minden korosztályos világversenyen érmet szereztünk.

Nehéz lesz ezt a bravúrt megismételni, de állunk elébe!

Az Eb-bronzérmes magyar válogatott kerete:

Danka Benedek (KSI), Kovács Kristóf (Szentes, Szeged) - kapusok

Vigvári Vince (OSC), Ekler Zsombor (UVSE, Honvéd), Pető Attila (KSI, Szolnok), Mészáros Mátyás (BVSC), Tátrai Dávid (BVSC), Klár Gergő (Ferencváros), Molnár Erik (Ferencváros), Nagy Norbert (Miskolc), Vismeg Zsombor (Miskolc, Szolnok), Lakatos Soma (Szeged), Nagy Ákos (KSI), Varga Vince (Ferencváros), Szalai Péter (KSI) - mezőnyjátékosok

Vezetőedző: Nyéki Balázs. Edző: Korényi Balázs. Kapusedző: Gárdonyi András. Csapatvezető: Székely Bulcsú. Utánpótlás szakmai vezető: Cseh Sándor

Vízilabda hírek