cover image
Egyéb

BENU Férfi Magyar Kupa: nem hagyott esélyt a Fradi a Vasasnak

2022. december 9. 21:43

Akárcsak a BENU férfi Magyar Kupa első elődöntőjében, a BL-résztvevő gárda legyőzte az Euro Kupában induló vetélytársat a második meccsen is. Ugyanakkor ezen a találkozón egy pillanatig sem lehetett kétséges, melyik csapat a jobb: az FTC-Telekom végig vezetve nyert 13-9-re az A-Hid Vasas-Plaket együttesével szemben, így a kupadöntőben ismétlődik a bajnoki finálé.

Egy remekbe szabott Molnár Erik-centergól vezette be a meccset, Bátori Bence egyből válaszolt fórból - alaphangnak nem volt rossz, ám ezt követően elkezdett elbillenni a meccs, mégpedig a várható irányba. A Fradi simán belődözte az emberelőnyeit - zsinórban hármat -, míg a Vasas kihagyott kettőt, mielőtt Szava Randjelovics begyötört egyet 35 másodperccel az első szünet előtt, így ekkor 2-4 állt a táblán.
 
A következő végén már 4-9 - merthogy a trend nemigen változott: az angyalföldiek küszködtek elöl, még hat az ötben is, míg a Fradinál majdnem minden ült. Varga Dénes elkapta a ritmust, két távolival verte át Braniszlav Mitrovicsot, és jellemző módon a zöldek még egy olyan kalandból is jobban jöttek ki, mint amikor Jansik Szilárd ötösét védte a szerb, ám a labda maradt a bajnokcsapatnál, s bár a három a négy ellen maradtak ott, Vigvári Vendel szabaddobásból végül csak mattolt 44 másodperccel a duda előtt. Sőt, ő lőtt még egyet, az utolsó pillanatban is, ami után Szlobodan Nikics egy legyintés kíséretében a kapuscsere mellett döntött (érdekesség, hogy a Fradiban végig Szakonyi Dániel védett).
 
Ez valamelyest megtette a hatását, mert elapadtak a Fradi-gólok (a védelem is komolyan összekapta magát Mizsei Márton előtt), míg a piros-kékek Konarik Ákos fórgólja és Bedő Krisztián látványos centerezésével visszajöttek 6-9-ig. Ám aztán egy szépen megjátszott előny végén Jansik közelről behúzta a tizediket (három és fél perc után), Konarik pedig randán melléküldte a labdát a Vasas következő fórjából, így az izgalmak kezdtek ismét kikopni a medencéből.
 
Ettől függetlenül egy vélt, ám meg nem ítélt szöglet okán Varga Zsolt előcsalta a sárga lapot Tóth Imre zsebéből (ahogy az előző találkozón Fodor és Szivós, ők is voltak egykoron együtt válogatottak, még a barcelonai olimpián...), azaz a feszültség maradt. Egy légiósfórral (Nagajev passzát Randjelovics tette be) zárkózott újfent a Vasas, Jansik azonban elsőrangúan centerezett Fekete passzából, két védővel a nyakán, két másodperccel a támadóidő vége előtt, azaz visszaállt a négygólos különbség (7-11), s maradt is a zárónegyed előtt.
 
mk_elodonto_2_4.JPG Egy áthúzódó, a ráúszást követően bírói bedobásból megszerzett labda és időkérés után megjátszott előnyből Luca Damonte szerzett lélekromboló gólt (már visszajöhetett a kiállított), 7-12-nél legalábbis nem tűnt úgy, hogy a Vasas képes lehet visszajönni ekkora hátrányból a zárórészben. S miután az első fórjuk lövés nélkül ment el, érezhető volt, nemigen lesz visszaút - mint ahogy nem is volt. Sélley-Rauscher Domokos blokkon megpattanó lövésével és Bátori ötösével azért közelebb férkőztek (9-12, 1:53-mal a vége előtt), miután a bajnok finoman fogalmazva is levette a lábát a gázpedálról, de azért Sztilianosz Argiropulosz bő hat percnyi gólszünet után szépen kilőtte a hosszút emberelőnyből (ez volt a görög harmadik gólja), slusszpoénként pedig Szakonyi kivédte Nagajev büntetőjét.
 
Azaz ahogy várni lehetett, a kupadöntőben folytatódik a Fradi és az OSC párharca - májusban a bajnoki finálé kissé egyoldalúra sikeredett, kérdés, most mire mennek egymással egyetlen mérkőzésen.

BENU Férfi Magyar Kupa, Négyes Döntő, Komjádi-uszoda

December 9., péntek
Elődöntő

Genesys-OSC-Újbuda-Endo Plus Service-Honvéd 12-10 - tudósítás itt olvasható

A-Híd-VasasPlaket-FTC-Telekom 9-13

December 10., szombat
Döntő
Genesys-OSC-Újbuda - FTC-Telekom 18:45
 
Így látták
 
Szlobodan Nikics: „Szerettünk volna szorosabb meccset játszani, de nem úgy védekeztünk és nem úgy támadtunk, hogy erre esélyünk legyen. Az első félidőben kaptunk kilenc gólt, ez nagyjából el is döntött mindent, és mutatta, hogy mennyire nem működött a védekezésünk. A Fradi jól játszott, dinamikusan, sokszor két centerrel, modern felfogással, nekünk csak időnként voltak jobb pillanataink."
 
Varga Zsolt: „Az elmúlt időszakban valahogy egyszer sem ment úgy a játék, ahogy szerettem volna, mindig volt egyfajta hiányérzetem. Hiányzott a koncentráció, egyfajta dühös akarat - most viszont úgy érzem, mára megérkeztünk. Sokat dolgoztunk ezért, három hete fejeztünk be egy kőkemény hathetes felkészülést, ami után mindig kicsit ólmosabbak a játékosok, viszont idővel kijön az, hogy könnyebbek az edzések, gyorsulnak a srácok, mozgásban és gondolkodásban is. A két BL-mérkőzésen már voltak pozitív jelek, meg persze negatívak is, de Bresciában legalább láttuk, min kell még javítani, és ebből már a mai meccsen is tudtunk építkezni."

Vízilabda hírek