cover image
Egyéb

Vári Attila: a vízilabdának van jövője

2022. november 19. 11:33

A Nemzeti Vízilabda Képzési és Módszertani Központ létrehozására koncentráló kétszeres olimpiai bajnok a felnőttválogatottak szereplését, az utánpótlásban és a sportág hátterében zajló folyamatokat is sikeresnek gondolja.

Az október 14-én az elnöki tisztről lemondott Vári Attila - miként korábban is jelezte - az elkövetkezendő időszakban teljes szívvel és figyelemmel új feladatára, a magyar vízilabdasport legmeghatározóbb fejlesztésére, a Nemzeti Vízilabda Képzési és Módszertani Központ létrehozására koncentrál. Mint említette: „Az új fejlesztési központ szervezeti rendszerének és alapjainak a kidolgozását kollegáimmal az elmúlt években elkezdtük. A fejlesztési központ kiemelt programja a magyar vízilabdaéletnek, amely a teljes hazai utánpótlásképzést kívánja nemzetközi szinten is a legmagasabb szintre emelni. Rendkívüli örömömre szolgál, hogy erre a feladatra fókuszálhatók, egy régóta várt álom válhat ezáltal valóra a vízilabdacsalád számára."
 
A kétszeres olimpiai bajnok a szombati tisztújító közgyűlés előtt néhány sarokpontot említve foglalta össze gondolatait.
 
Férfiválogatott
 
„Tekintettel arra, hogy a közvélemény nagy része az olimpiai érmeket emeli a legmagasabb polcra, és mi tagadás, a sportágban dolgozók is az ötkarikás medáliákat tartják a legbecsesebb kincsnek, büszkék lehettünk, hogy a 2008-as olimpiai győzelem után a 2021-ben megrendezett tokiói olimpián állhatott újra dobogón a válogatott. A Märcz Tamás irányította csapat ezen kívül Európa-bajnoki címet szerzett, egyértelműen a nemzetközi élmezőny tagja volt. Az idei világbajnokság nem úgy sikerült, ahogy vártuk, Tamás nagyságát mutatja, ő is úgy érezte, változásra van szükség. Varga Zsolttal a megfiatalított csapat a spliti Európa-bajnokságon bebizonyította, nem csak múltja és jelene, hanem fényes jövője is van a magyar vízilabdának."
 
 
Női válogatott
 
„Természetesen a sporttörténelmi olimpiai szereplés, az első női ötkarikás medália kívánkozik az élre. Csodálatos volt megélni, hogy Tokióban mind a két válogatott ott állhatott az olimpiai dobogón! Amikor az elnöki székbe ültem, fontosnak tartottam kihangsúlyozni, hogy a női vízilabda megérdemli a még nagyobb odafigyelést - azt hiszem, Bíró Attila csapata meghálálta mindezt, az Európa-bajnoki érme, majd most a világbajnoki döntője bizonyította erejét. Jó látni, hogy egyre több fiatal játszik egyre magasabb színvonalon, jó kezekben van a csapat. Meg is jegyzem, miként Märcz Tamás, Bíró Attila is megkapta a mesteredzői címet, ami igazolja, mindkét válogatott szövetségi kapitányi posztján a legmegfelelőbb szakemberek voltak és vannak."
 
Utánpótlás
 
„Nagy fába vágtuk a fejszénket akkor, amikor néha nehéz döntéseket is meghozva átalakítottuk az utánpótlás rendszerét. Úgy éreztük, muszáj lépnünk, és a jó dolgokat megtartva, új struktúrában, innovatív szempontokat is figyelembe véve kell dolgoznunk tovább. Noha úgy gondoljuk, a gyerekek esetében nem feltétlen a világversenyeken elért eredmény a legfontosabbak, természetesen nem voltunk szomorúak akkor, amikor tavaly minden utánpótlás-csapatunk a legjobb négy között volt, és nem voltunk szomorúak idén sem, amikor mindegyik érmet szerzett. Az Utánpótlás Bizottságban dolgozók óriási energiákat fektettek a gyerekek dinamikus fejlődésébe - ez jelenti a vízilabdacsalád egyik, ha nem a legfontosabb metódusát."
 
Hazai világversenyek
 
„Magyarország Kormányának, a vízilabdasportág iránti töretlen támogatásnak köszönhetően rekordszámban rendezhettünk meg olyan eseményeket, amelyek fantasztikus ünnepei voltak a sportágnak. Az idei világbajnokság és a 2020-as Európa-bajnokság volt a csúcs, mindkét esemény elkápráztatta úgy a közönséget, miként a FINA és a LEN képviselőit. A vízilabdacsaládunk képviselői, a szövetség alkalmazottai és a szövetség partnerei erejüket megfeszítve dolgoztak azért, hogy ezek az események, válogatott rendezvények, vagy a COVID-miatt buborékban megrendezett Bajnokok Ligája mérkőzések sikeresek legyenek."
 
Támogatók
 
„A magyar történelem legnagyobb sportfejlesztési programjának keretén belül, a kormánynak hála a vízilabda továbbra is Magyarország egyik kiemelkedő, fókuszban lévő sportága. Olyan sportága, amely mellett több támogató is hosszú ideje áll ki, így például az E.ON, BENU, Gránit Bank, SEAT, Szerencsejáték Zrt. vagy a Volánbusz. De mellettük is több nagyobb és kisebb cég gondolta úgy még a nehézségekkel teletűzdelt időszakban is, hogy érdemes a sportág mellé állni - ezúton is köszönöm nekik a rengeteg támogatást, és a belénk fektetett bizalmat! Köszönöm, hogy olyan nagyfokú létesítményfejlesztésekbe vághattunk - említhetem Sopront, Nyíregyházát, Szegedet vagy Újszilvást például -, amelyek alapot adnak a jövőre is. Nagyon nagy megtiszteltetés volt számomra a vízilabdacsaládot képviselni és vezetni az elmúlt időszakban. Köszönöm mindenkinek, aki együtt dolgozunk velünk a sportág sikereiért és akikkel együtt a vízilabdasportág egyik legsikeresebb időszakát tudtuk elhozni."  

Vízilabda hírek
vári attila