cover image
Egyéb

Női Világliga Szuperdöntő: az Egyesült Államokat legyőzve döntős a csapat!

2022. november 5. 15:45

A Bíró Attila irányította válogatott a tenerifei viadal elődöntőjében 10-9-re legyőzte a címvédőt (az Egyesült Államok válogatottját egyenes kieséses FINA top-eseményen utoljára 2013-ban győzték le!), így vasárnap magyar idő szerint 14:40-től Spanyolország ellen döntőt vívhat!

„Nagyon várjuk az amerikaiak elleni elődöntőt" - említette a parti előtt sokatmondóan Bíró Attila szövetségi kapitány, akinek csapata jó ideje feni a fogát a mezőny fölött álló, ámde évről évre egyre inkább megszorítható, vagy éppen a tokiói olimpiai csoportmeccsen legyőzött klasszis együttesre.
 
Az emlékezetesen nyári, margitszigeti világbajnoki fináléban is közel, nagyon közel állt a bravúrhoz a csapat, amely ezúttal a Világiga Szuperdöntőjének elődöntőjében csapott össze Adam Krikorian csapatával, amelyből klasszisok nem utaztak ezúttal a viadalra, így Steffens és Mussalman.
 
Persze ez nem jelent semmit egy olyan alakulat esetében, amelyben sorban állnak a bevethető tehetségek - lásd az első egyedben a 24 esztendős Hannah Shabbot, aki kétszer is jól pattintott az amúgy nagyokat védő Magyari Alda kapujába. De miután nálunk Máté Zsuzsanna is lőtt két nagy gólt, itt is egyenlően álltunk - hiszen Vályi Vanda és Mammolito talált még be egyszer-egyszer.
 
A második menet első része nem sikerült jól, jöttek a jól ismert amerikaiak, Neshul és Fattal, no meg Longan a kapuban, 7-5-re lépett el a rivális. Válogatottunk azonban nem roppant meg: Gurisatti Gréta pimasz gólja, majd egy gyors Hajdú Kata-Keszthelyi Rita akció, helyzetfelismerés következett, így újra egyenlő volt. Miután hátul jól zárt a védelem emberhátrányos helyzetekben is, sikerült a centereket kitolni, nem változott az eredmény - majd amikor már mindenki azt hitte, 5-5-tel ennek a felek a nagyszünetre, félpályán túlról Szilágyi Dorottya lőtt egy bombagót.
 
Térfélcsere után az addiginál is fizikálisabb, kemény ütközet zajlott a medencében, amelyből nem jöttünk ki jól. Roemer két emberelőnyös helyzetet váltott gólra, ezzel fordított a címvédő - a negyed végén ismét jött Szilágyi, aki lefordulás után egyenlített.
 
Jöhetett a mindent eldöntő záró etap, amelynek első percében Máté zseniális labdaszerzés után fordult le csapatunk, Keszthelyi belőtte a visszahúzás okán megítélt büntetőt, így ismét nálunk volt az előny. Flynn fórból egyenlített, átellenben azonban a 16 esztendős Hajdú Kata második bátor vállalása bejött, irtózatos nagy gólt szerzett. A hatásosan centerező Parkes Rebecca „hozta" a fórt, Bíró Attila időt kér, 2:28-cal a vége előtt a plusz kettőért támadott a csapat! Sikerrel: Szilágyi a bal szélről belőtte, 8-10 állt a táblán!
 
Raney villámgyorsa szépített emberelőnyből, majd némi közjáték következett. A nagy őrületben aztán kimaradt a fórunk (Szilágyi lövését védte a kapus), így maradt a végén időkérés után ideje az amerikai válogatottnak az egyenlítésére, de hiába!
 
Remek meccsen 10-9-re nyert női válogatottunk, így vasárnap magyar idő szerint 14:40-től Spanyolország ellen döntőt vívhat!
bigeusautanok.jpg „Túl vagyunk a világbajnokon, jöhet az Európa-bajnok”kezdte ezzel a komoly felütéssel értékelését Bíró Attila szövetségi kapitány, aki komoly tettet ért el csaptával, hiszen az Egyesült Államok válogatottját egyenes kieséses FINA top-eseményen utoljára 2013-ban győzték le – a barcelonai vb-negyeddöntőben Spanyolország tette. A szakember erre így reagált: „Ez is bizonyítja az ellenfél elképesztő erejét, valamint a mi csapatunk fejlődését. A legfontosabb számomra, ami a mentális felkészítés során rendre előtérbe kerül: kezdenek sokan felnőtté válni a csapatból. Ez azt jelenti, hogy a felelősségvállalás súlya nem nyomasztja őket, egy rossz lövés, rossz passz, egy hiba nem veszi el a játékkedvet, képesek felvállalni azt a felelősséget, amely nélkül nem lenne látható a fejlődési ív. Annyira gyors és hullámzó a játék mindkét oldalon, hogy nincs idő a hibákon rágódni, menni kell ugyanazzal a bátorsággal tovább, túl kell lépni mindenen. Felelősségvállalás nélkül ugyanis nincs felnőtté válás. Csodálatos azt is látni, hogy ezt a szemléletet a keret fiataljai, így például a tizenhat esztendős Hajdú Kata is képes magának vallani – két rontott lövés után ugyanúgy beleállt a harmadikba, és rendkívül fontos gólt szerzett. De említhetem a hasznosan játszó Pőcze Pannát, miként az egész csapatot, Faragó Kamilától kezdve Magyari Aldáig, Vályi Vandától Gurisatti Grétáig, vagy kiemelhetem Máté Zsuzsannát, aki a védekezés mellett a támadásban is bizonyít, minden meccsen gólérzékeny. Jó látni ezeket a pozitív jeleket! Náluk és nálunk is hiányzott pár játékos a világbajnoki csapatból, igazi ki-ki meccs volt ez is, amelyben ezúttal acélosabbak voltunk a végén, semmi sem tudott bennünket megtörni. A betonkeverő működik… Reméljük, a fináléban sem lesz másként, amelyben talán még nehezebb dolgunk lesz – a spanyolok ellen más miatt nehéz egy mérkőzés. Remélem, jobban védekezünk majd ellenük, mint a csoportmeccsen, feltett szándékunk, hogy elkapjuk őket is!”
 
Női Világliga Szuperdöntő, Santa Cruz (Tenerife)
 
A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
 
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok: Baksa Vanda (UVSE), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (FTC), Hajdú Kata (UVSE), Keszthelyi Rita (CN Mataro, spanyol), Leimeter Dóra (FTC), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (Eger), Pőcze Panna (FTC), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Padova, olasz)
Szövetségi kapitány: Bíró Attila. Edző: Tóth László. Kapusedző: Áts Bertalan
 
A PROGRAM
 
A-csoport: Hollandia, Egyesült Államok, Kanada, Olaszország
B-csoport: Ausztrália, Magyarország, Spanyolország, Új-Zéland
 
Csoportmérkőzések
2022. november 2., szerda
Ausztrália - Magyarország 7-9
Hollandia - Egyesült Államok 6-9
Kanada - Olaszország 9-16
Spanyolország - Új-Zéland 21-4
 
2022. november 3., csütörtök
Kanada - Egyesült Államok 5-11
Hollandia - Olaszország 18-11
Ausztrália - Új-Zéland 14-5
Spanyolország - Magyarország 15-11
 
2022. november 4., péntek
Új-Zéland - Magyarország 9-25
Hollandia - Kanada 11-11 - ötméteresekkel 3-4
Egyesült Államok - Olaszország 11-10
Spanyolország - Ausztrália 12-5
 
2022. november 5., szombat
Elődöntő
Egyesült Államok-Magyarország 9-10 (3-3, 2-3, 2-1, 2-3)
Gólszerzőink: Shabb 2, Roemer 2, Mammolito, Neushul, Fattal, Flynn, Raney, ill. Szilágyi 3, Máté 2, Keszthelyi 2, Vályi, Gurisatti, Hajdú
 
További eredmények
Elődöntő
Spanyolország-Hollandia 14-10
Az 5-8. helyért          
Olaszország-Új-Zéland 13-5
Ausztrália-Kanada 12-10
 
2022. november 6., vasárnap
A 7. helyért   
Új-Zéland-Kanada      9:40
Az 5. helyért  
Olaszország-Kanada  11:20
A 3. helyért   
Hollandia-Egyesült Államok  13:00
Döntő
Spanyolország-Magyarország         14:40 - tv: M4 Sport
Vízilabda hírek