cover image
Egyéb

Elhunyt Vincze Edit Európa-bajnok, BEK-győztes vízilabdázónk

2022. október 3. 18:10

Pótolhatatlan veszteség érte a szentesi vízilabdaéletet: 57. születésnapján elhunyt dr. Rébeli-Szabóné Vincze Edit.

A női vízilabdasport hazai kialakulásában és első sikereiben meghatározó szerepet vállalt Vincze Edit, aki 1991-ben Athénban Európa-bajnok lett, de már ott volt az 1987-es és 1989-es Európa-bajnoki ezüstérmes válogatottban is, 1993-ban aztán egy Eb-bronzzal, 1995-ben pedig egy Eb-ezüsttel is gazdagította gyűjteményét. Az 1991-es perth-i vb-n negyedik lett a csapattal.

A Szentes csapatával BEK-győzelemig jutott, majd óvodapedagógusként és úszásoktatóként volt gyermekek százainak és helyi családok tucatjainak kedvence.

Az Eb-arany történetére így emlékezett vissza a Szentesi Mozaik egy korábban megjelent interjújában:

„1991, Athén. Lehet, hogy későn kezdtük a vízilabdát, de van a 10 ezer órás szabály, ami azt mondja, hogy bármihez is fogsz az életben, 10 ezer óra kell hozzá, hogy kiváló szintre érj. Én kiszámoltam, nekünk ez 8 évbe tellett. Az Eb előtti 2 hónapban több mint 30 meccset játszottunk az edzéseken felül. Ez hatalmas mennyiség, de nekünk nem számított, mert imádtuk. Szerelemből vízilabdáztunk. Nem is kaptunk fizetést, de ez senkit nem érdekelt. Mint minden Eb-n, itt is a hollandok jutottak a döntőbe, és azon a reggelen Gyula (Tóth Gyula szövetségi kapitány - a szerk.) óriási lelkesítő beszédet mondott nekünk. Egyszerűen elhitette velünk, hogy nyerünk. Az egészet megtetézte, hogy amolyan zárszóként egy magnóról lejátszotta a Himnuszt."

Ami pedig a hivatását illeti, így vallott róla:

„Próbálom azt a szemléletet átnyújtani a gyerekeknek, amit én is kaptam, de azt azért be kell látni, hogy mára ez nagy változásokon ment keresztül. Úgy gondolom szerencsés, hogy a már rutinosabb versenyzőink tudják, milyen lemondásokkal jár az, ha valaki sportoló. Örülök, hogy sokan közülük komolyan veszik az úszást, én pedig minden erőmmel próbálom hozzásegíteni őket a sikerekhez. Remélem, hogy egyszer majd ők is úgy tekintenek rám, ahogy én tekintek Cseuz Lászlóra, Krám Lehelre és Tóth Gyulára."
 
A Magyar Vízilabda Szövetség és a vízilabdacsalád osztozik a család, a barátok, a szentesi sportélet gyászában. 
 
A szentesiek csendes gyertyagyújtásra, közös emlékezésre várnak mindenkit október 4-én 18:15-kor a Szentesi Üdülőközpont bejáratánál, hogy így búcsúzzanak dr. Rébeli-Szabóné Vincze Edittől és a szintén a napokban elhunyt Horváth Györgytől.
Vízilabda hírek