cover image
Egyéb

Bíró Attila: mesteredző! Horváth János: 2022 legjobb utánpótlás-edzője!

2022. szeptember 25. 10:00

Szakembereket díjaztak vasárnap a Testnevelési Egyetemen, a Magyar Edzők Társaságának konferenciáján. Női válogatottunk szövetségi kapitánya megkapta a Mesteredző kitüntetést, míg a KSI-vel ebben az évben is remeklő szakembert az év utánpótlásedzőjének választották.

Bíró Attila 2015 év vége óta irányítja a női válogatottat, amely az azóta eltelt időben egyértelműen a világelitbe küzdötte magát - két világversenyt leszámítva mindig ott volt a legjobb négy között. A „Birge" becenévre hallgató szakember azok után, hogy 2016-os rögvest egy Európa-bajnoki címmel nyitott csapatával, az olimpiai dobogót célozta meg - mindez a 2016-os, riói ötkarikás játékokon még nem valósult meg, mert ugyan, közel, roppant közel járt hozzá, végül meg kellett elégednie a negyedik pozícióval.
 
mesteredzo_4.JPG A teljes, sőt végül ötéves olimpiász során új csapat építése kezdődött - s lőn! Most olyan fiatal csapatunk van, amely mindenre képes lehet - lásd a nyári világbajnokságot, amelyen csupán az egyeduralkodó amerikai válogatott tudta megállítani, nem kis nehézségek árán. Ez a vb-ezüst, illetve persze a tavalyi, felejthetetlen sporttörténelmi tokiói olimpiai bronzérem értelemszerűen tovább emelte Bíró Attila rangját is - nem kérdés, a mesteredző cím jól kiérdemelt kitüntetése a válogatottal elvégzett munkának.
 
A Mesteredzői Kollégium (melynek elnöke dr. Kemény Dénes, aki méltatta a magyar sportban dolgozó, de főleg nevelő edzőket) döntése alapján a Magyar Edzők Társasága Mesteredző elismerést adományozott a kapitánynak - a díjat tehát a Magyar Edzők Napján, szeptember 25-én vasárnap adták át a Testnevelési Egyetemen. Kemény Dénes mellett dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár és Molnár Zoltán, a MET elnöke adta át a díjat.

mester_6.JPG A szakember díjazása előtt Máté Zsuzsanna, vb-ezüstérmes csapatunk tagja méltatta mesterét, aki természetesen meghatva fogadta a szép sorokat. 
 
mesteredzo_3.JPG A MET, az Utanpótlássport.hu szerkesztősége, valamint a Porsche Hungaria jóvoltából ettől az évtől kezdve minden hónapban díjazzák a legjobb utánpótlásedzőket. Nyolc hónap után elmondhatjuk, hogy két vízilabdaedző is megkapta az elismerést, májusban Horváth János, a KSI vezetőedzője, a héten pedig az augusztusi teljesítmények alapján Kovács Róbert, U18-as válogatottunk vezetőedzője. A díj alapítói az év utánpótlásedzőjét is díjazzák, méghozzá mindig a szeptember 25-i dátum alkalmával (ez az elismerés 1 millió forintos pénzdíjjal is jár). Idén nyolc hónap legjobbjai közül kerül ki a győztes, jövőre már 12 hónapos intervallumot vesznek figyelembe.

Nos, az új díj elsőként Horváth Jánost illeti. Azt a szakembert, aki jó ideje nem feltétlen a frontvonalban, sokkal inkább a háttérben teszi a dolgát. A Bíró Attilához hasonlóan korábban elsőosztályú pólós Szívós Pista bácsi szakértő kezei alatt kezdett az edzői szakma kitanulásába - kitanulta rendesen, nem vitás. A KSI-ben olyan otthonra lelt, amelyet mindig is álmodott - a fiatal tehetségekkel olyan munkát végezhet, olyan munkát végez, amely több, mint pusztán vízilabdaszakmai okítás.
 
mesteredzo_2.JPG Persze a pólós palánták (köztük Szalai Péter, aki kedves szavakkal méltatta mesterét, és aki épp Podgoricában igyekszik - már U18-as világbajnokként - bronzérmet szerezni ezen a vasárnapon), a későbbi nagy, kinevelt klasszisok jelentik valahol a csúcsot, no, meg az, hogy bármelyik gyerek távozik a nagyobb csapatokhoz, a büszkeségfaktor mellett kezdődik rögvest az újak ezen szinte nevelésre. Ebben az ördögi körben végez hatalmas munkát Horváth János, aki volt korábban up-kapitány is, érmeket nyert, illetve a KSI-vel a felnőtt OB I-ben is jeleskedett - 2022-ben speciel 26/26-os mérleggel jutott vissza „gyerekeivel" az első osztályba. Az Universiade-válogatottal is bizonyított már, és bizonyít majd a jövőben is, ne legyen kétségünk! 
 
„Jani bácsival nemcsak azért élmény együtt dolgozni, mert szakmailag rendkívül felkészült, hanem azért is, mert partnerként kezeli a játékosait. Mindig kikéri a véleményünket, legyen szó taktikáról, kétkapuzásról, edzőtáborról vagy bármilyen, a csapat szempontjából fontos dologról. Emellett minden téren segítőkész. Ugyanúgy számíthatunk rá az uszodában, mint akkor, amikor a magánéletünkben bizonytalanodunk el" - fogalmazott edzőjéről Szalai Péter.
Vízilabda hírek
Bíró Attila
horváth János