cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

19. FINA VB: a 7. helyért játszhat a férfiválogatott

2022. július 1. 22:21

A Märcz Tamás irányította csapat 11-11-es döntetlenre végzett az Egyesült Államokkal, az ötméterespárbajt a rivális nyerte. Így vasárnap Montenegró ellen a 7. helyért játszik a válogatott. A vb-döntőt Olaszország és Spanyolország játssza.

Nem véletlen volt teltház. A jegyeket péntek estére korábban megvásárló magyar szurkolók elődöntőre készültek - nem volt ezzel másként persze a csapat sem. Alsóházi meccs lett belőle, hiszen a negyeddöntőben Olaszország megállította Märcz Tamás együttesét - ugyanakkor a nézők kitartottak. Eljöttek a Hajósba, és igyekeztek erőt, energiát adni a válogatottnak.
 
Az amerikai együttes legutóbb hét éve, a világligában tudta legyőzni a mieinket, az azóta lejátszott öt egymás elleni mérkőzés mindegyike magyar sikerrel ért véget, avagy minden adva volt ahhoz, hogy győzelemmel abszolválja a társaság a mérkőzést.
 
Az első két negyed meglehetősen sajátos dinamikával zárult. Lőttünk két szép gólt (Varga Dénes, Manhercz Krisztián), majd kaprunk hármat... Aztán zsinórban négyszer mattoltuk az amerikai védelmet (Nagy Ádám, Mnhercz Krisztián, majd a második etapban két balkezes, Zalánki Gergő, Burián Gergő), 6-3 volt ide. Időt is kért Dejan Udovicic mester - bejött neki: Bowen és Ehrhardt révén felzárkózott az ellenfél 6-5-re.
 
Érdekes, de fordulás után sem változott a koreográfia: az amerikaiak hozzátettek még egyet a duplához, így 3-0-s szakasznál jártak, de Manharcz és Nagy megrázta magát, így ismét vezettünk kettővel (8-6). Lehetett volna három is, de nem volt igazán éles a társaság - lett bele a negyed végre egál. Egál, hiszen Stevenson lövése becsúszott Vogel Soma mellett, majd Hárai Balázs hibáját (aki dupla büntetéssel ki is pontozódott) kihasználva Daube ötéteresből talált be.
 
DSC_2526.JPG Tekintettel arra, hogy Irving góljával indult a záró etap, ismét 3-0-as szakaszt produkált az Egyesült Államok, átellenben azonban Varga Dénes egyenlített. Nem tartott sokáig a 9-9: előbb Dood szerzett gólt, majd egy gyors kontra után Woodhead alakította 8-10-re az állást. Zalánki villanása nagyon kellett, illetve bíztunk Lévai Márton védéseiben is - merthogy Vogel helyett ő állt a kapuba.
 
Több fel-le úszás után Angyal Dániel szerzett fórt centerben, Nagy Ádám harmadik gólját szerezte, így 11-11 lett, 1:20 volt hátra. Az amerikai támadásnál Daube emberelőnyből lőtt, de Lévai védett - visszaúszás közben mi kerültünk fórba, Märcz Tamás időt kért. A megjátszás nem sikerült, Manhercz lövését védte Weinberg.
 
Jöhettek az ötméteresek: ebben az amerikaiak 5-4-re nyertek, így ők mérkőzhetnek Szerbiával az 5 helyért. A mieink számára marad a 7. helyért zajló csata Montenegró ellen.
 
Olaszország di Fulvio vezérletével győzte le 11-10-re Görögországot, míg Spanyolország magabiztosan, 10-5-re verte Horvátországot, így olasz-spanyol aranycsata lesz vasárnap este.

Märcz Tamás szövetségi kapitány a találkozót követően elmondta, szörnyű, hogy a hetedik helyért kell küzdeniük, illetve azért, hogy becsületből egy győzelemmel fejezzék be a világbajnokságot, de ezt csakis maguknak köszönhetik, hiszen a negyedik negyedig kézben tartották a mérkőzést, ám nem voltak képesek összezavarni az amerikai együttest. Hozzátette, ugyan a végjátékban bravúrral sikerült visszajönniük, de szörnyű volt megélni, hogy rengeteg volt a fegyelmezetlenség, pontatlanság, és lassú volt az egész, ez várhatóan nyomot hagy majd a csapaton.
 
19. FINA Világbajnokság - VÍZILABDA
 
FÉRFIAK
AZ 5-8. HELYÉRT (BUDAPEST)
 
MAGYARORSZÁG-EGYESÜLT ÁLLAMOK 11-11 (4-3, 2-2, 2-2, 3-4) - ötméteresekkel 4-5
Hajós-uszoda, vezette: Savinovich (horvát), Colombo (olasz)
 
Magyarország: Vogel - Angyal, Manhercz 3, Vámos, Zalánki 2, Varga D. 2, Hárai. Csere: Pohl, Mezei, Burián 1, Nagy Á. 3, Jansik Sz., Lévai (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
Egyesült Államok: Weinberg - Dood 1, Gruwel, Daube 3, Hallock, Bowen 2, Irving 1. Csere: Vavic, Ehrhardt 1, Woodhead 1, Stevenson 2, Farmer. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicic
 
Montenegró-Szerbia 7-10 (2-2, 2-3, 2-3, 1-2)
 
További eredmények
ELŐDÖNTŐ (BUDAPEST)
Olaszország-Görögország 11-10 (4-2, 2-3, 1-1, 4-4)
Spanyolország-Horvátország 10-5 (3-3, 2-0, 2-2, 3-0)
 
A 9-12. HELYÉRT (SZEGED)
A 11. helyért 
Ausztrália-Dél-Afrika 19-4 (3-2, 6-0, 4-1, 6-1)
A 9. helyért   
Japán-Georgia 16-15 (3-6, 7-3, 2-2, 4-4)
 
TOVÁBBI PROGRAM
HELYOSZTÓK (BUDAPEST)
Július 3.
A 7. helyért   
Magyarország-Montenegró 13.00
Az 5. helyért  
Egyesült Államok-Szerbia     17.00
A 3. HELYÉRT 
Görögország-Horvátország   14.30
DÖNTŐ          
Olaszország-Spanyolország  20.00
 
 
 
 
 
 
 

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás