cover image
Egyéb

Bajnokok Ligája: hatalmas küzdelem után elődöntős az FTC!

2022. június 2. 21:27

A magyar bajnok 14-13-ra győzte le a belgrádi negyeddöntőben a horvát Jug Dubrovnikot. Varga Zsolt együttese pénteken 20:30-tól az olasz Pro Recco ellen játssza az elődöntőt.

A belgrádi negyeddöntős nap sima Brescia-sikerrel indult (az olasz együttes a Hannovert győzte le 12-5-re), majd következett a nagy rangadó a Recco és a Barceloneta között. A felek a várakozásoknak megfelelően hatalmas csatát vívtak - 10-10-nél a győztes olasz gólt Zalánki Gergő szerezte. A Recco légiósa a rá váró magyar újságíróknak így fogalmazott: „Nem játszottunk jól, elsősorban védekezésben nem volt meg az a pár méter, pár centi, ami kellett volna, többször kicsit lemaradtunk. Talán betudható annak, hogy elég rövid időnk volt felkészülnünk, a Barceloneta az elején sokkal gyorsabb volt nálunk. De a végére elfáradtak, nincs annyi minőségi cserejátékosuk, mint nekünk. A végére nekünk maradt talán több energiánk, remélem, holnap is olyan lesz a védekezésünk, mint a második félidőben. A végén úgy volt, hogy én kanyarodok fel, aztán már nem maradt sok idő hátra, így gondoltam, elvállalom, minél erősebben, szerencsére bement. Az elején nekem sem ment jól, nagyon örülök, hogy nyertünk."
 
Aztán persze mosolyogva a péntekről is beszélt: „Mindegy, ki jön holnap. A Fradinak most jó lehetősége van, a dubrovnikiak egyik játékosa ráadásul lesérült a napokban, így most tényleg a Fradira tennék, meg hát alapból is nekik szurkolok. Ma éjfélig..."
 
Nos, előbb még a házigazda belgrádiak Dusan Mandic vezérletével a vártnál könnyebb meccsen legyőzték a Marseille-t (16-10), úgymond főműsoridőben pedig következhetett az FTC-Jug Dubrovnik ütközet.
 
Amelyben nagyon bekezdett Varga Zsolt együttese. Hátul stabilan zárt, Vámos Márton megállíthatatlan volt, Pohl Zoltán is vágott egyet, hamar 3-0 állt a táblán. Kapcsolt persze a horvát rivális is, afféle tölt-tüzel parti alakult ki, amelyben Vámos már triplánál járt, de Luca Damonte és Jansik Szilárd is feliratkozott a góllövő listára. A Jug négy gólt hozott össze, így 6-4-es etappal kezdtek a felek.
 
ftc_jug_6.jpg A rivális a második negyedben is igyekezett a „hurrávízilabda" irányába terelni a játékot, amelyben nagyon kellett Danil Merkulov, aki kihasználta kétszer is, hogy őt hagyják lőni fórban, és persze Nemanja Ubovic centerjátékát se feledjük. A Jug Marko Zuvela vezérletével nyerte meg 4-3-ra a szakaszt, így félidőben 9-8-ra vezetett a Fradi.
 
Fordulás után a védekezés is jobban összeállt, Vogel Soma is egyre jobban tüzelte fel magát - Alexandros Papanastasiou révén még egyenlíteni tudott a Jug. Vigvári Vendel is hozzászólt a meccshez, de a zsűri hiába miatt VAR-ozás következett, és elvették a találatot. Toni Popadic is kezdett a túloldalon meccsbe jönni, védései akadályozták a Fradi-előnyt. Stylianos Argyropoulos ejtésével a Jug a 22. percben átvette a vezetést, de Varga Dénes kettős fórból gyorsan egyenlített. Ki-ki csata alakult ki, sajnos már nem dominált a magyar bajnok. A rutinos Maro Jokovic lőtt gólt, erre a Fradinak nem volt válasza, így a záró menetre 11-10-es horvát vezetéssel mentek a felek.

A kibontakozó nagy csatában 5:39-ce a vége előtt Argyropoulos a blokk mellett talált be, két góllal vezetett a rivális, de egy perc sem telt el, és Varga Dénes duplával egyenlített. Papanastasiou egy fórt vágott be, a görög légiósai vitték előre a dubrovniki alakulatot. A Fradiban is húzóember volt egy légiós, az orosz Merkulov egyenlített. Nagy adok-kapok alakult ki, amelyben Jansik villanásával 1:44-gyel a vége előtt visszavette a vezetést az FTC. Tekintettel arra, hogy az őrült hajrában nem engedélyezett több gólt a Fradi, végül 14-13-ra nyert, és pénteken 20:30-tól az olasz Pro Recco ellen elődöntőt vívhat.
 
 
ftc_jug_5.jpg Bajnokok Ligája Nyolcas Döntő, Belgrád:
Negyeddöntő
 
FTC-Telekom Waterpolo - Jug Adriatic Osiguranje Dubrovnik (horvát) 14-13 (6-4, 3-4, 1-3, 4-2)
Gólszerzők: Vámos 3, Varga D. 3, Merkulov 3, Jansik Sz. 2, Pohl, Ubovic, Damonte, ill. Argyropoulos 3, Zuvela 3, Papanastasiou 2, Fatovic 2, Vukojevic, Jokovic, Kakaris

További eredmények

AN Brescia (olasz) - Waspo Hannover (német) 12-5 (4-1, 3-1, 3-2, 2-1)
Gólszerzők: Alesiani 3, Luongo 2, C. Presciutti 2, Vapenski 2, Dolce, Constantin-Bicari, di Somma, ill. Brguljan 2, Radovic, Nagaev, Winkelhorst

Pro Recco (olasz) - Zodiac Atletic Barceloneta (spanyol) 11-10 (4-3, 1-3, 3-2, 3-2)
Gólszerzők: Ivovic 3, Younger 2, Cannella 2, di Fulvio, Zalánki, Figlioli, Hallock, ill. Granados 4, Perrone 3, Larumbe 2, Munarriz

Olympique Marseille (francia) - Novi Beograd (szerb) 10-16 (4-5, 2-4, 1-3, 3-4)
Gólszerzők: Prlainovic 5, Crousillat 2, Vernoux 2, Kovacevic, ill. Mandic 5, S. Rasovic 3, Martinovic 2, Jaksic 2, Perkovic, Vlachopoulos, Drasovic, V. Rasovic
 
A pénteki program
Az 5-8. helyért
14:30 - Waspo Hannover - CN Marseille
16:30 - Zodiac Atletic Barceloeta - Jug Adriatic Osiguranje Dubrovnik
Elődöntő
18:30 - AN Brescia - VK Novi Beograd
20:30 - Pro Recco - FTC-Telekom Waterpoo
 
 

Vízilabda hírek
ftc
bl