cover image
Egyéb

19. FINA Vb: 30 nap múlva rajt, elindult a jegyértékesítés

2022. május 18. 11:22

Sajtótájékoztató keretében számolt be a nyári vizes világbajnokság szervezőbizottsága az aktuális kérdésekről.

Wladár Sándor, a szervezőbizottság elnöke emlékeztetett, éppen 100 napja jelentette be a FINA Büró, hogy Magyarország megrendezheti a 19. FINA Világbajnokságot, egyúttal éppen 30 nap múlva kezdődik maga az esemény.

„Ez az ország világbajnoksága lesz" - mondta a Magyar Úszó Szövetség elnöke, utalva arra, hogy a vízilabdatornát Budapest mellett Szeged, Debrecen és Sopron rendezi meg. Sőt, Kecskemét, Kaposvár és Eger is vb-érdekelt város lesz, hiszen több küldöttség akklimatizációs edzőtáborban vesz részt ezekben a városokban.

Bemutatták a világbajnokság érmeit, méghozzá fiatal sportolók, köztük az UVSE vízilabdázója, Vogt Nina leplezték le a medáliákat a sajtótájékoztatón.

Szántó Dávid operatív igazgató elmondta, az érmek egy németországi pénzverdében készülnek (hazai szolgáltatók az idő rövidsége miatt nem vállalták a feladatot), nem is akármilyen verdében, a cég a többi közt a Porsche luxusautóin dolgozik. Az érmeket kézzel csiszolják, nem lesz két egyforma belőle, összesen 250-300 garnitúra készül.

„Make history" - ez lesz a világbajnokság szlogenje, Szántó Dávid elmondta, eddig közel 180 ország sportolói jelentkeztek a vb-re, 2700 sportoló is részt vehet az eseményen (a nevezés június 8-án jár le).

032.jpg Elindult a világbajnokság jegyértékesítése is, 180 ezer belépőt tudnak értékesíteni a vb-re, a vízilabdatornára 4 és 8 ezer forint között lehet jegyet vásárolni mind a négy helyszínre. A csoportmeccsek után emelkednek az árak, a legdrágább jegy a döntőre 24 ezer forint lesz.

watch?v=UT4QRC9Y3Fk Mihók Attila, a Nemzeti Sportügynökség vezetője közölte, nettó 27 milliárd forint a vb költségvetése, ehhez jön még a FINA-nak fizetendő jogdíj, ami jelenleg 4 és fél milliárd forintot jelent - az összegeket befolyásolhatja a forint árfolyama.

Oszkó Péter, a szervezőbizottság tagja elmondta, gesztusértékű az ország vállalása, feszes a költségvetés, de örül annak, hogy a meghatározott körülmények, a gazdasági racionalitás mentén megrendezhető a vb.

Váradi József, a szervezőbizottság tagja, a Wizzair vezérigazgatója szerint óriási verseny van a világban a figyelemért, és nincs olyan ország, ahol ne a turizmus lenne az egyik vezető iparág. Szerinte a világbajnokság hatalmas lehetőség Budapest számára, hogy újrapozícionálja magát ebben a versenyben, közvetlen marketinglehetőség is lehet az ország számára ez az esemény.

Vári Attila, az MVLSZ elnöke elmondta, rengeteg ember dolgozik a mindennapokban a világbajnokság sikeres megrendezéséért, a négy vízilabdahelyszínen, csinosítják, szépítik a leendő verseny- és edzéshelyszíneket. „A fiatalokért csináljuk" - utalt arra, hogy a világbajnokság óriási ösztönzöerővel bír a fiatal generációk számára.

024.jpg dr. Kemény Dénes, korábbi szövetségi kapitány arról beszélt, a hazai pálya lehet előny, főleg akkor, ha a csapat folyamatosan nyer, így nincs más hátra, mint az első naptól kezdve győztesen kijönni a vízből. „A Margitsziget a vízilabda Mekkája, itt az idő, hogy a döntő végén végre a magyar himnusz szóljon" - mondta.

Gyurta Dániel, a NOB Sportolói Bizottságának tagja megerősítette, hogy Thomas Bach, a NOB elnöke is ellátogat majd a világbajnokságra, míg Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszónk a hazai környezet szerepéről és a nemzetközi úszótársadalom várakozásairól beszélt.

A világbajnokság június 18-án kezdődik.

Vízilabda hírek