cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Kivetítő, laptop, gyors elemzés, telefon - Märcz Tamás itthon is meccslázban

2022. április 28. 21:44

A spanyolok elleni, podgoricai világliga-meccset (9-10) a szövetségi kapitány koronavírusos betegsége ide vagy oda, teljes harci díszben állva nézte otthon, majd a nagyszünetben instrukciókat is adott a kintieknek. A vereségnek nem örül, de csapata rossz kezdés utáni reakciója tetszett neki, hasznos dolgokat szúrt ki, amelyek a vb-utat is segíthetik.

Mielőtt a mérkőzésre tértünk volna ki, természetesen a legfontosabb kérdés egészségi állapotát firtatta a keddi és szerdai pozitív COVID-teszteket adó szövetségi kapitánynak. „Nem vagyok sajnos jobban, de nem is vagyok különösebben rosszabbul, fogalmazzunk úgy, nem vagyok még gyógyult állapotban" - válaszolt Märcz Tamás, aki jobb híján itthonról, de élőben követte a podgoricai eseményeket.
 
A spanyolok elleni Világliga-meccset egy nagy kivetítő és egy laptop segítségével nézte - nem ülve... „Mint a medenceparton, itthon is állva figyeltem a csapatot. A laptopon azonnal visszapörgettem egy-egy jelenetet, azaz néztem és rögvest elemeztem, majd a félidő után próbáltam információkat adni a kispadunknak. Ennek egy része feltétlen hasznos is volt, néhány változtatás miatt jelentősen feljavult a védekezésünk" - ecsetelte a kapitány, akinek szokatlan volt, hogy nem mindent látott, mindazonáltal más aspektusból, a technikát is használva mégiscsak több érdekességet kiszúrhatott. Mint említette, így kritikus észrevételekkel is élhetett.
 
Felvetettük, ezen tapasztalás alapján nem gondolkodtatja-e el, hogy a labdarúgásban látott meccs közbeni, technikai vívmányok adta lehetőségek egy részét át lehetne ültetni a vízilabdába - így reflektált: „Mindenben lehet fejlődni, ez nem vitás. Ugyanakkor a fociban a két félidő között a szünet hossza miatt kiváló elemzésekre van idő, aminek függvényében akár komoly változtatásokat lehet eszközölni a taktikában is. Nálunk azért más a helyzet, nincs lehetőség erre, a másodedző által vezetett gyors statisztikák és a közvetlen tapasztalások jelölik ki az utat."
 
Märcz Tamás ezúttal maga is másodedzőnek érezte magát, más szemmel nézte a mérkőzést, miként kiemelte, jobban szem előtt voltak az apróságok. Ergo ebből a szokatlan helyzetből is igyekezett kihozni a maximumot: „Feltétlen hasznos volt nekem is a mérkőzés, még így is. Természetesen nem vagyok boldog az eredmény miatt, mindig nyerni akarunk, viszont a Világliga talán az a sorozat, amelyben jobban csapatot, játékok építhetünk. Három nap, három meccs, remek lehetőség az építkezésre. A spanyolok ellen összecsapás kiválóan szolgálta a felkészülést, jó meccset vívtunk a világbajnokság irányába. A meccs eleje nagyon nem tetszett, rengeteg egyéni hibát és csapathibát is láttam, mintha mentálisan és fizikálisan sem lettünk volna ott az első szakaszban. Utána viszont nagyon tetszett a csapat játéka, nagyon tetszett, ahogy a fiúk reagáltak a történésekre. Élesebbek lettek, hatékonyabbak, kimondottan jó időszakot produkáltak, nem véletlen, hogy a fordítás után 9-8-ig mi vezettünk. Onnan is megvoltak a lehetőségeink megnyerni a találkozót, ez végül nem sikerült, de összességében több pozitívumot láttam ez ellen a nagyon erős spanyol együttes elleni mérkőzésen. Tudunk ebből épülni!"
 
Mire a játékosok buszra ültek a találkozó után, a szakvezető otthonában már kétszer visszapörgette a fontos szituációkat, mint összegzett: „Felkészültebben vettem részt az esti megbeszélésén. Online tudtam felhívni a csapat figyelmét néhány fontos dologra, majd átbeszéltem mindent a kinti edzői stábbal, Németh Zsolttal és Mátéfalvy Csabával, akiknek ezúton is köszönöm, hogy mindenben magasszinten helyettesítenek ebben a helyzetben! Minden bizonnyal a pénteki meccsünkre is marad ez a forgatókönyv."
Világliga, európai döntő, a negyeddöntőben:

Magyarország-Spanyolország 9-10 (1-4, 5-1, 2-2, 1-3)
Gólszerzők:
 Vámos 4, Zalánki 2, Konarik, Manhercz K., Jansik Sz., illetve Munarriz 3, De Toro, Granados, Bustos, Sanahuja, Tahull, Barroso, Larumbe

Világliga európai döntő, Podgorica
A program

Április 28., csütörtök
Negyeddöntő

Horvátország-Olaszország 6-8 (1-1, 1-4, 0-2, 4-1)
Magyarország-Spanyolország 9-10 (1-4, 5-1, 2-2, 1-3)
Montenegró-Franciaország 11-10 (2-4, 3-1, 4-2, 2-3)
Szerbia-Görögország 13-6 (4-2, 5-2, 2-1, 2-1)

Ápril 29., péntek
Az 5-8. helyért

15:00 Magyarország-Görögország
17:00 Franciaország-Horvátország
Elődöntő
19:00 Montenegró-Olaszország
21:00 Spanyolország-Szerbia

Április 30., szombat

15:00 A 7. helyért
17:00 Az 5. helyért
19:00 A 3. helyért
21:00 Döntő

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás