cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női világliga európai döntő: a lelki izmokat is erősítik

2022. április 22. 9:00

Bíró Attila csapata az ellenfelekkel vívott komoly kétkapus edzésekkel készült a hétvégéi világliga európai selejtező döntőjére. A tenerifei helyszínen szombaton 13 órától (magyar idő szerint 14) Spanyolországgal csatázik a fináléért.

Jelentjük, női válogatottunk tenerifei napjai a tervezett módon zajlanak: csendben, mindenféle csinnadratta nélkül kezdte meg felkészülését a keret a világbajnokságra, a nagy felhajtást kerülve teszi a dolgát a csapat. A csapat, amelye két hivatalos, kemény meccs vár a hétvégén, hiszen a világliga európai selejtezőjének döntőjét rendezik Santa Cruzban.  
 
Miután válogatottunk a selejtezőben Görögországot és Hollandiát megelőzve az első helyen zárta csoportját, már ott van az elődöntőben - ellenfele a pénteki spanyol-görög mérkőzés győztese lesz. A másik ágon Olaszország várja elődöntős riválisát, amely a holland-francia párharc jobbika lesz. A világliga júliusi fináléjába három európai csapat kvalifikálja magát; négy akkor, ha európai házigazdája lesz a szuperdöntőnek.
 
„A célunk természetesen az, hogy jogot szerezzünk a szuperdöntős részvételre, ami újabb lehetőséget adna az olimpiai csapatépítésre. Az elődöntőben a házigazda spanyolok biztosan nagyon kemény ellenfelek lennének, de a görögöket sem írnám le, akár a hazaiakat is meglephetik" - fogalmazott Bíró Attila a felvezetés gyanánt, majd összefoglalta a mögöttünk hagyott napokat.
 
„Hétfőn érkeztünk meg, azóta meglehetősen tartalmas edzéseken vettünk részt. Kétkapuztunk többször a spanyol, a holland és az olasz válogatottal, ami nagyszerű döntésnek bizonyult. Három különböző stílus, három rettentő kemény ellenfél, egy pillanatig sem lehetett elkényelmesedni. Volt, hogy nagyon jól ment a játék a csapatnak, előfordult, ennek az ellenkezője is, avagy szaladtunk bele pofonokba, amivel semmi baj sincs, sőt azt mondom, kimondottan jót tesz nekünk. Nem csupán a fizikai és a taktikai, hanem a lelki izmokat is erősítjük."
 
278614730_565776044718160_6862585960186320119_n.jpg Tekintettel arra, hogy a tokiói olimpia óta először rendeznek tornajellegű esemény Európában, a legjobb csapatok most találkoznak újra egymással - adja magát a felvetés: az ötkarikás bronz megtette-e hatását, máshogy néznek-e magyar válogatottra?
 
A parton abszolút érződik a respekt, ugyanakkor a medencében más a helyzet, ott a kellő keménységgel állak oda hozzánk, ami teljesen természetes" - csetelte Bíró Attila, majd kitért az esélyekre: „Az ellenfelek nagyrésze kompletten érkezett, egy-két játékos hiányzik maximum mindenhonnan, miként nálunk is ugye Keszthelyi-Nagy Rita és Parkes Rebecca személyében. A csapatok érezhetően még messze vannak a csúcsformától, gyengébb a játék, a színvonal, viszont mivel mindenki a felkészülés elején jár, a kiegyensúlyozottság így is tette érhető. A magyar, spanyol, görög, holland, olasz ötösből bárki megverhet bárkit, kimondott esélyesről nem beszélhetünk."
 
A meccseket nyitott uszodában, délelőtt és kora délután rendezik, miként szövetségi kapitányunk elmondta, mindez kimondottan jó, hiszen gyakorlatilag egy éve nem játszottak a felek a szabad ég alatt, van mihez hozzászokni a közelgő magyarországi vb-ig.
 
FRISS! A spanyolok 13-9-re győzték le a görögöket, így a házigazda lesz a mieink ellenfele az elődöntőben! 
 
278134004_1324155098070616_1341341756204877529_n.jpg A mérkőzéseket a FINA YouTube-csatornája élőben közvetíti.
 
Világliga európai selejtező, döntő, Santa Cruz
Április 22., péntek
Az elődöntőbe jutásért
Hollandia-Franciaország 18-6
Spanyolország-Görögország 13-9
Április 23., szombat
Elődöntő
Olaszország-Hollandia, 12:15
Magyarország-Spanyolország, 14:00
 Április 24., vasárnap
Az 5. helyért, 11:00
A 3. helyért, 12:45
Döntő, 14:30
 
A válogatott tenerifei kerete
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Kiss Alexandra (Eger)
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Farkas Tamara (BVSC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Leimeter Dóra (BVSC), Rybanska Natasa (UVSE), Szegedi Panni (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Vályi Vanda (FTC)
 
 
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila