cover image
Egyéb
Utánpótlás

Nagyüzem az utánpótlásban: négynapos edzőtáborok országszerte

2022. április 19. 8:35

Budapesten, Egerben, Szentesen, Kaposváron, Szolnokon és Kecskeméten tartottak a különböző korosztályok legjobbjainak összetartást a utánpótlásválogatottakat irányító szakemberek. Cseh Sándor általános sportszakmai igazgató összegezte az elmúlt napokat.

Nagyüzem volt a mögöttünk hagyott időszakban a magyar póló férfi utánpótlásában: a januári, afféle központosított edzőtáborok második szakaszát tartották. Ezúttal mind a hat korosztály kerete együtt készülhetett négy napig.
 
A 2003-as korosztály Nyéki Balázs és Korényi Balázs irányításával a fővárosban készült együtt a Horváth János vezette Universiade-válogatottal. Erre a társaságra szeptemberben, Podgoricában vár majd Európa-bajnokság.
 
2033asok.jpg A 2004-es korosztály Kovács Róbert és Kardos István vezetésével (besegített Lukács Gergely is) Egerben készült - a válogatottra az augusztusi világbajnokság vár Belgrádban.
 
2004esek.jpg A 2005-ös korosztály Kis Gábor, Hangay Róbert és Jászberényi Gábor irányításával Szentesen edzőtáborozott.
 
2005osok.jpg A 2006-os korosztály a kommunikációs csatornáinkon élőben közvetített nemzetközi tornán szerepelt Kaposváron, és a Dávid Zoltán, Tóth Kálmán, Bisztritsányi Dávid edzőtrió vezetésével Szerbiát, Horvátországos és Montenegrót megelőzve győzött. A csapatra augusztusban a görögországi világbajnokság vár.
 
A 2007-es korosztály Lukács Gergely, Nagy Sándor, illetve a besegítő Lehmann István és Gárdonyi András irányításával Szolnokon készülhetett együtt.
 
2007esek.jpg A 2008-as korosztály Juhász Zsolt, Balázs Miklós, illetve Bóta Krisztián irányításával Kecskeméten töltött el rendkívül hasznos napokat.
 
2008ask.jpg Cseh Sándor, az utánpótlás általános sportszakmai igazgatója Szentesen, Szolnokon és Egerben, valamint a kaposvári tornán is megfordult, miként említette, sok mindent látott, tapasztalt, de a munka dandárja még hátravan, hiszen minden kétapus gyakorlás rögzítésre került, ő pedig végig nézi az összeset. A rendszerbe tett munkafolyamat, a közös gondolkodás, az utánpótlásba vetett hit ezt kívánja.
 
„A januári edzőtáborok után márciusban egynapos felméréseket tartottunk, most a négynapos turnusok második etapja következett - kezdett összefoglalóba Cseh Sándor. - Ezúttal annyiban változott a forgatókönyv, hogy nem feltétlen az edzéseken, sokkal inkább a gyakorlásokon, edzőmeccseken volt a hangsúly. A kaposvári torna egyértelmű, de például Egerben és Szentesen a helyi ob I-es csapattal játszottak csapataink, utóbbi helyszínen a világbajnoki selejtezőre készülő ukrán és török U19-es együttes is edzőpartner volt, miként a szolnoki serdülő- és ificsapatok is segítették a felkészülést. A legnagyobbak, a 2003-asok Budapesten vívtak hasznos edzőmeccseket az Universiade-válogatottal. Csak úgy, mint a januári összetartások után, ismét örömmel mondhatom el, hogy nagyon jól sikerültek az edzőtáborok, mind az edzőktől, mind a játékosoktól érkező visszajelzések pozitívok. Ez a lelkesedés, odaadás értékelhető tapasztalatokkal is párosul, ez ilyen edzőtáborok rendkívül tömények, jól fel lehet építeni őket el lehet jutni a-ból a b-be."
 
2005ukranokkal.jpg A részletes elemzések természetesen már zajlanak, minden meghívott játékos terítékre került, mindazonáltal Cseh Sándor a látottak és a kollégákkal történt egyeztetések után összesített mérleget már le tudott vonni: „A kaposvári tornán is jól érzékelhet volt az, amiről oly sokat beszélünk: iram, iram, iram, ezt kell bírni, ezt kell fejleszteni. A 6 az 5 elleni támadás, védekezés, a párharcok a kulcs.  Más országok csapatainál érződik a lenyomon, lerúgom, mindegy hogyan, de jobb leszek struktúra, ebben nőnek fel a gyerekek - ezt nekünk is fejleszteni kell, hangsúlyozottan készülni erre. És itt van a kapufás játék: nálunk a fór megjátszása leegyszerűsítve legtöbbször a gyors passzolgatás után egy jó lövésben merül ki. Az U16-os tornán is láthattuk, az ellenfelek nagyon korán, nagyon fiatal korban elkezdik tudatosan fejleszteni a kapufás játékot. Nekünk is tovább kell dolgozni ezen."
 
Azon korosztályoknak, amelyeknek nem lesz nyáron világversenye, május végén újabb négynapos edzőtáborok következnek, a többiek értelemszerűen elkezdik majd a nyári felkészüléseiket. A legfelső korosztályokban kialakult a 20-25 fős állandónak mondható keretek, a kisebbeknél értelemszerűen még nagyobb a merítés, tudatosan több fiatalt tesztelnek a stábok, igyekeznek minden tehetségnek megadni a lehetőséget.
 
A második négynapos turnus egyik örömteli hozadéka, hogy Cseh Sándor és Székely Bulcsú, az Utánpótlás Bizottság elnöke már egyeztetett arról, hogy a tapasztalatok minél szélesebb körű kitárgyalása érdekében, elsősorban az előny-hátrány játékra fókuszálva a szövetséggel karöltve újabb utánpótlás-konferenciát szerveznek!
 
UTÁNPÓTLÁS BIZOTTSÁG
Elnök: Székely Bulcsú
Bizottsági tagok: Märcz Tamás, Madaras Norbert, Varga Zsolt, Cseh Sándor, dr. Vincze Balázs
Koordinátor: Tóth Zoltán
 
FÉRFI SZAKÁG  

Általános sportszakmai igazgató: Cseh Sándor 
A felügyelete alá tartozó edzők és korosztályok:
2003-as korosztály: Nyéki Balázs, Korényi Balázs,
2004-es korosztály: Kovács Róbert
2005-ös korosztály: Kis Gábor, Hangay Róbert
2006-os korosztály: Dávid Zoltán, Tóth Kálmán
2007-es korosztály: Lukács Gergely, Nagy Sándor
2008-as korosztály: Juhász Zsolt, Balázs Miklós
Kapusedzők: Bisztritsányi Dávid, Jászberényi Gábor, Kardos István
Videóelemző: Balázs Miklós
 
 

Vízilabda hírek
Utánpótlás
cseh sándor