cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női Világliga európai döntő: a közvetlen vb-felkészülés kezdete

2022. április 17. 10:30

Bíró Attila szövetségi kapitány 15-ös kerettel utazik hétfőn Tenerifére, ahol több edzőmeccs után jövő hétvégén a spanyol-görög meccs győztesével vív elődöntőt.

Véget ért a magyar bajnokság, innentől teljes fókuszban a válogatott. Ám mielőtt a közeljövő kerülne szóba, Bíró Attila szövetségi kapitány néhány szóban összefoglalta a mögöttünk hagyott klubidényt: „Azt gondolom, hogy az UVSE nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt, ezért sikerült a végén megnyernie ismét a bajnokságot. Azt a bajnokságot, amely ebben a szezonban is izgalmas, jó meccseket hozott. A Covid néhány találkozó kimenetelét ugyan befolyásolta, de összeségében reális végeredmény született. A Dunaújváros ilyen közel talán soha nem volt az elmúlt években, hogy a csúcsra érjen, nem sok hiányzott ahhoz, hogy az ő sikeréről értekezzünk. Az UVSE-ben pallérozódó fiatalok javulása szembetűnő, akár egy bajnoki döntőben is képesek volta főszerepet játszani, ez a magyar póló szempontjából örömteli fejlemény. Örömteli az Eger előre lépése is, üde színfoltja volt az idénynek a hevesiek kupagyőzelme. Meg kell említenem még a nemeztközi kupaszereplést, dicséretes volt az UVSE és a Dunaújváros helytáállása is."
 
A legjobbaknak sok szünet nincs, hiszen a válogatott jövő hétvégén a világliga európai döntőjében érdekelt. Bíró Attila megnevezte 15-ös keretét, amellyel már hétfőn reggel az esemény helyszínére, Tenerifére utazik.
 
A válogatott kerete
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Kiss Alexandra (Eger)
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Farkas Tamara (BVSC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Leimeter Dóra (BVSC), Rybanska Natasa (UVSE), Szegedi Panni (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Vályi Vanda (FTC)
 
santamaria.jpg  A névsorból kitűnik, Keszthelyi-Nagy Rita és Parkes Rebecca nincs ott a keretben - a két meghatározó játékossal kapcsolatban Bíró Attila elmondta, nincsenek szászázalékos állapotban, ezért hagyják ki a spanyolországi viadalt.
 
„Két kulcsemberünk helyén így ezúttal mások kapnak lehetőséget a bizonyításra - erősítette meg a szakember. - Az olimpiai csapat építését kezdjük meg, ennek az időszaknak lesznek fontos állomásai, az egyik ilyen kiemelte állomás természetesen a hazai világbajnokság. Hétfőtől voltaképpen a közvetlen világbajnoki felkészülés veszi kezdetét. Kedden és szerdán a spanyolokkal, csütörtökön a hollandokkal, míg pénteken az olaszokkal játszunk majd edzőmeccset, amelyek jól szolgálják a felkészülésünket."
 
Miután válogatottunk a selejtezőben Görögországot és Hollandiát megelőzve az első helyen zárta csoportját, már ott van az elődöntőben - ellenfele a spanyol-görög mérkőzés győztese lesz. A másik ágon Olaszország várja elődöntős riválisát, amely a holland-francia párharc győztese lesz. A világliga júliusi fináléjába három európai csapat kvalifikálja magát; négy akkor, ha európai házigazdája lesz a szuperdöntőnek.
 
„A célunk természetesen az, hogy jogot szerezzünk a szuperdöntős részvételre, ami újabb lehetőséget adna az olimpiai csapatépítésre. Az elődöntőben a házigazda spanyolok biztosan nagyon kemény ellenfelek lennének, de a görögöket sem írnám le, akár a hazaiakat is meglephetik. Jöjjön bárki az utunkba, győzni akarunk, nem ijedhetünk meg senkitől, sokszor bizonyítottuk már rátermettségünket."
 
 
 
 
 
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila