cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Világliga: gyülekezés a Lenin-sugárúton

2013. június 9. 14:35

Cseljabinszk alighanem Oroszország második legunalmasabb városa. És az első díjat nem adták ki.

Ha valakinek nincs dolga errefelé, az aligha jön ide csupán a város szépségeiért – olyanok ugyanis nincsenek neki. A turisztikai desztinációnak a legjobb indulattal sem nevezhető Cseljabinszk az Uraltól kissé keletre, Európa és Ázsia határán terül el, a szó szoros értelmében. Ez a helyiség tényleg elterül: a rettentő síkság egyik szegletében fekszik, orosz léptékkel nem túl nagy város, bár 1.1 millióan azért léteznek errefelé.

Két dologról híres: az iparáról (különösen a harckocsi-gyártás virágzik, a II. világháborúban Tankvárosnak nevezték, itt készült a tankok irdatlan százaléka) – továbbá Szergej Makarovról. Utóbbi az utolsó nagy szovjet hokicsapat legendás centere volt, a Krutov-Makarov-Larionov trió esze és gólzsákja.

csapathotel1.jpgÉs nagyjából ennyi. Nemrég azért kapott némi boost-ot a városközpont, felépült a Grand Hotel Vidgof nevű szálló, ami totálisan kilóg a városképből – egy üvegtorony –, továbbá mellette egy európai léptékű plaza, bár nagysága és kínálata nem vetekszik a Mammut I-gyel sem. Viszont a moziparkban már játsszák a Startrek 3. részét, a cirillbetűs filmcím különösen pazarul fest a plakátokon.

De vissza az üvegtoronyhoz, ez lesz ugyanis a magyar válogatott – és a többi résztvevő csapat – szállása az előttünk álló héten: az ötcsillagos hotel egyébként teljesen normális. Hogy azért itt is legyen némi retrófílingünk, az épület a Lenin-sugárúton található... Ahol egyébként a jó öreg trolik mellett számozott minivan-ek szállítják az utasokat, nagyobb buszok nemigen vannak. Belefér, hogy folyamatosan járnak kisebb kapacitással: a benzin literjét – még kapható 92-es ólmozatlan is – 200 forintért mérik.

S hogy mit lehet itt csinálni? Nos, maradjunk annyiban: jó, hogy a vízilabdázás le fogja foglalni a mieinket. De ha végképp nem lesz jobb ötletük a srácoknak, este esetleg átnézhetnek a hotelhez tartozó Kurázsi karaoké-bárba. (Ha így történik, élőben közvetítjük...)

Bár a négyórás időeltolódás mutatja, nem vagyunk túl közel Budapesthez, az időjárás dettó ugyanaz: vasárnap napsütés köszöntötte a várostól valószínűtlenül távol eső reptérre érkezőket, délután átrohant felettünk két esőfelhő, hogy aztán ismét remekeljen a nap. Hasonló idő ígérkezik a folytatásban is, folyamatos melegedés, időnként eső – ez a Világliga Szuperdöntőjét ugyanakkor aligha zavarja majd, azt ugyanis fedett uszodában rendezik.

Válogatottunk egyébként ma indult el, és zsilipelve érkezik a helyszínre: a vasárnap estét Moszkvában, a reptér melletti hotelben tölti a csapat, majd másnap délelőtt teszi meg a maradék kétórás repülőutat.
Kezdés kedden, az Egyesült Államok ellen.

(Felületes benyomásokhoz látogasson el képgalériánkba...)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
világliga
csekjabinszk